YAKTAŞ ÇIKMAZI!

YAKTAŞ ÇIKMAZI!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri hava kirliliği konusunda yapılan araştırmalarda riskli iller arasında.  Bu çerçevede alınan önlemler kapsamında kentte doğalgazın ulaştığı bölgelerde katı yakıt yani odun ve kömür kullanımı yasak.  Ancak bu yasağa rağmen kısa adı YAKTAŞ olan ve Büyükşehir Belediyesi’nin de yüzde 70 hissesi bulunan Kayseri ve Civarı Yakacak Alım-Dağıtım Şirketine ait billboard ilanları akıllarda soru işaretleri bırakıyor. Vatandaşlar, “Eğer odun, kömür yakmak yasak ise Belediyeye ait şirket neden odun, kömür alın reklamı yapıyor.” Şeklinde görüş belirtiyor.

 

Diğer yandan YAKTAŞ’ın durumu da merak ediliyor. Eski başkan Çelik döneminde Doğalgaza geçişle birlikte kömür satışa yapamayan ve zarar eden YAKTAŞ’ın kapanması gündeme gelmişti. Ancak Çelik, o dönem Bakanlar Kurulu kararıyla belediyelerin yeni şirket açmasının zor olduğunu ve bu nedenle kapsamını değiştirip, YAKTAŞ’ın  yeni süreçte kırsal alanda tarımsal faaliyetlerde bulunacağını belirtmişti. Ancak, kentte farklı noktalarda yer alan odun, kömür satışına ilişkin ilanları “Büyükşehir’de YAKTAŞ çıkmazı” dedirtti.

 

 

Hava kirliliği konusu Kayseri’nin çözüm bekleyen en önemli sorunları arasında gösteriliyor. Bu kapsamda harekete geçen Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, Mahalli Çevre Kurulu'nun aldığı karar gereğince kentte doğalgazın olduğu bölgelerde katı yakıt (odun, kömür) kullanımının yasak olduğuna dair açıklamalar yaptı. Bu kapsamda yasağa uymayanlar hakkında da cezai işlem uygulandı. Hatta çoğu bina doğalgaz dönüşümü yaptı. Deyim yerindeyse temiz bir hava için seferberlik ilan edildi.

YAKTAŞ’TAN DÜŞÜNDÜREN İLAN

 İşte bir yandan bu işlemler yapılırken diğer yandan Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan YAKTAŞ’ın şu günlerde billboardlara, “Kömür ve odun satışlarımız başlamıştır” ilanları vermesi akıllarda soru işaretleri bıraktı. Vatandaşlar, “Kent merkezinde odun-kömür yasak ise bu ilanlar neden kent merkezinde yer alıyor. Ya da doğalgaz kullanımına teşvik için çalışan  yetkililer, eden odun kömür satışı için reklam veriyor?” şeklinde görüş belirtip, sorularına yanıt ararken, ortaya çıkan bu tablo, “Yaktaş çıkmazı” dedirtiyor.  YAKTAŞ’ta edinilen bilgiye göre, odunun tonu 500 TL, kömürün fiyatı ise kalitesine göre 1250 TL’den 1600 TL arasında satışa sunuluyor.

 

HANİ SERMAYESİ ARTTIRILAN YAKTAŞ’IN HİZMET ALANI DEĞİŞECEKTİ?

Diğer yandan YAKTAŞ konusu önceki Başkan Mustafa Çelik döneminde de Meclis’e gelmiş ve sermayesi arttırılmıştı. Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 70 hissesi bulunan YAKTAŞ ile ilgili 2017 yılında yeni bir karar alındı. Doğalgaza geçişle birlikte odun ve kömür satışa yapamayan ve zarar ettiği ifade edilen YAKTAŞ, yeni süreçte kırsal alanda tarımsal faaliyetlerde bulunacaktı.  Bunun için şirketin sermayesinin artırılmasına gidildi. Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında o dönem  YAKTAŞ ile ilgili madde görüşülerek karara bağlandı. Mecliste, “YAKTAŞ A.Ş. 20.11.2017 tarihinde yaptığı Olağanüstü Genel Kurul toplantısında, şirket sermayesini 3.850.000,00-TL’den 5.850.000,00-TL’ye çıkarmasından dolayı, rüçhan hakkımızın kullanıp kullanılmayacağı ve kullanılacaksa payımıza tekabül eden 1.412.987,00-TL'nin ödenmesi hususunda karar ittihazı talebinin görüşülmesi”  meclis üyelerinin oyları ile kabul edildi.

“YENİ ŞİRKET KURMAK ZOR, YAKTAŞ TARIMSAL ALANDA FAALİYET GÖSTERECEK” DENMİŞTİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, YAKTAŞ ile ilgili o dönem şirketin kırsal alandaki tarımsal faaliyetlerde hizmet vermesini düşündüklerini ifade ederek, “Şirket kent merkezi ve il genelinde doğalgaza geçişle birlikte kömür satışı yapamamakta ve zarar etmektedir. Biz de belediye olarak buradaki odaların sahip olduğu hisselerle ilgili huzur haklarını ödeyerek belediye şirketi olarak bizde kaldı. İl Özel İdaresi kapatıldığında bize devrolan şirketi kapatmamızı düşündük. Ancak belediyle bünyesinde yeni bir şirket kurulması çok zor. Bakanlar Kurulu gerekiyor. Bununla ilgili şahıs gibi şirket kurma kolaylığı yoktur. O nedenle YAKTAŞ’ın kalmasını ve değerlendirilmesini düşündük. Şimdi biz bu şirket üzerinden kırsal kesimde tarımsal faaliyetlerin yürütülmesini hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı. Çelik, Beydeğirmeni projesi kapsamında YAKTAŞ olarak bir faaliyette bulunacaklarını dile getirmişti.

BÜYÜKKILIÇ  VE EKİBİ NE YAPACAK?

Şimdi ortaya çıkan bu billboard ilanları YAKTAŞ bilmecesini bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Büyükşehir Belediye Başkanı  Memduh Büyükkılıç ve ekibinin süreç içerisinde YAKTAŞ’a nasıl bir misyon yükleyeceği merak konusu oldu.  Haber: Cafer ZENGİN