Kayseri`de eczaneler ücretsiz maskeleri nasıl dağıtacak! İşte detaylar

Kayseri`de eczaneler ücretsiz maskeleri nasıl dağıtacak! İşte detaylar
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

 Eczanelerde ücretsiz maske dağıtımı başlıyor. İlk etapta İstanbul ve Ankara'da yapılan uygulama önümüzdeki hafta büyüklüklerine göre diğer illerde de uygulanacak. Sağlık Bakanlığı uygulama kapsamında ilk olarak 50-60 yaş arasındaki vatandaşlara kısa mesaj gönderecek ve o vatandaşlar da eczanelere gidip, 10 günlük 5 maske alacak. 
 
Haber merkezimize bu konuda bilgi veren yetkililere göre, Koronavirüsle mücadelede ön saflarda yer alan Eczacılar maske dağıtımında da kilit rol oynayacak. Sağlık Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonrasında ücretsiz maske dağıtımının eczaneler üzerinden yapılmasına karar verildiği belirtildi. Buna göre, süreç içerisinde Sağlık Bakanlığının temin edeceği maskeler illerde ecza depolarına ulaştırılacak ve eczanelerde dağıtımı yapılacak. 
KİŞİ BAŞI 10 GÜNLÜK 5 MASKE
Eczaneler, sadece bir depo üzerinden 500 adet (10 kutu) maske talebinde bulunacak. Talepler Bakanlık tarafından takip edilecek ve 20-65 yaş arasındaki vatandaşlara "10 gün için kişi başına 5 adet maske" verilecek. 
CEP TELEFONUNA MESAJ GÖNDERİLECEK
Vatandaşlar, Sağlık Bakanlığı tarafından cep telefonlarına gönderilecek mesajdaki kodu eczaneye bildirip, maske alabilecek. Eczacılar da, verilen kodu TİTCK tarafından İTS veya Reçetem Sisteminde açılacak yeni bir butona girecek. Uygulama eczanelere maskelerin ulaşmasının ardından başlayacak. 
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile geç saatlere kadar süren toplantı sonrasında alınan kararla birlikte ücretsiz maske temininin eczacılar üzerinden yapılmasının en uygun yöntem olduğu ifade edildi. 
KUYRUK ÖNLEMİ
Diğer yandan sistemde kuyruk oluşmaması için vatandaşların cep telefonuna gelen kod eczane tarafından ilaç takip sistemine girilecek ve Bakanlık vatandaşa belirli bir sıra dahilinde cep mesaj gönderecek.
İLK KİMLER ALACAK? 
Ücretsiz maske dağıtımında ilk aşamada 50-65 yaş arasına mesaj gönderilmesi planlanıyor. Vatandaşa aynı zamanda PTT,  pazar yerleri, market girişleri ve sanayide çalışanlara işverenleri tarafından verilen maskeler de devam edecek. Uygulama  İstanbul ve Ankara illerinden öncelikli  başlayacak ve sonrasında yapılacak bilgilendirme ile illerin büyüklüğüne göre önümüzdeki hafta diğer illerde de yapılacak. Eczanelere  ilk yapılan planlamada günlük 10 kutu yani 500 adet maske Depolar ve Kooperatifler kanalı ile ulaştırılacak. Eczanelere verilecek olan maske sayısı üretime göre Sağlık Bakanlığı tarafından planlanacak.Vatandaşa atılacak cep mesaj eczanelere gönderilen maske sayısı ile orantılı olacak.
Haber/Foto: Cafer ZENGİN