Başkan Genç: Alevi toplumunun devletiyle kavgası yok

Başkan Genç: Alevi toplumunun devletiyle kavgası yok
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Hacı Bektaşi Veli Derneği ve Vakfı Başkanı Sadık Genç, İstanbul, Sarıyer Küçük Armutlu Cemevi’ne polislerin yaptığı baskına üzüldüklerini belirterek, “Alevi toplumu devleti ile kavgası yok. İçişleri Bakanı’ndan konuyla ilgili soruşturma başlatmasını istiyoruz” dedi. Diğer yandan Genç, Cemevleri bir an önce ibadethane olarak kabul edilmesi lazım” ifadelerini kullandı. Kayseri Hacı Bektaşi Veli Derneği ve Vakfı Başkanı Sadık Genç, 38 Kent TV haber merkezine konuştu.  OHAL ile birlikte Alevilerin yayın organlarının kapatıldığını belirten Genç, “Alevi toplumunun devleti ile bir kavgası yok” dedi.  “Aleviler her dönem devletine sahip çıkmışlardır” diyen Genç, “Devletinde bu anlamda alevi toplumuna ayrımcılık yapmadan sahip çıkması lazım” diye konuştu.

 “ALEVİLER CUMHURİYETİN KURUCULARI ARASINDADIR”

Genç, “Seçimden öncede bu tip saldırılar vardı. Biliyorsunuz OHAL süreci ile beraber Aleviler’in yayın organları kapandı. Sadece bu kanalda Alevi deyişleri söyleniyordu. Bir çok Alevi kurum yöneticileri zaman zaman gözaltına alındı. En sonda İstanbul’da Sarıyer’de Armutlu Cemevine bir baskın oldu. Aleviler öncelikle Selçuklu’nun da, Osmanlı’nın da, Türkiye Cumhuriyeti’nin de kurucularıdır, kurucuları arasındadır. Her zamanda devletine, milletine bağlı bir topluluk olmuştur, olmaya da devam edecektir. Alevi toplumunun devleti ile bir kavgası, bir savaşı, bir problemi yok. Devletinde bu anlamda Alevi toplumuna ayrımcılık yapmadan sahip çıkması lazım. Bu tip provakatif faaliyetlere izin vermemesi lazım. Şu zor süreçlerde Ortadoğu’nun yaşadığı zorluklar sürecinde, her tarafta etnik ayrımcılıklar, mezhep ayrımcılıklar yaşandığı bir süreçte Türkiye Cumhuriyeti devletinin bu konuda çok hassas ve dikkatli davranması lazım” dedi.

 “BUNLARI ŞİDDETLE KINIYORUZ”

İstanbul, Sarıyer Küçük Armutlu Cemevine polis tarafından yapılan baskını şiddetle kınadıklarını dile getiren Genç, “Söz konusu militan cemevine girmeden yakalanabilirdi, orada yaşlıları ters kelepçe yapılması açık olan kapıların kırılmasını şiddetle kınıyoruz” dedi. Genç, şunları söyledi: “Son olarak Sarıyer Küçük Armutlu cemevinde bir olay yaşandı. İddia edilen bir örgüt militanının cem evine geldiği ve onu gözaltına alınmak üzere polisin baskın yapması. Camilerde olduğu gibi cem evlerinde de kimseye GBT sorgulaması yapmıyoruz. Bizim istihbarat teşkilatımız yok. Her türlü insan girip çıkabilir. Cemevinin hemen 50 metre yanında karakol var. Sürekli gözlenen ve gözetlenen bir cem evi burası. Eğer böyle sıkı gözetlenen bir yere o militan neden geldiği ise merak konusu. O militan cem evine girmeden gözaltına alınabilirdi. Ya da çıkışta gözaltına alınabilirdi. Özellikle cem evinin içerisine girilmesi,  80 yaşındaki ihtiyar da dahil 15 kişiyi cem evi avlusunda yere yatırıp ters kelepçe vurulması, kapısının açık olmasına rağmen kapısının kırılması, eşyaların yerlere dağıtılması onur kırıcı, haysiyet kırıcı, rencide edici davranışlardır. Bunları şiddetle kınıyoruz. Biz bugüne kadar cumhuriyet tarihinde hiçbir camiye polis baskını yapıldığını görmedik. Camilere hırsızı da geliyor, katili de geliyor, IŞID militanı da geliyor, El Nusra militanı da geliyor camide namaz kılıyor. Ama buralarda bu tür olaylar yaşanmadı. Bu konuda bir az daha dikkatli olunmalı”

