MHP'li vekil: Vatandaş bu durumdan memnun değil!

 MHP'li vekil: Vatandaş bu durumdan memnun değil!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Kayseri'de yapılan toplulaştırma uygulamalarından sonra vatandaşların bazı sorunlarla karşı karşıya kaldığını belirterek, bu konuda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına meclis araştırma önergesi sunduğunu ifade etti.

“Sorunlarımızın çözülmesi için gerekli adımları atmaya devam edeceğiz” diyen Ersoy, bölge halkının yapılan toplulaştırma işlemlerinden memnun olmadıklarını  ve maddi kayıpların yaşandığını dile getirdi. Ersoy, bu konuda yaşanan mağduriyetlerin giderilmesini talep etti. MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, araştırma önergesi teklifinde gerekçelerini şu şekilde sıraladı: Kayseri, 1,377 Milyon nüfusu ile iç Anadolu'nun üçüncü büyük kentidir. Kuzey ve Kuzeybatı' da Yozgat, Kuzey ve Kuzeydoğuda Sivas, Doğu' da Kahramanmaraş, Güney' de Adana, Güneybatı'da Niğde, Batı'da ise Nevşehir illeriyle çevrili olan Kayseri ilinin; Akkışla, Bünyan, Develi, Hacılar, İncesu, Kocasinan, Melikgazi, Pınarbaşı, Sarıoğlan. Sarız, Tomarza, Yahyalı, Talas, Özvatan, Felahiye ve Yeşilhisar olmak üzere 16 ilçesi vardır.

ARAZİLER PARÇALANMIŞ

Bu ilçelerin birçoğunda; miras ve intikal, hisseli ve bölünerek yapılan satışları sulama, karayolları ve demiryolları gibi tarım arazilerinden geçen kamu yatırımları, sermaye ve işgücü yetersizliğinden dolayı yapılan kısmi kiracılık ve ortakçılık, sel, taşkın ve heyelan gibi doğal afetler, tarım kesimindeki yüksek nüfus yoğunluğu baskısı arazilerin parçalanmasına yol açmıştır. Ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkan vermeyecek biçimde parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parsellerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi işlemine “Arazi Toplulaştırması" denilmektedir.

VATANDAŞ BU DURUMDAN MEMNUN DEĞİL, MAĞDURİYETLER VAR

Kayseri ili ilçelerinde de küçük, parçalı ve dağınık tarım arazilerini modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenleyerek, daha az zamanı işgücü ve sermaye kullanımı sağlamak, üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak ve kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmek amacıyla "toplulaştırma" yoluna gidilmiş ve yüklenici firmalar vasıtası ile işlemler yürütülmüştür. Fakat bölge halkı yapılan toplulaştırma işlemlerinden memnun olmadıklarını, maddi kayıplar yaşadıklarını, ekim yapılacak alanlardan verim alamayacakları gibi çeşitli sebepleri öne sürerek mağduriyetler yaşadıklarını iddia etmektedirler. Bu nedenlerle, Kayseri ili ilçelerinde yapılan toplulaştırmalar sonucu ortaya çıkan sorunların  araştırılarak alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa'nın 98. ve TBMM içtüzüğünün 104. ve 105. Maddeleri gereği Meclis Araştırması açılması uygun olacaktır.