Osman ÇİFTCİ

Kayseri siyasetinde son durum

Osman ÇİFTCİ

31 Mart tarihinde yapılacak olan yerel seçimlerde Kayseri’nin fotoğrafına bir bakalım.

Değişim sinyali alabilen var mı?

Şehir siyasetinde mevcut iktidara karşı güçlü bir iddia ortaya konulduğunu görebiliyor musunuz ?

Tepki oylarının tırmanışa geçtiği siyasi atmosferde tepki oylarını toparlayacak aday sizce kim?

★ ★ ★

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç kendi partisinin içinden de bazı kesimlerce istenmiyor olmasına rağmen Cumhurbaşkanı’nın bağrına bastığı bir isim olarak yeniden Cumhur İttifakı’nın Kayseri Büyükşehir belediye başkanı adayı oldu.

Cumhur İttifakı Kayseri’de milliyetçi muhafazakar seçmenin temsilcisi konumunda. 

Tepki oylarına rağmen, AK Parti çevrelerinde istemeyeni de olduğu halde Memduh Büyükkılıç’ın, en yakın rakibinin en az iki katı oy alması bekleniyor.

★ ★ ★

Peki Büyükkılıç’ın en yakın rakibi kim olacak ?

Milliyetçi muhafazakar seçmeni  konsolide etmesi beklenirken bu konuda beklenen güçlü çıkışı yapamayan İYİ Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kazım Yücel mi?

CHP’nin hiç değilse kendi tabanının oyunu alması gereken, soyadına güvenilen, İstanbul’da ikamet eden Büyükşehir Belediye Başkan adayı Dr. Murat Molu mu?

Son dönemde enteresan bir şekilde oyları tırmanışa geçen Hoca’nın oğlunun partisinin Büyükşehir Belediye Başkan adayı göz profesörü Abdullah Özkırış mı?

Memduh Büyükkılıç’tan bıkan “yilli” kesimin “Yiter Gaari!” sloganını atan, ülke siyasetinin gelecek vaat eden siması Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Teşkilat Başkanı ve Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan mı?

Memduh Büyükkılıç‘ın en yakın rakibi olacak ismin alacağı oy oranı da şehrin siyaset geleceği açısından önem arz ediyor.

Bakalım Murat Molu mu, Kazım Yücel mi, Abdullah Özkırış mı yoksa Mahmut Arıkan mı ipi göğüsleyecek…

★ ★ ★

Aslında Kayseri’de iktidar karşısındaki siyaset yapılanması öğrenilmiş çaresizlik psikolojisi ile seçim kampanyası yürütüyor.

İşte bu nedenle de etkili ve beklenen çıkışlar yapmıyor, yapamıyor.

Bu nedenle de seçim-miş gibi bir durum ortaya çıkıyor.

Skoru belli maç edası var sahada…

Şu son dönemeçte kim bu ataletten sıyrılır da Memduh Büyükkılıç karşısında en güçlü aday izlenimi verirse seçimde Büyükkılıç’ın karşısındaki en yakın rakibi o olur.

Kayseri siyaset vitrininin yeni yıldızı da bu süreçte doğabilir.

★ ★ ★

Kayseri merkezindeki seçim tablosunu az çok yukarıdaki ifade ettiğim gibi tarif edebilirim ama ilçelerde durum farklı.

Cumhur İttifakı’nın metropol ve ilçe belediye başkan adayları kendilerini Aşere-i Mübeşşere’den gibi görüyorlarsa da 31 Mart özellikle kırsalda farklı sonuçlara gebe…

Cumhur İttifakı’na karşı metropolde Büyükşehir’e göre daha belirgin bir şekilde ortaya konulan iddialı çıkışlar kırsal ilçelere doğru yöneldiğinizde daha bariz hale geliyor.

Öyle ki şu anda 6-7 ilçede Cumhur ittifakının seçim kaybedebileceği konuşuluyor, seçimi kazansa bile büyük oy kaybı yaşayacağı gözlemleniyor.

Son dönemeçte çok şey değişir son şeklini alır. Bakalım son dönemeçte neler olacak.

Yazarın Diğer Yazıları