Levent ÇİL

AK PARTİ'DE KIYAMET GÜNÜ

Levent ÇİL

Pazar günü açıklanacak. Kim nereye aday olacak, hangi parti nerelerden aday çıkaracak belli olacak. Cumhur ittifakının da geleceğini belirleyecek bir gün olacak sizin anlayacağınız. Eğer, Pazar günü Ak Parti’nin açıklayacağı  ilçeler ve isimler beklentilere cevap vermezse MHP içerisinden sessiz ve derinden çalışmalar başlayabilir. Hatta oy kaybı başlayabilir.

Bu işin bir tarafı.

Pazar günü gerçekleştirilecek olan törenle açıklanacak isimler Ak Parti içerisinde de merakla bekleniyor. Kimse ne olacağını bilmiyor ama tedirgin bir bekleyiş var. Parti içerisinde MHP’ye verilecek ilçeler kadar kimin aday gösterileceği konuları en çok cevabı aranan konular.

Aday olanlar günlük yorumlar ve genel merkezden aldıkları bilgiler doğrultusunda ümitlenip sonra ümitsizliğe kapılıyorlar. Ama bir sessizlik hakim.

Büyük gün Pazar günü.

Başkan olma ümidini taşıyanlar Pazar günü yapılacak törenle kendilerine gelecektir. Beklentisi olanlar, özellikle de daha önce söz verilenler veya küçük de olsa ümidi olanlar Pazar günü yapılacak törenleri merakla bekliyor.

Ak Parti’nin Pazar günü açıklayacağı isimler kadar, açıklamayacağı isimlerde çok önemli. İşte asıl kıyamet bu nedenle çıkabilir. Ak Parti’de uzun süre siyaset yapanlar, partide yatıp-kalkanlar aday açıklamalarından sonra tepkilerini net bir şekilde ortaya koyacaklardır.

Bu nedenledir ki; Pazar günü Ak Parti için kıyamet günüdür.

Ak Partililer isimlerin açıklanmasının ardından muhtemeldir ki ”birlik, beraberlik, uyum kültürü” diyeceklerdir. Lakin gelinen süreç, insanların kayıtsız şartsız bağlılığın olduğu, her şeye rağmen tamam denilen süreç değil.

Parti içinde sorgulamanın yapıldığı, “yine mi başkaları?” sorularına cevap arandığı bir süreç içerisindeyiz. “Hep biz mi özveride bulunacağız” sorularının havada gezdiği bir süreçteyiz. Parti içi hesapların en üst noktada yaşandığı ve parti içi mücadelenin en üst perdeden yaşandığı bir dönemdeyiz.

Böyle olmamış olsaydı, sayın cumhurbaşkanı her grup toplantısında “Ben neden aday olmadım diye düşünenler varsa bizden değildir” dermiydi? Ya da “adaylık konusunda nefsane düşünmeyin” çağrısında bulunurmuydu?

Elbette bulunmazdı. Demek ki sıkıntı var. Bu sıkıntı genel başkan tarafından da biliniyor. Sanırım bu süreci en hafif şekilde atlatmanın da yöntemleri arandı. Bu nedenle Pazar günü yapılacak açıklamalar önemli. Parti içinde nasıl bir kıyamet kopar bilemeyiz ama, açıklanan isimler beklentilere karşılık vermez ise derin izler bırakabilir.

Ak Parti’nin Pazar günü açıklayacağı aday isimleri ve ilçeler hem MHP hem de Ak Partililer için önemli. MHP için önemini bir kez daha vurgulamak gerekirse, istenilen ilçeler Ak Parti’ye verilirse tabanda sessiz bekleyiş yerini sessiz muhalefete bırakacaktır. Elbette kimse ülkücülüğünü terk etmeyecek ama Ak Parti adayına da oy vermeyecektir.

Ak Parti için ise parti içi çekişmelerin geldiği son nokta olacağı gibi, partiden kopuşların da başlangıcı olabilir. Partililer geçmişten bu güne vekillik için ortaya çıkan isimler ve belediye başkan adaylarını bir kez daha gözden geçirecektir.

Pazar günü Ak Parti için ve partililer için önemlidir. Açıklanan isimler kadar açıklanmayan isimlere bakmak gerekir.

Yazarın Diğer Yazıları