Hızlı trene komşu engeli!

Kayseri'de yıllardır gündemde olan, iktidarın yaptığı Meydan mitinglerinde de sık sık söz verilen ama yıllardır bir hayata geçirilemeyen Yüksek Hızlı Tren'le ilgili umutlu bekleyiş sürerken, Yozgat'tan gelen bir haber 'Bari sen yapma Başkan' dedirtti.

Hızlı trene komşu engeli!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’de yıllardır gündemde olan, iktidarın yaptığı Meydan mitinglerinde de sık sık söz verilen ama yıllardır bir hayata geçirilemeyen Yüksek Hızlı Tren’le ilgili umutlu bekleyiş sürerken, Yozgat’tan gelen bir haber ‘Bari sen yapma Başkan’ dedirtti.

Geçtiğimiz yıl Mart ayında Ankara’da 16 firmanın katılımıyla ihalesi yapılan, ancak daha sonra yapılan ihaleden ses sedanın çıkmadığı proje ile ilgili bir süre uzatacak açıklama da Yozgat Yerköy ilçe Belediye Başkanı Ferhat Yılmaz’dan geldi. Yerköy-Kayseri Hızlı tren hattının Yerköy'ü üçe böleceğini söyleyen Yılmaz, bu projenin bir daha gözden geçirilip mücavir alan dışına çıkarılmasını istedi. Başkanın bu açıklaması ‘hızlı trene bir engel de komşudan’ dedirtti.
Diğer yandan Meclis’te Plan ve Bütçe Komisyonu’nda da görev yapan MHP Milletvekili Baki Ersoy’un, ‘2025’ten önce hızlı tren projesi hayata geçirilemez. Çünkü kaynak yok’  açıklaması hafızalardaki yerini korurken Yozgatlı Başkanın bu açıklamasıyla sürenin daha da uzayıp, uzamayacağı merak ediliyor.  Milletvekili Mehmet Özhaseki de, Çevre ve Şehircilik Bakanı iken geçen yıl ‘Proje 3 sene içinde biter’ açıklaması yapmıştı. Ancak yaşanan ekonomik sıkıntılarla birlikte devlette büyük ihalelerin askıya alındığına dair haberler siyasilerce sıkça dillendirilmişti.

İHALEYE 16 FİRMA KATILMIŞTI, ANCAK SES ÇIKMADI!

Kayseri’nin gündeminde uzun bir süredir yer alan, ancak Cumhuriyet Meydanı’nda verilen sözlere rağmen birçok kez ertelenen ve herhangi bir adım atılmayan hızlı trende merakla beklenen adım geçtiğimiz yıl Mart ayında atıldı. Yerköy-Kayseri Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi’nin altyapı yapım işi ihalesi Ankara’daki, TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü’nde yapılmış ve ihaleye 16 firma katılmıştı. Bazı firmalar konsorsiyum oluşturmuş ve ihaleye katılmıştı. Ön yeterliliğin tespiti sonrası kriterlere uyan 6 firmanın teklif için davet edileceği açıklanmıştı. Ancak ihalenin ardından yaşanan ekonomik sıkıntılar ‘devlette büyük ihalelerin ertelendiğini’ gündeme getirmişti.

NERGİS: ŞU ANDA KEMER SIKMA SÜRECİNDEYİZ

O dönem Kayseri Olay Gazetesine açıklama yapan AK Parti Milletvekili Hülya Nergis, Kayseri kamuoyunun merakla beklediği hızlı tren ile ilgili olarak, ihalelerin durduğunu belirtmiş ve  ’Çok ciddi mazeretimiz ve sıkıntılarımız var. Şu anda kemer sıkma sürecindeyiz’ ifadelerini kullanmıştı.

İHALE SÜRECİNDE NELER YAŞANDI?

İhale şartnamesine göre, 730 takvim gününde bitirileceği belirtilen proje Ulaştırma Bakanlığınca daha önce başlama tarihi 2015, bitiş tarihi 2019 ve proje bedeli ise 2.240.805.000 TL olarak açıklanmıştı. Daha önce 8 Mart 2018 olarak açıklanan ancak bazı teknik nedenlerden dolayı daha sonra 28 Mart 2018’e ertelenen Yerköy-Kayseri arasında, yaklaşık 140 km uzunluğunda 250 Km/saat işletme hızlı yüksek standartlı çift hatlı demiryolu hattının yapım ihalesi ile ilgili bilmece sürerken, iktidar cephesinde de konu eskisi gibi dillendirilmiyor.

ÖZHASEKİ: HIZLI TRENLE KAYSERİ’DEN ANKARA 1 SAAT 15 DAKİKA OLACAK

Mart ayında yapılan ihale ile ilgili olarak o dönem Çevre ve Şehircilik Bakanı iken açıklama yapan Milletvekili Mehmet Özhaseki, ekonomide sıkıntılar yaşanmadan önce firmaların tekliflerinin değerlendirilme sürecinin 1-2 süreceğini belirterek, ‘Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 8 Mart tarihinde ihale yapılacağını duyurmuştu fakat birtakım teknik nedenlerden dolayı ihale ayın 28’ine alındı.  Zannedersem 1-2 ay kadar üzerinde çalışılıp, firmaların teklifleri değerlendirilir. Firmalardan teklif verilmiş ama o firmalar bu işte ehil mi değil mi fiyatlar uygun mu, tüm bunların teknik yeterliliğine bakarak karar verirler. Bu şartlarda da inşaat başlar ve en geç 3 sene içinde de biter. Kayserili vatandaşımız da Ankara’ya, oradan da İstanbul’a hızlı trenle ulaşır. Hızlı trenle Kayseri’den Ankara’ya 1 saat 15 dakikada ulaşılabilecek. Bu da çok güzel bir nimet’ ifadelerini kullanmıştı.

