Levent ÇİL

EKONOMİNİN SONUÇLARI…

Levent ÇİL

Kimse, bu işleri başka bir yere çekmemeli.

Kimse, Kayseri’de son zamanlarda işlenen cinayetlerin ekonomi ile ilişkisinin olmadığını söylememeli. Böyle düşünenler doğru tespit yapamazlar. Yaptıkları tespitler ise doğru sonuç vermez.

Önce yakınlardan başlamak gerekirse. Birkaç ay önce (Allah rahmet etsin) benimde çok sevdiğim Mehmet Özet, uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Olayın sonunda ortaya çıkan sonuç veya açıklama şöyle

“Alacak-verecek meselesi”

Kimin alacaklı veya kimin verecekli olduğu önemli değil. Sonuçta değerli bir insan bu mesele yüzünden hayatını kaybetti.

Daha birkaç gün önce bir başka isim yine alacak-verecek meselesi yüzünden bir kişi önce öldürüldü, daha sonrada cesedi tanınmasın diye yakıldı.

Sebep malumunuz…

Dün… Kayseri’nin tanınmış isimlerinden… Gencecik bir insan hayatını kaybetti. Olayın nasıl olduğu, nasıl geliştiği başka bir mesele ama baktığımızda ortaya tek bir sonuç çıkıyor.

Ekonomik meseleler insanları maalesef birbirine düşürmüş durumda. Dünkü olaya baktığımızda saldırıyı gerçekleştiren ile saldırıya uğrayanın akraba olması ekonomik buhran’ın geldiği noktayı, paranın neler yaptığını en net şekilde ortaya koyan göstergedir.

İşin özü şu.

Ülkemizde, neredeyse tüm kesimlerde parasal anlamda daralma var. İnsanlar para bulamıyor. Vatandaşlar para harcayamıyor. Sanayici iş yapamıyor. Herkes bir kısır döngü içerisinde. Ortada para olmayınca insanlar eski defterleri karıştırmaya başlıyorlar.

Eski defterleri açınca eski alacaklar, eski borçlar ve eski husumetler ortaya çıkmaya başlıyor.

İşte o eski defterler karıştırılınca da bazı kesimlerde maalesef  dün yaşandığı gibi çatışmalar çıkıyor. İnsanlar birbirlerini öldürüyorlar.

Bu sadece sonuçlardan biri.

Ekonominin geldiği nokta toplumda farklı yaraları, olumsuzlukları da beraberinde getirecektir. Hırsızlıklar artacak, ahlaksızlıklar artacak ve sonuçta toplum huzursuz olacak.

Umarım bu söylediklerimizin hiçbiri yaşanmaz ama göstergeler iyi değil.

Umarım son olur.

Umarım başka olaylar yaşanmaz…

Yazarın Diğer Yazıları