'Bu peşkeş anlamına gelmez mi?'

'Bu peşkeş anlamına gelmez mi?'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Şehir Hastanesi’nde diğer illerdeki hastanelere oranla iş artışı oranındaki dikkat çeken oran Meclis gündemine taşındı. Bu durum Sayıştay denetiminde ortaya çıkmıştı. Denetimde, "Kayseri Şehir Hastanesinin kullanım bedeli diğer şehir hastanelerinden fazla" ifadelerine yer verilmişti. Sabit yatırım tutarının yüzde 16,54'ü oranında iş artışı yapılmasına rağmen, idare tarafından görevli şirkete ödenecek kullanım bedeli tutarının yüzde 33 oranında artırıldığının Sayıştay denetiminde ortaya çıktığını belirten İYİ Parti Milletvekili Aytun Çıray, bu durumu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu. Çıray, “Kayseri Şehir Hastanesinde ortaya çıkan bu ek mali külfetin diğer tüm şehir hastanelerinden farklı olarak iş artış oranının iki katı olmasının sebepleri nelerdir? Kayseri Şehir Hastanesinde söz konusu ek maliyetin yüzde 33 olarak belirlenmesi kamu kaynaklarının peşkeş çekilmesi anlamına gelmez mi?” diye sordu ve cevap istedi. İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Kayseri Şehir Hastanesi İle ilgili olarak ortaya çıkan ek maliyeti Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

“KAYSERİ’DE NEDEN BU ORAN FAZLA?”

Bu konuda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya bazı sorular yönelten ve cevap isteyen Milletvekili Çıray, “2019 Sayıştay Denetim Raporlarında tespit edilen bir bulguya göre, yapılan incelemelerde hizmet açılan 10 şehir hastanesinin yatırım dönemlerinde belli oranlarda iş artışı yapıldığı, Mersin, Isparta, Eskişehir, Manisa, Ankara Bilkent ve Bursa Şehir Hastanelerinde kullanım bedelinin iş artışı ile aynı veya iş artışından daha az bir oranda artırıldığı ancak Kayseri şehir hastanesinde kullanım bedelindeki artışın iş artış oranından fazla olduğu tespit edilmiştir.  Kayseri Şehir Hastanesi projesinin yatırım döneminde bazı gereklilikler sonucu sabit yatırım tutarının yüzde 16,54'ü oranında iş artışı yapılmasına rağmen, idare tarafından görevli şirkete ödenecek kullanım bedeli tutarının yüzde 33 oranında artırıldığı tespit edilmiştir. Tüm şehir hastaneleri sözleşmelerinde bulunan ‘Ek-22 Değişiklik Prosedürü’ne göre belirlenen kullanım bedelinin, iş artışı sonucu işlerin maliyetinde meydan gelen artış miktarına uygun olarak yapılması ve idareye ek mali külfet getirilmesini önleyecek şekilde tespit edilmesi gerektiği belirtilmektedir.  Sayıştay denetim raporlarındaki verilere göre, genel olarak diğer şehir hastanelerindeki kullanım bedeli artış oranları, iş artış oranları ile paralellik göstermekte hatta kullanım bedelindeki artışın çoğunlukla düşük olduğu görülmektedir. Kayseri Şehir Hastanesinde ise kullanım bedeli artış oranı iş artış oranının iki katı olduğu göze çarpmaktadır” şeklinde konuştu.

“BU KÜLFETİ KİM YA DA KİMLER VE NEDEN KABUL ETMİŞLERDİR?”

Önergesinde “Denetim raporuna göre konuyla ilgili Kamu idaresi cevabında ise ‘şehir hastanelerinde iş artışı meydana geldiğinde, sözleşme eki Ek-22'de belirtildiği üzere idare işler Değişikliğinin getirdiği yeni finansman maliyetleri de dahil tüm maliyet artışı projenin finansal modeline işlenerek kullanım bedeli revizyonunun yapıldığı’ denilmektedir” ifadelerine de yer veren Çıray, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu soruları yönelterek, cevap istedi: Kayseri Şehir Hastanesinde ortaya çıkan bu ek mali külfetin diğer tüm şehir hastanelerinden farklı olarak iş artış oranının iki katı olmasının sebepleri nelerdir? Şehir hastaneleri sözleşmelerinin 44.4'üncü maddesinde yapılacak iş artışlarının kümülatif toplamının toplam sabit yatırım tutarının yüzde 20'sini geçemeyeceği belirtilmiştir. Söz konusu madde hükmü ile şehir hastaneleri projelerinde yapılacak iş artışlarına bir üst sınır getirilmiş olmasına rağmen Kayseri Şehir Hastanesinde söz konusu ek maliyetin yüzde 33 olarak belirlenmesi kamu kaynaklarının peşkeş çekilmesi anlamına gelmez mi?  Kullanım bedeli revizyonunda işletilen finansal modellerin, şehir hastaneleri sözleşmelerinin 41'inci maddesi gereği idarenin onayına tabii olduğu, idareye ek mali külfet getirme riski bulunan finansal modellerin idarece kabul edilmemesi gerektiği belirtilmesine rağmen bu finansal modeli kim ya da kimler ve neden kabul etmişlerdir?  Kayseri Şehir Hastanesi projesinde yapılan iş artışı sonucu kullanım bedelindeki artışın, işlerin maliyetindeki artıştan daha fazla olması ile idareye ek mali külfet getirilmesinin sebebi araştırılmış ve gerekli düzeltmeler yapılmış mıdır? Eğer araştırılmadıysa ne zaman araştırmayı düşünüyorsunuz?

 

Sayıştay’dan dikkat çeken Kayseri Şehir Hastanesi raporu:

Kullanım bedeli diğer şehir hastanelerinden fazla!

Haberin detayları için TIKLAYIN