 “DEVLETİN TERÖR ÖRGÜTLERİNE KARŞI VERDİĞİ MÜCADELENİN HER DAİM YANINDAYIZ”

 Alevi toplumunun hiçbir terör örgütünün yanında olmadığını da dile getiren Genç, İçişleri Bakanından bu baskın ile ilgili bir soruşturma açmasını beklediklerini dile getirdi. Genç, “Biz hiçbir terör örgütünün yanında değiliz. Devletin terör örgütlerine karşı verdiği mücadelenin her daim yanındayız. Cemevlerine de terör örgütlerinin yuvası ya da hareket alanı yapılmasında biz engelleriz, karşı dururuz, asla da biz alevi örgütü olarak buna müsaade etmeyiz. Bilgimiz dahili olmadan her türlü insan buraya girip çıkabilir. Ama devletimizin istihbaratı var. Güçlü bir devletiz. Onlar zaten biliyor. Takip edilir ve yakalanır. Ama onları yakalama yeri Cemevi değil. Biçimi de böyle değil. Bu olaydan dolayı son derece üzgünüz. Benim tüm Alevi örgütlerinin talebi İçişleri Bakanının derhal bu Küçük Armutlu Cemevine yapılan baskın hakkında bir inceleme ve soruşturma başlatmasını istiyoruz. Bu biçimsiz gözaltına alınma olayının, bu baskın olayının sorumlularının incelenmesini istiyoruz. Çünkü bunun için çok ağır provokatör eylemler var” diye konuştu.

“ALEVİ TOPLUMU VERGİSİNİ VERİYOR AMA PAY ALAMIYOR”

Yeni oluşan kabineden Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesini beklediklerini anlatan Başkan Genç, “Alevi toplumu vergisini veriyor ama pay alamıyor” şeklinde konuştu. Başkan Genç, şu ifadeleri kullandı: “Biz Cemevlerinin ibadethane olması ile ilgili, genel bütçeden pay ayrılması, zorunlu din dersinin kaldırılması konularından AİHM’de 3 tane dava kazandık.  Özellikle Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi davası bizim gibi azınlık inançları için dünyada emsal karar oldu. Artık devletimizin bu kazanılan davalarını uygulaması lazım. AİHM’de alınan kararları bir konsey takip ediyor. Bu konu ile yıllarca savunma yaptılar ve bizi oyaladılar. OHAL’i ve 15 Temmuz darbe girişimini bahane ettiler. Türkiye yeni bir rejime geçti. Biz artık bu kararların uygulanmasını bekliyoruz. Cumhurbaşkanı da bunu seçim beyannamesine koydu bu konuyu. Biz bir an önce bu yasal statünün kazandırılmasını bekliyoruz. Çünkü alevi toplumu Cumhuriyetin kuruluşundan beri vergilerini veriyor. Vergisini veriyor ama vergisinden payını alamıyor. Kendi inancına payını alamıyor. Sadece Hanif’i ve Sünni mezhebine yönelik çalışan bir diyanet var. 7 yada 8 bakanlığın bütçesine eşit. Fakat Cemevleri büyük bir darboğazın eşinde”

 

“DEVLET BÜTÜN YURTTAŞLARINA EŞİT MESAFEDE DURMALI”

Kayseri Cemevinin de sıkıntı içerisinde olduğunu da dile getiren Başkan Sadık Genç, “Cemevleri artık yasal statüye kavuşturmalı.”şeklinde konuştu.

Başkan Sadık Genç, “Kayseri Cemevi’nin 9 yıl yapımı sürdü. Şu anda bile elektrik ve doğalgaz borcu var. Kışın buranın doğalgazını yakmış olsak ayda 15 bin TL borç gelir. Doğalgaz yakamıyoruz elektrikli sobalarla ısınmaya çalışıyoruz. Buda vicdanları rahatsız ediyor. Sadece alevi toplumunu değil, bir çok düşüncede Cemevimize gelen kişi ve kurumlarda bunu düşünüyor. Onlar içleri acıyarak buradan ayrılıyorlar. Bu konu artık bütün toplumu rahatsız eden bir konu oldu. Artık devletimiz buna bir çözüm bulması lazım. Yasal statüye kavuşturmalı. Alevilerin haklarını, taleplerini bir an önce vermelidir. Devletin bütün yurttaşlarına eşit mesafede durmasını istiyoruz. Ancak bizim birliğimiz daim olur. Ancak barış içerisinde, kardeş içerisinde yaşayabiliriz” şeklinde konuştu.

(Haber Merkezi)