Saadet Partisi: Esnaf sıkıntı içinde, dertlerle boğuşuyor

Saadet Partisi: Esnaf sıkıntı içinde, dertlerle boğuşuyor
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Saadet Partisi Melikgazi İlçe Başkanı Sinan Aktaş, 38 Kent Tv ve Kayseri Olay Gazetesini ziyaret ederek Genel Yayın Yönetmeni Osman Çiftci ile görüştü.

Gazeteci Osman Çiftçi’ye yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Aktaş, daha sonra haber merkezimize açıklamalarda bulundu. Aktaş, Kayseri’de  sivil toplum kuruluşları, basın mensupları, muhtarlar ve vatandaşlarla görüşüp, sorunları masaya yatırdıklarını söyledi.Saadet Partisi Melikgazi İlçe Başkanı Sinan Aktaş esnaf ziyaretleri sırasında esnafın sorunlarla boğuştuğunu ve başta Bağkur borçları olmak üzere kendilerine dert yandığını söyledi.

Aktaş, esnafın BAĞKUR borcunu ödeyemediğini dile getirerek, şunları söyledi:  “575 TL civarından dükkân açtığında prim ödemek zorunda kalıyor. Adam dükkan kirası ödüyor aynı zamanda ev kirası öder gibi BAĞKUR primi ödüyor. Bize bu konuda çok sıkıntı dile getiren esnaf oldu. İlgili ve yetkili mercilerin bu borcu makul rakama çekmesi lazım. Ödenebilecek rakam yok ortada yıllar öncede böyle bir sorun vardı ama o zaman rakamlar daha makuldü. Bu prim için ödenecek en uygun rakam 200 TL olmalı. Birde prim birikmiş emeklisi gelmiş ödeyemediğinden emekli olamıyor. Esnaf Ziraat Bankası eskiden olduğu gibi kredi verse biz de borcumuzu ödesek daha sonra maaşımızdan kesseler beklentisi içinde olan var. Bir diğer sıkıntı primini ödeyemeyen esnafın ailesi ve kendi hastalanıp hastaneye gittiğinde borç çıkıyor. Ve sağlık hizmeti verilmiyor. Devlet sağlık imkanlarından yararlandırmıyor ama borcuda silmediği gibi zamanı gelince tahsil ediyor faiziyle. Kardeşim sen bu borcu öyle yada böyle alıyorsun neden tedavi etmiyorsun ölecek mi bu adam. Devletin primlere bakmadan 80 milyonun sağlık primi yatıyor gibi tedavi etmesi lazım. Sonuçta o vatandaş eninde sonunda borcunu ödüyor” dedi. Aktaş, esnafın POS cihazları ile ilgili yaşadıkları sıkıntılara da dikkat çekerek, “Sistem evrilip çevrilip rant üzerine kurulunca sonuç bu oluyor” dedi. Aktaş,  “Pos makineleri üzerinden bankalar ciddi para kazanıyor. Bunu esnafa ücretsiz vermesi lazım. Yeni işyeri açan esnaf pos alması gerekiyor yazarkasalı pos bin liranın üzerinde. Esnaf sıkıntıyı çekiyor ama parayı kazanan bankalar aldığı komisyonla vs. Bankaların pos makinesini esnafa ücretsiz verirse sorun ortadan kalkar, olması gereken bu ama maalesef sistem evrilip çevrilip rant üzerine kurulunca sonuç bu oluyor. Bu şekilde dönüştürülürse esnafta rahat eder ticarette iyi bir noktaya gider” ifadelerini kullandı.