Büyükşehir Meclisi'nde 'Suriyelilere yönelik önerge' düellosu!

Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi'nde CHP Grubunun 'Suriyelilerin gönderilmesi için lojistik çalışma yapılsın' önerisi dikkat çeken bir tartışmayı gündeme getirdi. Peki, öneri ile ilgili kim ne dedi? İşte Meclis'teki o anlar...

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Büyükşehir Meclisi'nde 'Suriyelilere yönelik önerge' düellosu!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Haber: Cafer ZENGİN- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Büyükşehir Belediye Meclisi’nde dikkat çeken bir öneride bulundu. CHP Grubu adına Grup Başkanvekili Özgür Özer, “Kayseri halkı olarak şehrimizde yıllardır misafir ettiğimiz Suriyelilere ve diğer göçmenlere yeterince yardım ve ev sahipliği yaptık. Göçmenlerin olumsuz davranışları artık Kayseri halkının sabrını taşımıştır ve her misafirliğin bir sonu olmalıdır. Göçmenlerin ülkelerine geri gönderilmesi için lojistik sağlamak üzere meclisimizde bir komisyon kurulmasını ve biran evvel çalışmalara başlatılmalı” dedi. Özer, bu konuda hazırladıkları önergeyi de gündeme alınması için Başkanlık Divanına verdi. Yapılan oylama sonrasında bu yöndeki teklife CHP ve İYİ Parti evet oyu verirken, AK Parti ve MHP’den ret oyu geldi ve öneri oy çokluğuyla kabul edilmedi. 


PEKİ, MECLİS’TE KONUYLA İLGİLİ KİM NE DEDİ?
AK Partili Meclis Üyesi Bekir Yıldız, CHP’nin bu yöndeki önerisi üzerine söz alarak,  konunun siyasi bir konu olduğunu söyledi. 
YILDIZ: KONUNUN YERİ BURASI DEĞİL
“Bu konu hakikaten Türkiye’miz için bir yara uzun yıllar önce başladı” diyen Yıldız, “Konunun yeri burası değil. Siyasi pozisyonda çözülmesi gerekir.  Bu yönde alınacak karar, Belediye meclisi üyelerini aldığı kararı tek başına probleme itebilir. Teklif makul, ama konunun yeri burası değil. Olayı siyasi pozisyonda çözülmesi daha makul olur. Belediye meclisi olarak alacağımız karar Meclisimize ve meclis üyelerimiz topuna sıkıntı getirebileceğini düşünüyorum” dedi.
YALÇIN: SIKINTI, TAMAM, SIKINTI VAR. YETKİLİSİ BİZ DEĞİLİZ
Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın da belediyelerin böyle bir karar almada yetkisinin olmadığını söyledi. Yalçın, “Bizim alacağımız karar anlamsız olur” dedi. Yalçın’ın konuyla ilgili “Sıkıntı, tamam, sıkıntı var. Yetkilisi biz değiliz. İl Göç İdaresi bu işin peşinde. Belediye meclisinin böyle bir karar almaya yetkisi yok” sözleri de dikkat çekti. 


PALANCIOĞLU: GÜNDEME ALMAMIZA GEREK YOK!
Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu da mülteciler konusunda gerekli hassasiyeti gösterdiklerini ve göstermeye de devam ettiklerini belirterek, tüm belediyelerin bu konuda hassas olduğunu ifade etti. Palancıoğlu, önergeyle ilgili daha sonra “Oylama yapılacak bir talep söz konusu değil. Gündeme almamıza gerek yok” ifadelerini kullandı. 
ÖZER: KAYSERİ İNSANI RAHATSIZ. DERDİNİ ORDA SÖYLEME, BURADA SÖYLEME. NEREDE SÖYLEYECEK
Önergesine AK Parti ve MHP cephesinden gelen eleştiriler üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özer ise vatandaşların bu konuda şikayetçi olduğunu söyledi. Özer, “Kayseri insanı rahatsız. Derdini orda söyleme, burada söyleme. Nerede söyleyecek? İnsanlar rahatsız, bu konunun bitmesi lazım. Savaş bitti, bu insanlar ülkelerine dönüp, gitsin ve ülkelerinde yaşasınlar” şeklinde konuştu. 
DEMİR: KONU SİYASİ KONU… O YÜZDEN ÖNERGENİZİ GERİ ÇEKİN, KONU BURADA KAPANSIN
MHP Grup Başkanvekili Halit Demir de CHP’nin “mültecilerin gönderilmesine ilişkin komisyon kurulup, lojistik açısından çalışma yapılsın” önerisine karşı çıkarak, “Konu hassas konu, siyasi bir konu. Vatandaşlar problemleri yakinen takip ediyor, biliyorlar. Konu Meclis tarafından tespitten öteye gitmez. Boşuna tartışıp, Türkiye kamuoyuna da taşıyacak bir haber boyutu olmasın” dedi.  MHP’li Demir, CHP’li Özgür Özer’e seslenerek, “Konu hassas,  o yüzden önergenizi geri çekin, konu kapsansın. Uygun bulursanız” çağrısında da bulundu.


ÖZHAN: VATANDAŞ GÖÇMENLER YÜZÜNDEN OTURACAK PARK, ALA N KALMADI DİYOR!
İYİ Parti Meclis Üyesi Erhan Özhan da Meclis’te mültecilerle ilgili dikkat çeken bir olayı anlattı.  Özhan, Kayseri halkı bu noktadaki tavrımızı bilsin. Bu kontrolsüz göç harekatının nihai hedefinin farkındayız. Suriyeli, Afgan fark etmez, biz sınırlarımız içerisinde bu göçleri kabul etmiyoruz. Belediyeler açısından da belediye Barsama’ya harika bir alan yapmış, teşekkür ediyoruz. Bayramda halkımızın şikayeti bize yansıdı, oturacak yer kalmadı göçmenlerden dolayı dendi. Kayseri’de oturacak park, alan kalmadı. Kayserili çoluğunu çocuğunu gezdireceği park, cadde, sokak bulamaz durumda.
Mesire alanlarımızda oturacak yer kalmadı” ifadelerini kullandı. 
CHP’NİN ÖNERGESİ AK PARTİ VE MHP’Lİ ÜYELERİN OYLARIYLA REDDEDİLDİ
Yapılan konuşmaların ardından CHP'nin 'Suriyelileri gönderme konusunda lojistik çalışma yapacak bir komisyon kurulsun' önerisi oylandı. Meclis Başkanvekili Mehmet Savruk, CHP’li Özgür Özer’e “Önerinizden vazgeçmiyorum diyorsanız gündeme alınıp, alınmamasını oylayacağım” diye sordu. 
Bunun üzerine de CHP’li Özer, vazgeçmediğini ve oylanmasını istedi.
Bunun üzerine CHP’nin grup önerisi Meclis’te oylandı.  Oylama sonucunda CHP ve İYİ Parti “evet” oyu verirken, AK Parti ve MHP ise “hayır” oyu kullandı.  Öneri AK Parti ve MHP’nin oylarıyla yani oy çokluğuyla reddedildi.