Cafer ZENGİN

Kayseri kalesi ve etrafında ne oluyor?

Cafer ZENGİN

Kayseri kalesi ve etrafı emeklinin kalesidir.
Cepte para olmayınca orası emeklinin vakit yeridir. 
Kışları soğuk, baharları serin, yazları da gölgedir. 
Yeme içme mekânları ile İç kale pahalı olduğu için emekliler daha çok ücretsiz olan dış kalede vakit geçirir. 
Tarihî kale bugüne kadar seçim öncesi (sö) ve seçim sonrası (ss) dönemlerde açlık tehlikesi ve ekonomik diğer saldırılara karşı hayatta kalma mücadelesi veren birçok emekli uygarlığa da ev sahipliği yapmıştır! 
Kesme taştan yapılan ve günümüze kadar birçok badire atlayarak ulaşabilen kale surları, emeklilerin kararlılığını, inadını, bir başka ifadeyle her dönem 'kuyruğu dik tutuşlarını' simgeler. 
Coğrafi ve stratejik konumu nedeniyle siyaseten seçilmek isteyenlerin hep uğrak yeri olan kale ve etrafında emekliler, tarih boyunca oldukça geniş bir alana yayılmışlardır.
Kale ve etrafında yerel dille norüyoncular, nidiyoncular, goma şunucular, çitmekçiler, goparahçılar, sıhı dut guvermeciler, dıhılmakçılar, gırışacacılar, sohranmacılar zaman zaman etkili olmuş, genel itibariyle bu dil hüküm sürmüştür!

                                                                                    *********

Uzun lafın kısasında 'Kayseri kalesi ve etrafında ne oluyor?' diye merak edenlere demem o ki, kale kentte dair çevresel gözetleme yapmak, bilgi sahibi olmak isteyenler için bulunmaz bir nimettir. 
Şehrin bilgi bankası, alabilene ganimettir!
Sizde ekonomik durum, hüküm süren siyasi eğilim konusunda bilgi sahibi olmak isterseniz öyle anketçi anketçi dolaşmanıza hiç gerek yok.
Çünkü şehirde stratejik öneme sahip olan kale ve etrafı konuya ve duruma göre ortaya çıkan savunma amaçlı birçok unsuru içinde barındırır. 
O yüzden kale deyip, geçme kulak her seçim dönemi iyi dinle.
Ufuktaki seçim geçince, nedense hep başa sarıyor hikaye!
Neyse, buna da kafayı takma burası bizi aşan bilimsel makale...


 

Yazarın Diğer Yazıları