Ünal: Artık insanca yaşamak istiyoruz

Türkiye Kamu-Sen Kayseri İl Temsilcisi Kamil Ünal, 'Hükümetin teklif ettiği zam kabul edilemez' dedi.

Ünal: Artık insanca yaşamak istiyoruz
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et


Cumhuriyet Meydanı’nda beraberindeki sendika üyeleri ile birlikte basın açıklaması yapan Türkiye Kamu-Sen Kayseri İl Temsilcisi Kamil Ünal, sözlerine “Ne yazık ki son yıllarda ülkemiz Covid-19 salgını, depremler, orman yangınları, sel felaketleri, kazalar nedeniyle adeta bir kâbus yaşamakta, sayısız vatandaşımızı ve kamu görevlimizi bu afetlere kurban vermekteyiz. Bu vesile ile hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, etkilenenlere geçmiş olsun dileklerimizi gönderiyor, bir an önce bütün felaketlerin son bulmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyoruz” ifadeleriyle başladı.
"HÜKÜMET GERÇEKLERİ GÖRMEZDEN GELİYOR"
Konuşmasında daha sonra hükümetin önerdiği zam teklifine değinen Ünal, “Ülkemizde türlü olumsuzluklar yaşanırken, Kamu Çalışanlarımız,UMKE’siyle, AFAD’ıyla, dalgıçlarıyla, itfaiyesiyle, sağlıkçısıyla, ormancısıyla, eğitimcisiyle, elektrik, doğalgaz, su, altyapı hizmetleriyle, postacısı, zabıtası ve güvenlik görevlisiyle halkımızın imdadına koşuyor. Bu kapsamda değerlendirdiğimizde gerçekten de kamu çalışanlarımızın ifa ettikleri hizmetlerin değerinin ve öneminin parasal bir karşılığı bulunmuyor. Yaşanan felaketlerde bir kere daha gördük ki, kamu hizmeti kutsal bir görev ve onu layıkıyla yerine getiren fedakâr çalışanlar sayesinde bugün ülkemizin dört bir yanında hayat normal seyrinde ilerleyebiliyor. Bu ortamda, 6.Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerine Türkiye Kamu-Sen olarak kamu görevlilerimizin kazanımlarını artırmak ve olumsuz gidişata son verebilmek adına ortak taleple gittik.  Kamu İşveren Heyeti, memur ve memur emeklilerine 2022 için % 5+6; 2023 yılı için ise % 6+6 maaş artışı teklif etti.  Bu teklif, bizim istediğimizin yarısı bile değildir, dolayısıyla kabul edilmesi de mümkün değildir.  Muhtemelen 2021 yılı enflasyonun % 20,  2022 yılı enflasyonun ise % 15 olacağını tahmin edilmektedir. Yani önümüzdeki iki yıllık enflasyon toplamda en az % 35-40 dolayında gerçekleşecektir. Yapılan teklif ise bu gerçekleri karşılamaktan uzaktır. Hayallere göre zam verip gerçekleri görmezden gelmenin bedelini kamu görevlilerimiz ödememelidir” diye konuştu.“Hükümet, ivedilikle teklifini yenilemek zorundadır” diyen Ünal, “Sayın Bakan teklifinde sözleşmeli çalışanlarımızın sorunlarının çözüleceğini, 3600 ek gösterge talebimizin kabul edildiğini ve refah payı ile ilgili bir gelişme yaşanabileceğini ifade etmiştir. Bunlar son derece olumlu olmakla birlikte, bu tekliflerin altı doldurulmalı, rakamlar netleştirilmelidir” dedi.
TALEPLERİ ŞU ŞEKİLDE SIRALADI
Ünal, açıklamasında taleplerini ise şu şekilde sıraladı: Biz Türkiye Kamu-Sen olarak, pazarlık yapmaya zaman kalacak şekilde bir an önce yeni ve kabul edilebilir bir teklifin gelmesi için ülkemiz nüfusunun 25 milyonu adına Hükümete açık çağrıda bulunuyoruz.
-Gerçek enflasyon rakamları kadar maaş artışı istiyoruz;
-Geçmiş dönemlerde yaşanan kayıpların telafisi için seyyanen zam istiyoruz;
-3600 ek gösterge uygulamasının tüm kamu çalışanlarını kapsayacak şekilde düzenlenmesini istiyoruz.
-Bütün güvencesiz sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesini istiyoruz;
-Yardımcı Hizmetlilerin Genel İdare Hizmetleri Sınıfına alınmasını istiyoruz;
Biz, hakkımız olmayan hiçbir konuyu ve meblağı masaya taşımıyoruz.
Hakkımızdan aşağısına da rıza gösterecek değiliz.
Yıllardan beri “Hakkınız ödenmez” diyerek alkışlanıyoruz;  şimdi ise hakkımızın ödenmesini istiyoruz. 
Biz artık sırtımızın sıvazlanmasını değil, cüzdanımıza insanca yaşamaya yetecek kadar para konulmasını istiyoruz. Sayın Bakanın “Memurlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz” sözünün gerçekleşmesini; 
Sözleşmeli personelin haklarının memurlarla eşitleneceği, 3600 ek gösterge teklifimizin kabul edildiği, refah payı uygulamasının değerlendirileceği sözlerinin adının konmasını bekliyoruz. 
Türkiye Kamu-Sen olarak bizler, reel kayıplarımızın karşılanmasını ve ekonomik büyümeden ve artan milli gelirden bir çalışan olarak hak ettiğimiz payı istiyoruz. 
Taleplerimiz, makuldür ve istenirse karşılanabilir. 
Mücadelemiz, başta kamu çalışanları olmak üzere tüm Türk Milletinin daha güzel bir Türkiye’de, yaşanabilir bir ücretle, refah içinde yaşaması içindir.
Yapılacak revize teklif, siyasi iradenin bu yöndeki niyetini ortaya koyacaktır.
25 milyon vatandaşımız, Hükümetten yüzlerini güldürecek, adil ve hakkaniyetli bir teklif beklemektedir.