Seçim Bilmecesi...

Seçim Bilmecesi...
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Derler ki; “Yerel seçimler farklıdır. Adaylar önemlidir.”
Kayseri, 31 Mart tarihinde yapılacak yerel seçimler öncesinde ilginç gelişmelere sahne oluyor. Genel bir durum değerlendirmesi yapmak istiyorum. Biraz gözlem, biraz kulis biraz da insanlarla yaptığım sohbetlerden çıkardığım sonuçları sizlerle paylaşmak istiyorum.
Ak Parti ile başlamak gerekirse;
Parti, belki de siyasi tarihinde (Bu sürece Refah Partisi dönemi de dahil) hiç bu kadar parti içi sıkıntı yaşadığı bir dönem yaşamadı. Bir çok sebebi var. En başta öne çıkan isimlerin hep aynı isimlerden oluşuyor olması. Bu sıkıntının sonucu olsa gerek, 24 Haziran seçimlerinde, Kayseri gibi bir şehirde yüzde 15 oy kaybetti. Ve yerel seçim süreci başladı. Zaten Ak Parti’de olan bir çok belediye başkanlığı için yaklaşık 100 kişi aday oldu. Kendi içlerinde büyük bir rekabet başladı ve bu rekabet büyük bir hızla devam ediyor.
Tüm ilçelerde, özellikle merkez ilçelerde büyük bir yarış ve öne çıkma savaşı var. Elbette bu süreci çok fazla kamuoyu önünde paylaşmıyorlar veya paylaşamıyorlar. Lakin gerçekleri saklamak, gizlemek zordur. Hele küskün siyasetçilerin olduğu yerlerde bu daha da zordur. Hele hele iktidar partisi iseniz ve hep aynı isimler ön plana çıkıyorsa bunun önüne geçemezsiniz.
Bir taraftan parti içi çekişmeler ve parti içindeki küskünleri tutmaya çalışan Ak Parti bu seçimde bir de ittifak çalışmalarını dengede tutmaya çalışıyor. Bu konuda ilçeler büyük önem taşıyor. Büyükşehir için Memduh Büyükkkılıç ismi üzerinde mutabık kalınmış olsa da bizler yeni gelişmlere ve krizlere hazırlıklı olmalıyız. Ama dananın kuyruğu ilçe belediye başkan adaylarının belirlenmesinden sonra göreceğiz.
Milliyetçi Hareket Partisi ise tamamıyla ittifak çalışmalarına odaklanmış gibi görünüyor. Büyükşehirde muhtemeldir çok güçlü bir aday çıkarmayacaklar ve yine muhtemeldir ki ilçelerde güçlü adaylarla seçime ortak olacaklar. Bu anlamda Kocasinan ilçesinde şanslarının yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Hem ilçenin genel yapısı ve yıllardır alamadıkları hizmetlerden, hem de şu ana kadar çıkan adayların güçlü isimlerden oluşmasından.
Özellikle ilçelerde çok aktif bir seçim çalışması yaşayacak Milliyetçi Hareket Partisi. Adaylara baktığımız da önemli isimler olduğu dikkat çekiyor. Taşra ilçelerine önemli bir rağbet var. Adaylar önümüzdeki günlerde netlik kazanacak gibi. Tabi MHP’de de ittifak ile ilgili beklentilerin sonuçlanması bekleniyor. Özellikle merkez ilçelerin belirlenmeleri konusunda.
Cumhuriyet Halk Partisi bir taraftan Genel Merkez’in alacağı ittifak kararlarını beklerken bir taraftan da bazı ilçelerde adaylarını belirledi bile. Elbette en önemli isimlerden biri Dr. Sema Karaoğlu. Sema hanımın Melikgazi bölgesinde CHP oylarını yükselteceğini düşünüyorum. Gelen tepkiler de o yönde. Elbette, İyi Parti ile yapılacak ittifak daha belirleyici olacaktır. Lakin CHP’nin kazanma şansı olan ilçelere daha çok yoğunlaştığı gelen kulisler arasında. Akkışla, Sarıoğlan, Yeşilhisar, Tomarza gibi.
İyi Parti ise büyük bir olasılıkla ittifak çalışmalarına odaklanmış durumda. İlçeler ve Büyükşehir için nabız yoklayan isimler var. Ancak, 15 Aralık tarihine kadar bir çok ismin çıkacağını sanmıyorum. Başvuru tarihinin sona ereceği güne kadar önemli isimlerin adaylıklarını açıklaması bekleniyor.
Evet, Kayseri siyaseti hızlı ve sürpriz gelişmelerle önemli bir süreç yaşıyor. Parti içi çekişmelerin yaşandığı, adaylık için yoğun kulislerin yaşandığı bir süreç.
Adaylar netleşene kadar böyle devam edecek gibi.