Türkiye'nin ilk mayın arama ve imha makinesi Kayseri'den

Türkiye'nin ilk mayın arama ve imha makinesi Kayseri'den
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOSB) yer alan Mazaka Makine Sanayi firması Türkiye’de bir ilke imza atarak tamamı yerli ilk mayın arama ve imha makinesi üretecek.

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSTİM Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Behzat Zeydan, OSTİM İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi Yönetim Kurulu Başkanı Halide Rasim ile Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı uzmanlarından Oktay Gürcü, Ahmet Sefa Satır ve beraberindeki heyete firma fabrikasında ağırlayan Mazaka Makine Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Baykan, Türkiye’nin ilk mayın arama ve imha makinesi hakkında ayrıntılı brifing verdi. Heyet üyeleri ise makine hakkında sorular sordu, bilgiler aldı. Türkiye adına güzel bir proje olduğu yönünde görüş bildirdi.
 TAMAMI YERLİ, TÜRKİYE’DE İLK
Firma Yönetim Kurulu Başkanı Baykan, mayın arama ve imha makinesinin tamamını kendi yerli imkanları ile üreteceklerini dile getirdi. Baykan; “Bu iş bir sevda işidir. Emin olun bu iş kârı için yapılacak bir iş değildir. Hem zordur, hem önemlidir. Biz tamamı yerli olan bu proje için yaptığımız harcamayı başka işlerde kullansak belki çok daha fazla kazanç elde edebilirdik. Ancak biz ülkemiz adına böyle bir proje üretmeyi istedik. Mayın arama ve imha makinesi üretmeyi hedefledik. Bu proje Türkiye’de ilktir. Dünyada ise üç firma bu makineyi üretmektedir” ifadelerinde bulundu.
 EYLÜL AYINDA ÇIKACAK
 Türkiye’nin tamamı yerli ilk mayın arama ve imha makinesinin 2018 yılı Eylül ayında üretileceğini ifade eden firma sorumlusu Baykan, gerek Kayseri, gerekse Türkiye adına sevinçli olduğunu kaydetti. Baykan, bu konuda devletin şefkatini de görmeyi umduklarını sözlerine ekleyerek bu sürece destek olması temennisinde bulundu. Baykan, Türkiye sanayisinin artık katma değeri yüksek ürünler üretmeye yönelmesi gerektiğine işaret etti. 
ERÜ, ELEKTRONİĞİNİ YAPACAK 
Edinilen bilgilerde Baykan, mayın arama ve imha makinesinin mekanik kısmı tasarımını kendilerinin yaptığını, elektronik kısmını ise Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Turan Özdemir’in yapacağını bildirdi. Baykan, söz konusu makinenin mayın arama ve imha konusunda yüksek özelliklere ve kabiliyete sahip olduğunu vurguladı. 
OSTİM VE MSB HEYETİ DİNLEDİ 
Tamamı yerli mayın arama ve imha makinesi hakkında bilgi almak için Ankara OSTİM heyeti ve Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı’ndan uzmanlar firmanın fabrikasında incelemelerde bulundu. Heyet, makine hakkında sorular sordu, bilgiler aldı. Türkiye adına güzel bir proje olduğu yönünde görüş bildirdi. Heyet, sunulan ikramın ardından şehirdeki Ana Tamir ve Hava İkmal gibi bazı kurumları ziyaret etmek üzere fabrikadan ayrıldı.