'İddialar Asılsız Kamu Zararı Yok'

'İddialar Asılsız Kamu Zararı Yok'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Türk Sağlık-Sen’in, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan bazı olaylar ve Sağlık-Sen üyelerine yönelik ortaya attığı bazı iddialar akıllarda soru işaretleri bırakmıştı. 38 Kent TV ve Kayseri Olay’ın gündeme getirdiği ve CHP Milletvekili Çetin Arık’ın da daha sonra Meclis gündemine taşıdığı olaylarla ilgili olarak Memur-Sen’e bağlı Sağlık Sen’den yanıt geldi. Sağlık-Sen Kayseri Şube Başkanı Mahmut Faruk Doğan, ortaya atılan iddiaların asılsız olduğunu belirterek, “Bu konuda kamu zararı yok” dedi. Ek ödeme ve fiili hizmet zamları ile ilgili olarak ortaya atılan iddialara da yanıt veren Doğan,  “Burada kamu zararı yoktur. Tamamen hastanenin bilgi işlem bölümünde kaynaklanan bir yanlışlık var. Burada sadece 3 arkadaşımız da yok. 29 arkadaşımız var ve bu 29 kişi 2015 ve 2016 yılın Haziran ayında tekrar tespit edilip, aldıkları 7’inci aydan kaynaklanan fazla paraları iade etmişlerdir devlete. Peki 2 yıl önce yaşanan ve sorunun giderilmesi ile sonuçlanan bu olaylar merak ediyorum, şimdi neden ortaya çıktı?” diye konuştu.

 Memur-Sen’e bağlı Sağlık Sen Kayseri Şube Başkanı Mahmut Faruk Doğan, Şube Başkan Yardımcısı Erdal Yıldız, Sağlık Sen Erciyes Üniversitesi Temsilcisi Mustafa Atsak, 38 Kent TV ve Kayseri Olay Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Osman Çiftci’yi ziyaret ederek, son günlerde sendikaları ile ilgili ortaya atılan bazı iddialara cevap verdiler.

Kamu-Sen’e bağlı Türk Sağlık-Sen tarafından ortaya atılan iddiaların asılsız olduğunu ifade eden Sağlık Sen Kayseri Şube Başkanı Mahmut Faruk Doğan, “Arkadaşların böyle iddiaları var, bizde bu iddiaları belgeleri ile yalanlıyoruz” dedi.

Ek ödeme aldıkları belirtilen isimlerin özveriyle çalıştıklarını ve herhangi bir ücret almadıklarını anlatan Doğan, “İddialar asılsız. Bunun yanında diğer ismi, geçen arkadaşlarımız da hastane bilgi işlem merkezinden kaynaklanan bir eksiklikten dolayı 7’inci ayda para almış, ancak yanlışlık fark edilince alınan para yeniden iade edilmiştir” şeklinde konuştu.

“HASTANE BİLGİ İŞLEMİ YANLIŞLIK YAPMIŞ BU ARKADAŞLAR

 ALDIKLARI PARAYI İADE ETMİŞ, KAMU ZARARI YOK”

Doğan, şunları söyledi: “Son günlerde sağlık çalışanları bu şekilde gündeme gelmeye başladı. Biz sağlık çalışanlarının bu şekilde gündeme gelmesini kesinlikle arzu etmiyoruz. Sağlık çalışanları gece gündüz özveri ile çalışarak, bu millete, bu vatana hizmet etmeye çalışıyor. Malum arkadaşların, böyle iddiaları var. Söz konusu olay, 2015 yılında bir soruşturma içerisinde oluyor. Bu soruşturma neden açılıyor? Bu soruşturma Sağlık Bakanlığının ilgili yönetmenliğinde ‘özverili çalışan personele yüzde 20 ek puan verilir’ denilir. Buda Eğitim ve Araştırma Hastaneleri’nde 6 ay boyunca, Halk Sağlığı ve İl Sağlık Müdürlüklerinde ise 3 ay verilir. Buradaki söz konusundaki arkadaşlar,  herhangi bir ücret almıyorlar. Sıfır lira. Çünkü bu iddia kesinlikle asılsızdır. Diğer ismi geçen arkadaşımız içinde hastane bilgi işlem merkezinden kaynaklanan bir eksiklikten dolayı sıkıntı yaşanıyor. Arkadaşımız bu konuda uyarıcı bir sistem olmadığı için uyarılmıyor. O esnada 7’inci ayda veriliyor. Normal şartlarda yönetmenlik gereği 6 ay verilmesi gerekir ve üç-beş ay sonra bu tespit ediliyor. Bu arkadaşlarda tekrar aldıkları parayı devlete iade ediyorlar. Kesinlikle bu arkadaşların zimmetine para geçmiş değil. Bu paralarda 2016 yılında tekrar iade ediliyor. İade edildiği için herhangi kamu zararı da oluşmuyor. Haksız kazanç oluşmuyor. Bunu kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz”

 

 

Alınan paranın iade edildiği için ortada kamu zararının olmadığını kaydeden Doğan, “Bundan nemalanmaya çalışanlar bu arkadaşlarımızı teşhir etmeye çalıştılar ama kesinlikle üzücü bir olay oldu ben kendilerine hiç yakıştıramadım” dedi.

