Doçent Doktor Gökalp Öner çarpıcı bir araştırma sonucuna dikkat çekti :

Doçent Doktor Gökalp Öner çarpıcı bir araştırma sonucuna dikkat çekti :
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Son yıllarda artış gösteren şeker hastalığı diyabetin nedenlerine bakıldığında daha anne karnında etkilenmelerin önemli etken olduğunun gösterildiğini belirten Doç. Dr. Gökalp Öner; Gebelikte gluten içeren besinleri tüketen annelerin bebeklerinde tip 1 diyabet şansızlığı 2 kat arttığını söyledi

Son zamanlarda artan  şeker hastalığının nedenlerine ilişkin Danimarka’da yapılan araştırmaların sonuçlarının dikkat çekici olduğuna vurgu yapan Magnet hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Doçent Doktor Gökalp Öner  Danimarka’da Eylül 2018”de yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: “Buğday, arpa, yulaf, çavdar unundan yapılmış ekmek ve bu tahıllardan yapılmış her türlü hamur işinde gluten vardır. Danimarka’da yeni yapılan ve 2018 eylül ayında yayınlanan çalışmada 101042 gebe olan kadının yenidoğan bebekleri takip edildiğinde tip 1 diyabet riski 2 kat artığı bulunmuş. Tip 1 diyabet nedenleri arasında genetik nedenler kadar dış faktörlerde etkendir. Son yıllarda hızla artan diyabetin en önemli nedenleri obezite ve düzensiz beslenme olarak gösterilmiştir. Beslenme de özellikle arpa, buğday ve çavdar da yüksek miktarda bulunan gluten anne adayları tükettiğinde anne karnındaki bebeklerin pankreasındaki insulin miktarını arttırmakte ve tüketmektedir. Arpa, buğday ve çavdardaki prolin ve glutamin proteini barsakta bağışıklık sistemini de etkilemekte ve tip 1 diayebetin nedenleri arasındadır. Çöliak hastalığı ile tip 1 diyabetin etiyolojisinde rol alan barsaktaki bağışıklık sistemini etkileyen bu faktörlerin ortak olduğu gösterilmiştir.

 

Gebelere glutenden kısıtlı beslenmeleri tavsiyesinde de bulunan Doçent Doktor Öner şunları söyledi: “Hepinizin bildiği gibi diyabet kan şekerinin yüksekliği ile giden bir kronik bir hastalıktır. Tip 1 diyabette vücudumuzda hiç insülin üretilemiyorken Tip 2 diyabette yani insülin direnciyle giden diyabette ise vücudumuzda halen bir miktar insülin üretimi var ama vücudun ihtiyacını karşılamaya yeterli olmuyor. Gebelikte görülen gebelik şekeri aynı tip 2 diyabet gibi şeker direnci ile giden bir durum ve glutenli beslenme bu durumu daha da arttırmaktadır. Tip 1 diyabette pankreastan şekerin düzenlemesini sağlayan hormon olan insulin hormonunu üreten hücrelerini vücut bağışıklık sistemi ile yok etmektedir. Gebelikte gluten alınması bağışıklık sistemi, barsak mikrobiata yani flora değişikliği, barsak geçirgenliği ve pankreas yükü ile tip 1 diyabetin nedenleri arasında yer almaktadır. Eş zamanlı olarak bağışıklık sistemi ile ilgili diğer kronik hastalıkların da nedenleri arasındadır.

Tüm gebelerimize glutenden kısıtlı beslenmelerini özellikle ailelerinde tip 1 diyabet riski olan hastalarımızın bu konuda daha dikkatli olmaları gerektiğini öneriyoruz”

Haber: Güler Ruhsar AKTAŞ