Tarihi Köşk'e zarar verenler aranıyor!

Tarihi Köşk'e zarar verenler aranıyor!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’nin merkez Kocasinan İlçesi Erkilet Mahallesi’nde Hıdırellez Tepesi olarak bilinen bölgede bulunan Hızır İlyas Köşkü’nün bakımsız hali  ve duvarları üzerindeki sprey boya ile yazılmış yazılar, tepki toplamıştı.  Bazı araştırmacılara göre bu yapı döneminde göğüs hastalıkları konusunda bir şifahane olarak kullanılmış, bazılarına göre ise Selçuklu sultanlarının dinlendikleri bir yer olarak ifade ediliyor.

Anadolu Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde, 1242 yılında yapıldığı ifade edilen yapının ecdat eseri olduğunu ifade eden MHP Talas Meclis Üyesi Abdullah Çelebi, yetkilileri bir süre önce göreve davet etmişti.

SAVCILIK TARİHİ YAPIDA TESPİT YAPACAK

Tarihi köşkün içler acısı halinin gündeme gelmesinin ardından Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu hareke geçti. Konuyu gündemine alan Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Yaşanan bu yöndeki gelişmenin ardından savcılık tarihi yapının etrafında tespit yapacak ve delil arayacak. Buna göre yapının duvarlarına yazı yazanların tespit edilmesi halinde o şahıslar, Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak.  Savcılığın tespit çalışmasını sonlandırması ile birlikte de tarihi yapının temizlenmesi çalışma başlatılacak. Kayseri Vakıflar Bölge Müdürü Murat Seçilir de konuyla ilgili olarak bilgi verdi. Seçilir,  söz konusu tarihi yapının daha önce Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından şahsa kiralandığını ve söz konusu şahsın da maddi imkânsızlıklar yüzünden projelerini hayata geçiremediğini belirtti.

“TARİHİ YAPIYI KOCASİNAN BELEDİYESİNE RESTORASYON KARŞILIĞINDA UZUN SÜRELİ KİRALAYACAĞIZ”

Yapının bundan sonraki süreçte ayağa kaldırılacağını ifade eden Seçilir, merkez Kocasinan Belediyesi ile bu konuda görüşmelerin sürdüğünü belirterek, “Kalıcı çözüm için çalışıyoruz. Söz konusu yapı şu an bir şahsa kiralanmış durumda. Kiralama süresi Aralık ayı itibariyle bitiyor. Şahıs burada bir takım projeler ortaya koymuş, projeleri de kabul görmüş ancak maddi imkansızlıklar yüzünden bu projeleri hayata geçirememiş. Aylık bin küsur bir kira ödüyor. Kirasını da aksatmadan ödemiş, ancak istediğini yapamamış. Bölge özellikle kış şartlarında ulaşımın sıkıntılı olduğu bir bölge aynı zamanda.  Biz Kocasinan Belediyesi ile daha öncede bu tarihi yapı konusunda görüşmeler yapıyorduk. Şu anda da Belediyemize teşekkür ediyorum, tarihi yapıya sahip çıkmak için proje hazırlıyorlar ve bizimle iş birliği içindeler. Bundan sonraki süreçte  Hızır İlyas Köşkü’nü Kocasinan Belediyemize restorasyon karşılığında uzun süreli kiralama yaparak, teslim edeceğiz.  Bu yapıyı böylece korumaya çalışacağız. Belediyemizin de desteği ile ortaya güzel bir iş çıkacaktır. Belediyemiz orayı sosyal amaçlı kullanılmasına yönelik projeler hazırlıyor. İnşallah güzel bir çalışma ortaya çıkacak” dedi. Seçilir, ayrıca tarihi yapılara yönelik yapılan bu saygısızlığın kabul edilemeyeceğini söyleyerek, “Genel Müdürlüğümüz de bu konuda hassas davranıyor. Bunun yanında inşallah tarihe bu saygısızlığı yapanlar tespit edilir ve gerekli cezaları alırlar. Verilen cezalarda bu konuda önleyici olur. Tarihi korumak herkesin görevi. Bu nedenle vatandaşlarımızdan da bu konuda destek istiyoruz. Bu gibi saldırıları gördüklerinde bizlere ya da kolluk kuvvetlerine ve ilgili birimlere haber versinler” diye konuştu.

Haber/Foto: Cafer ZENGİN