HAKKIMIZ PARLAMENTO TARAFINDAN GASP EDİLMİŞTİR!

HAKKIMIZ PARLAMENTO TARAFINDAN GASP EDİLMİŞTİR!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya, basın sektöründe yaşanan sorunları Cumhuriyet Meydanı’nda gündeme taşıdı. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde konuşan Altınkaya, “Türkiye’de işsizlik ortalaması yüzde 14-15 iken bizim basın sektöründe işsizlik oranı neredeyse yüzde 30’ları aşıyor. 10 bin tane fiilen gazetecilik yapan arkadaşımızın son 15 ayda işsiz kaldığı bu süreçte iletişim fakültesinden mezun olan arkadaşlarımızın iş bulabilmeleri çok daha zor” dedi. Diğer yandan Altınkaya, basın mensuplarının yıpranma hakkına da her geçen gün kırpıldığını belirterek, “Gazetecilerin yıpranma hakkının yüzde 50’si parlamento tarafından gasp edilmiştir” ifadeleri ile de dikkat çekti.

 

 

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, nedeniyle kentte bazı etkinlikler düzenlendi. Gazeteciler öncelikle Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelen koyup, ardından saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı okudu. Daha sonra açıklamalarda bulunan Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya, basın sektörünün yaşadığı sıkıntılara değindi.

“10 BİN GAZETECİ İŞSİZ”

Altınkaya, "Bugün geldiğimiz noktada Türk basını hem yerelde hem yaygın manada çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya. Türkiye’nin 2018’in Ağustos’unda yaşadığı ekonomik daralmadan bu zamana kadar geçen 15 aylık süre içerisinde ülke genelinde 200’e yakın gazete ve televizyon kapandı. Yaklaşık 10 bin tane meslektaşımız işsiz kaldı. Bunlar çok büyük bir rakam. Türkiye’de işsizlik ortalaması yüzde 14-15 iken bizim basın sektöründe işsizlik oranı neredeyse yüzde 30’ları aşıyor. 10 bin tane fiilen gazetecilik yapan arkadaşımızın son 15 ayda işsiz kaldığı bu süreçte iletişim fakültesinden mezun olan arkadaşlarımızın iş bulabilmeleri çok daha zor” ifadelerini kullandı.

“DOSYALARI VERDİK, YENİDEN DÜZENLENMELİ”

Gazetecilerin her geçen gün ellerinden kırpılarak alınan yıpranma hakkı ile ilgili de konuşan Altınkaya, Gazetecilerin ayda 4 gün ve bunun yanında dini ve resmi bayramlarda gazeteci sayılmadıklarını belirterek, yapılan bu uygulamayı akıl dışı olarak değerlendirdi. Altınkaya, “ 1961’de çıkan yasayla bize yıpranma hakkı verildi tıpkı polislerimiz, itfaiyeciler gibi. Fakat 2008’deki bir düzenlemeyle bu hakkımız tekrar elimizden geri alındı. Sonra yaptığımız girişimlerle bu hakkın bir bölümünü 2012 yılında yapılan torba yasayla geri aldık. Ama o hakkın yüzde 50’si parlamento tarafından gasp edilmiştir. Bugün sıkıntılı işlerde çalışan arkadaşlarımız 20 yılda emekli oluyorlar, bizim arkadaşlarımız 22.5  yıla çalıştı. Bunun düzenlenmesi gerekiyor, dosyalarımızı verdik" ifadelerini kullandı.

DİJİTAL DEVRİME AYAK UYDURMALI

Basının dijital devrimle karşı karşıya olduğunu söyleyen Altınkaya, sorunların çözümü için birlik çağrısı yaptı. Altınkaya, şunları söyledi, "Türkiye, dünya dijital bir devrimle karşı karşıya. Dijital devrime karşı geleneksel medyanın ayakta kalabilmesi çok zor. Onun için gazetelerin, televizyonların dijital dönüşüme mutlaka ayak uydurması lazım. Onun için bizim dijital devrim karşısında direnebilmemiz çok zor. Buna doğru yavaş yavaş dönüşüme ayak uydurmamız lazım. Bülten haberciliğinden uzak durmamız lazım. Dayanışma, birlik ve beraberlik içerisinde olmamız lazım. Bizim sektördeki rekabet maalesef diğer sektörlere baktığımızda çok acımasız. Kayseri özelinde gazetelerimiz çok zor durumda. Bu gazetelerin mutlaka birleşmesi lazım. Resmi ilan alan gazeteler için söylüyorum, Kayseri’deki gazeteler birleşmediği sürece Allah korusun önümüzdeki yıllarda çok daha büyük mali sıkıntılarla karşı karşıya kalacaklar. Dolayısıyla çalışan genç arkadaşlarımız maaşları dahil birçok haklarını alabilmekte ciddi manada zorlanacaklar. Onun için birleşme konusunu yeniden müzakere etmemizin zamanının gelip, geçtiğini düşünüyorum." Haber Merkezi