KAYSERİ EMNİYETİ VE SUÇ ORANLARI…

KAYSERİ EMNİYETİ VE  SUÇ ORANLARI…
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’de son yıllarda yakalanan suçlu oranlarında artış var. Türkiye İstatistik Kurumu il il işlenen suçları ve ceza alıp infaz kurumlarına gönderilen suçlularla ilgili rakamları açıkladı. Bir kez daha ifade etmem gerekirse, bu rakamlar TÜİK rakamları.

Hangi asayiş olayında ne kadar kişi ceza almış ve infaz kurumlarına gönderilmiş, hepsi devletin kurumu tarafından yayınlanmış. Merak edenler, TÜİK verilerinden bu bilgilere ulaşabilirler. 2017 yılı itibarı ile rakamları hem 38 Kent Tv’de Zeki Karahüseyin ile konuştuk, hemde Kayseri Olay gazetesi konuyu manşetine taşıdı.

Bu haber ve yayınlanan veriler ile yanlış bir yargı oluşmasını önlemek için program içerisinde de sık sık konunun, “bir emniyet zaafı” olarak algılanmaması gerektiğini vurgulamaya çalıştık. Aksine bu kadar insanın hüküm giymesi ve cezaevine gönderilmesi “güvenlik güçlerinin başarısı ve iyi çalışmasının göstergesidir” dedik.

Bir kere şunu ifade edelim. Özellikle 2013 ve 2014 yıllarında ceza evlerine giren hükümlü sayısında bir yoğunluk yaşanıyor. Sebepleri konusunda sosyologlar veya ekonomistler değerlendirme yapabilirler. Bana kalırsa ekonomik nedenler insanları suç işlemeye yöneltiyor. Özellikle bazı suçlar var ki tamamen ekonomik nedenlerden.

Gelelim konunun emniyet boyutuna. Güvenlik güçleri boyutuna…

Kayseri ile ilgili açıklanan rakamlar sadece polis bölgesinde yaşanan olaylar değil. Jandarmanın da sorumluluk alanında gerçekleşen olaylar. Olaya önce böyle bakmak gerekir.

Bir şehirde işlenen suçlardan dolayı ceza alan sayısı artıyorsa, o ilin polis ve jandarması görevini çok iyi yapıyor demektir. İşlenen suçlardan sonra güvenlik güçleri iyi çalışmasa o suçlular veya zanlılar bu kadar çabuk yakalanıp yargı önüne çıkarılamaz ve yargılanamaz.

Bir diğer konu; güvenlik güçleri işlenen suçlardan sonra iyi çalışmamış olsa, olay yerinden yeterli delil toplamamış ve ipuçlarını takip etmemiş olsa yakalanan zanlılar ceza almaz ve işledikleri suçlar karşılıksız kalır.

Kısacası; Kayseri güvenlik güçleri hem olayların önlenmesinde, hem işlenen suçlarda başarılı çalışma yürütüyor demektir. Evet, suç işleyenlerin sayısı artabilir ama Kayseri Güvenlik Teşkilatı özellikle işlenen olayların ardından yaptıkları başarılı çalışmalar ile suçlulara göz açtırmamaktadır. Topladıkları sağlam deliller ile suçlarının da karşılıksız kalmamasını sağlamaktadır. Yani işini iyi yapmaktadır.

Bir taraftan, başta FETÖ terör örgütü mensupları ile mücadele ederken, PKK ve DEAŞ gibi örgüt mensuplarına yönelik de başarılı operasyonlar gerçekleştirmektedir. Yani işini belki de en iyi yapan kurumlar arasındadır.

Şimdi; TÜİK’in açıkladığı rakamları yok saymak elbette mümkün değil. Bu rakamlar gerçek. Bu rakamlara bakıp, güvenlik güçlerinin çalışmadığı kanısına varmak, öyle bir sonuç çıkarmak hata olur. Aksine güvenlik güçlerinin başarılı olduğunun göstergesidir.

Son cümle. Bu suçların işlenmesinin önüne geçmek için sosyal ve ekonomik olarak ne yapabiliriz?