MHP’Lİ ERSOY: 2025´TEN ÖNCE OLMAZ!

Meclis’te Plan ve Bütçe Komisyonunda da görev yapan MHP Milletvekili Baki Ersoy da konuyla ilgili olarak Ocak ayında yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle  ihalenin iptal edildiğini ve Kayseri´ye 2025´ten önce hızlı trenin gelmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Ersoy, ‘Üzülerek söylüyorum ki ihalesi yapılmasına rağmen ödenek yetersizliği nedeniyle ihale iptal edildi.  2025 yılına kadar ´Hızlı Tren´ görünmüyor,  demiştim. Neden 2025? Örnek veriyorum, 2019 yılı yatırım programında yok, yani 2019 yılında ihale de yok. 2020´de bunu ihale ediyor olsanız, bunun alt yapısıyla birlikte 5-6 yıllık bir süreci ortaya koysanız, 2020-2026 yılına denk geliyor’ diye konuştu.

ARIK: KAYSERİ´YE YHT SÖZÜ VERİLİYOR, ANCAK BU SÖZ YERİNE GETİRİLMİYOR

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık da geçtiğimiz yıl hızlı treni Meclis gündemine taşımış ve Ulaştırma Bakanlığının sözünü tutmadığını belirterek, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak´a da konuyla ilgili soru yöneltmişti. Arık, ‘10 yıldır Kayseri´ye YHT sözü veriliyor, ancak bu söz yerine getirilmiyor. Kayserili ne zaman hızlı trene binecek? Kayserili bu konuda sizden cevap bekliyor’ ifadelerini kullanmıştı.

HIZLI TRENLE İLGİLİ YOZGAT’TAN KÖTÜ HABER!

İşte hızlı tren ile ilgili son 2 yılda bunlar yaşanırken bir kötü haber de Yozgat’tan geldi. Geçtiğimiz yıl Mart ayında Ankara’da 16 firmanın katılımıyla ihalesi yapılan, ancak daha sonra yapılan ihaleden ses sedanın çıkmadığı proje ile ilgili bir süre uzatacak açıklamayı da Yozgat Yerköy ilçe Belediye Başkanı Ferhat Yılmaz yatı. Yerköy-Kayseri Hızlı tren hattının Yerköy'ü üçe böleceğini savunan Yılmaz, bu projenin bir daha gözden geçirilip mücavir alan dışına çıkarılmasını istedi. Başkanın bu açıklaması ‘Hızlı trene bir engel de komşudan’ dedirtti.

‘MÜCAVİR ALAN DIŞINA ALINMALI’

Siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri ve muhtarlarla yapılan toplantıda, Yerköy-Kayseri Hızlı tren hattının Yerköy'ü 3'e böleceğini söyleyen İYİ Partili Yerköy Belediye Başkanı Ferhat Yılmaz, projesinin Akpınar köyünden başlayarak, 100. Yıl Mahallesinden, Şehitlik mezarlığına kadar devam edip gideceğini ve bu projenin bir daha gözden geçirilip, mücavir alan dışına alınmasını istedi. Başkan Yılmaz, ‘Yerköy-Şefaatli-Kayseri Demiryolu Projesi kapsamında Belediyemiz imar sınırları içerisinden geçmekte olan bu demir yolu hattı takribi güzergah şehrimizin ortasından geçmekte olup imar planımızın büyük bir kısmını tahrip edecektir. Şehrimizin kuzeybatı ve güneydoğu aksını ikiye bölen takribi güzergah bölünen yapılaşmalar arasında geçişin sorunlu olabilme ihtimali doğuracağını, imar planında genellikle konut alanı olarak tasarlanmış olması ve halihazırda geçiş hattının mevcut konut ve iş yerlerinin üzerinden geçiyor olması büyük sorunlar teşkil edecek olup, bu alandaki mevcut alt yapı (kanalizasyon, içme suyu) sıkıntılarla karşılaşacaktır. Ayrıca güzergah üzerinde bulunan alan içerisinde termal alanlar ve SİT alanı mevcut olması yine bu hat üzerinde mülkiyeti maliye hazinesi adına kayıtlı bulunan taşınmazın bir kısmının Adalet Bakanlığı tarafından kapalı ve açık cezaevi yapılması düşünüldüğü bu güzergahta yapılacak olan cezaevi alanını ikiye böldüğü görülmektedir’ dedi.

‘BU KARARI İLGİLİ MAKAMLARA İLETTİK’

Başkan Yılmaz, ‘Yerköy İlçe merkezimiz gelişebildiği alanlar açısından kısıtlı bir potansiyele sahiptir. Mevcut imar planımız gelecek nüfus projeksiyonumuza ancak yetebilmektedir. Bu nedenle demiryolu güzergahının imar sınırımız dışından bir alandan geçirilmesi uygun olacaktır. Bu demiryolu hattının iptal edilerek, imar planımız dışındaki bir alandan geçmesi için alınan karar Cumhurbaşkanlığı makamına, Çevre ve Şehircilik makamına, Kültür ve Turizm Bakanlığına, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına, Yozgat Milletvekillerine de gönderilmiştir’ şeklinde konuştu. Haber: Cafer ZENGİN