“RÖNTGEN TEKNİSYENLİĞİ YAPMADIĞI HALDE FİİLİ HİZMET

ZAMMINDA HAKSIZ YERE FAYDALANANLAR VAR’ İDDİASI YALAN”

Doğan, Türk Sağlık Sen’in “Röntgen teknisyenliği yapmadığı halde fiili hizmet zammında haksız yere faydalananlar var” yönündeki iddialarını da yalanlayarak, “İlgili resmi belgeler elimizde. Ankara’ya giden resmi evraklar ortada. Burada çalışan personel sürekli kayıt altında ve bazı sağlık sorunlarına karşı kontrolleri yapılır. O arkadaşlarımızın da sağlık kontrolleri yapıldı ve bu konuyla ilgili değerler kayıt altına alınarak, belgeli ve belgelerde şu an elimizde. Ankara’daki ilgili birimlere de gönderildi.

İlgili bölüm sorumlusu diye de isimleri var. Bölüm sorumlusu nasıl bu işi yapmadığı halde haksız para alabilir. Zaten işten ve aynı zamanda sorumluluktan dolayı o bölümde yükü var” diye konuştu.

“SAĞLIK ÇALIŞANKARLI HAK ETTİĞİNİ ALIYOR”

Hastanede personel eksikliğinden dolayı bazı bölümlerde personel sıkıntısına yönelik sorunların yaşandığını ve bu sorunları gidermek içinde nöbet tutmak isteyenlerden dilekçe alındığını anlatan Doğan, “Eylül ayında 132 personele, 9 bin 144 saat nöbet tutturulmuş. Sağlık çalışanları hak ettiğini alıyor”  dedi. Doğan, şunları söyledi: “Ortaya atılan iddialar tamamen iftira.  Bu tamamen yalan bu tamamen dolan bir hadise. Bundan nemalanmaya çalışan bu arkadaşlarımızı bu tür olaylarla teşhir etmeye çalıştılar ama kesinlikle üzücü bir olay oldu. Ben kendilerine hiç yakıştıramadım. Burada kamu zararı yoktur tamamen bilgi işlemden kaynaklanan bir olay var. Burada sadece 3  arkadaşımız da yok. Burada 29 arkadaşımız var. Bu 29 kişi 2015 yılında, 2016 yılının Haziran ayında tekrar tespit edilip, aldıkları paraları iade etmiştir. Neden 2 yıl sonra çıktı bu konular, onu da ben çok merak ediyorum. Çünkü düğün değil, bayram değil. Hayırdır diyorum. Ben sendikası olsam 2 yıl beklemem o an bu iddiaları gündeme getiririm. Bunların amacı nedir, bilmiyorum. Hastanemiz acil servisi  7/24  çalışıyor. Aylık ortalama  80 bin kişiye hizmet veriyor. Bu hizmeti 2016 yılında ekim ayında  hekim hariç 110 sağlık personeli ile verirken 2017 yılında bu sayı 90’a düşüyor. Bu neden düşüyor, tayin oluyor, yerine personel gelmiyor. Zaten normalde şu anda Eğitim ve Araştırma Hastanemizde acil 150-200 hemşireye ihtiyacımız var.

Personel eksiğimiz var zaten. Sağlık Bakanımızda söylüyor, yeni hemşire alımı olacağını. Türkiye’de böyle bir eksikliği var. Bu eksikliği idare nasıl giderecek veya gidermeyip de sağlıkta bir aksaklık mı yaşatsın? Hayır bunu nereden gideriyor? Diğer birimlerden nöbet tutmak isteyenlerden, acil servislerden veya yoğun bakımdan burada nöbet tutmak isteyen kim var ise  bunlardan dilekçe alıyor. ‘Ben A servisinde nöbet tutmak istiyorum, normal şartlarda bu arkadaşlar sekiz-beş mesaisini yapıyor ve cumartesi ben nöbet tutmak istiyorum diyor’ Nöbetinin de karşılığını da almak istiyor. Eylül ayında 132 personele 9 bin 944 saat nöbet tutturulmuş. Bunların 90’ı acil serviste fiilen çalışmakta. Diğer 42  personele ise diğer servislerde nöbet tutturulmuş. Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 3 Bin 400 sağlık çalışanımız var. Ortaya atılan bu iddialar, bunların hepsine yapılan bir haksızlık diye düşünüyorum. Çünkü sağlık çalışanları gece gündüz çalışıyor ve hak ettiğini alıyorlar. Bu kişiler nöbet tutuyor ise paralarını alıyorlar. Bizi bütün sağlık çalışanları sosyal medyamızdan takip ediyorlar. Bütün sendika üyelerimize şunu söylemek istiyorum. Verdiğimiz aidatlar nereye gidiyor, siz ne yapıyorsunuz?” diye hesabını sorsunlar”

 “YEMEKLERLE İLGİLİ SORUN VAR”

Diğer yandan hastanede çıkan yemeklerle ilgili kendilerine de şikayetlerin geldiğini belirterek, “Bu konuda da üzerimize düşeni yapıyor ve yetkimiz dahilinde ilgili birimleri uyarıyoruz. Genel manada yemeklerle ilgili sıkıntı var ve bu sıkıntılar bize de iletiliyor. Biz de ilgili kişilere bu konuda şikayetleri iletiyoruz” dedi. Haber: Cafer ZENGİN