Levent ÇİL

300'E YAP, 200'E SAT…

Levent ÇİL

Türkiye ekonomik sıkıntılar ile uğraşıyor. Maalesef bu konuda şimdiye kadar hükümetlerin aldığı tedbirler yeterli olamamıştır. Olmayacak gibi de görünüyor. Toplumun her kesiminde, iş dünyasında ekonomik sıkıntı en belirgin şekilde hissediliyor. Sanayici üretim yaparken ortaya çıkan maliyetlerin yüksekliğinden dert yanıyor. Vatandaş geçinmekte çektiği sıkıntıyı anlatıyor.  Anlatmakla kalmıyor içinde yaşadığı durumun içler acısı halini yaptığı eylemler ile ortaya koyuyor.

Yani herkes şikayetçi.

Herkes dertli.

Kimse önünü göremiyor.

Geleceğine güvenle bakamıyor.

İş insanları üretimlerini yavaşlatmak zorunda kalıyor. Maliyeti düşürmek için yöntemler arıyor. Çare bulamadığı zaman aklına ilk gelen işçi çıkarma yolunu seçiyor maalesef. Durum böyle olunca işsizlik son yılların en yüksek rakamına ulaşıyor. Kampanyalar başlatılmasına rağmen hemde. Devletin imkan ortaya kıymasına, teşvik vermesine rağmen.

İşte bunların tek sebebi ekonomideki daralma.

Piyasaların durgunluğu.

Hem bu köşede, hem yaptığımız yayınlarda özellikle inşaat sektöründe ki sıkıntıları dile getiriyoruz. Maalesef çözüm yok. Çözüm üretilemiyor. İnşaat sektörünün içinde bulunduğu durum birçok sektörü de etkiliyor maalesef.

Önceki gün siyaset içerisinde de yer alan bir dostumuzun ofisinde otururken bu konuları konuştuk. Tamda bu esnada inşaat işi ile uğraşan ve Ak Parti içinde etkin olan bir müteahhit geldi.

Sohbete devam ederken söylediği cümleler manidardı.

"Son bir yıldır inşaat sektöründe durgunluk var. Yaptığımız inşaatları satmakta güçlük çekiyoruz. Hatta zararına satmamıza rağmen alan yok. 300 bin liraya malettiğimiz bir daireyi ne yazık ki 200 bin liraya satmak zorunda kalıyoruz. Satmazsak para yok. Bir taraftan banka arıyor. Bir taraftan malzeme aldığın firmalar arıyor. Buna rağmen satamıyoruz"

Ne acı değil mi?

Ne kötü bir durum.

Ne büyük bir çıkmaz.

Ama buna rağmen Ak Parti ile ilgili tek cümle kötü söz sarfetmiyor. İşte benim tuhafıma giden tarafı da bu.

"Bizim paramız yok" diyor ve ekliyor.

"Eskidende yoktu şimdide yok. Varmış gibi yapıyoruz."

Evet…

Paramız varmış gibi yapıyoruz.

Bu nedenle 300'e yaptığımızı bile 200'e satamıyoruz. Sattığımız zaman da müfettişler sorguluyor. Maliyet ile kar uyulmazlığını sorguluyor.

"Neden kar etmedin. Para mı aklıyorsun?" sorusu ile karşı karşıya kalıyorsun.

Yinede ekonomiyi eleştiremiyorsun.

Ne yapsın.

Siyaset işte.

Yazarın Diğer Yazıları