Sayacılar iş bıraktı: Bu nasıl adalet?

Kayseri'de sayacılık yani kesilmiş parçaları makinelerle işleyerek ayakkabı modeline uygun hale getiren esnaflar iş bırakma eylemi yaptı.

Sayacılar iş bıraktı: Bu nasıl adalet?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’de sayacılık yani kesilmiş parçaları makinelerle işleyerek ayakkabı modeline uygun hale getiren esnaflar iş bırakma eylemi yaptı. 3 gündür iş bırakma eylemi yapan esnaflar, ‘Hayat standartlarımız çok düşük. Diktiğimiz sayaların karşılığını alamıyoruz’ diyerek tepkilerini dile getirdi.
 Doğal ya da suni deriler ile tekstil ürünlerinden kesilmiş parçaları makinelerle işleyerek ayakkabı modeline uygun hale getiren kişiler olarak mesleki tanımları yapılan sayacılar, Kayseri’de iş bıraktı. 3 gündür eylem yaptıklarını dile getiren esnaflar, yaptıkları işim karşılığını alamamaktan yan dert yandı. Esnaflardan İlhan Akkaya, firmaların sözlerinde durmadıklarını da belirtti.

‘ESNAF VE SANATKARLAR ODASI BİZE DE SAHİP ÇIKSIN, BİZ DE ESNAFIZ’

Bu konuda dert yanan  İlhan Akkaya,  şöyle konuştu: ‘Hayat standartlarımız çok düşük. Diktiğimiz sayaların karşılığını alamıyoruz. Bir ayakkabının yüzde 70’i bizim elimizden geçiyor fakat mağduruz. Karşı firmalardan hakkımızı alamadığımız için yanımızda çalışan çocuklarında hakkını veremiyoruz. Bugün bir sayacının yanında 3-4 tane çocuk çalışıyor. Kendi sigortamızı, bağ-kurumuzu yatıramıyoruz, yanımızdaki çalışanlarında sigortasını yapamıyoruz. İşçiliğimiz çok düşük. Türkiye’nin en ucuz sayası Kayseri’de dikiliyor. Pazartesi günü eyleme başladık. Bütün firmaları gezdik. Salı günü görüştük fakat verdikleri sözü tutmadılar. Şu anda dernek kurma aşamasındayız. Gerekirse çalışmayacağız bu işi yapmayacağız. Organizede asgari ücretle çalışan vasıfsız bir işçi bizden daha güzel yaşıyor. Arkadaşlarımız akşam saat 9-10 lara kadar çalışıyorlar, cumartesi-pazar çalışılıyor. O şekilde çalışmasak zaten açız. Bugün bir mağazada ayakkabı 50-60 TL’ye satılıyor bize verilen fiyat 2,5 TL. Bunun üzerine çıkılsın istiyoruz. Birbirimize destek olalım amacımız bu. Devlet tarafından bize hiçbir destek verilmiyor. Esnaf ve Sanatkarlar Odası bize de sahip çıksın biz de esnafız. 1993’te benle beraber 13 kişi zehirlendik, Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi’nde 1 yıl tedavi gördük. Kimyasalların içindeyiz. Ne maskemiz ne havalandırmamız var. Merdiven altında imalat yapılıyor. Devlet bize de sahip çıksın amacımız bu. Bugün 20.000 çifte yakın ayakkabı üretiliyor. Türkiye’nin belirli bir kısmını Kayseri karşılıyor. Bize gerekli desteğin verilmesini istiyoruz. Bazı firmalar bizim belimizi kırmak için eylemimizi sonlandırmamız için Kayseri’deki sayacılara 3 TL’den vermediği fiyatı Gaziantep’deki sayacılara 5 TL’den yaptırıyor’

‘HAKKIMIZI ALMAK İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ’

Kayseri’de sayacılık yapan esnafa sahip çıkılmadığını kaydeden vatandaşlar bu konuda yetkilileri göreve davet etti. Esnaflardan Ahmet Kömür, ‘Firma sahipler, hakkımızı savunmaya çalıştığımız zaman engeller çıkarıyorlar’ dedi. Kömür, ‘1980 yılından beri bu mesleğin içindeyim. Sosyal haklarımız yok o zamandan bu zamana kadar. Genelde ezilen sayacı arkadaşlarımız oldu. Hakkımızı savunmaya çalıştığımız zaman engeller çıkarıyorlar. Firma sahipleri bir araya geliyorlar diyorlar ki ‘dışarıya bu istediği fiyatı verelim Kayseri’deki sayacılara vermeyelim bizim istediğimize gelsinler’ diye uğraşıyorlar direncimizi kırmaya çalışıyorlar. Hakkımızı almak için mücadele edeceğiz’ diye konuştu. Nizamettin Çağırmaz ise ‘Bizim ricamız Antep, İstanbul bunlar bize destek olsunlar, buralara giden sayalar dikilmesin. Buradan Gaziantep’e saya gönderildiğinde orada dikildiğinde bizim direncimiz kırılıyor. Hepimiz tehdit ediliyoruz. İş vermeyiz başka yere yaptırırız diyorlar’ dedi.

‘BU NASIL BİR ADALET, NASIL BİR VİCDAN?’

Esnaflardan Özgür Öztürk de ‘Tefeci kazanıyor emekçi kazanmıyor. Bu nasıl bir adalet, nasıl bir vicdan’ diyerek, şunları söyledi: ‘Cuma’ya gidip secdeye kapanıyorlar, adalet istiyorsan önce işçiye saygıyı öğreneceksin. Sayacı olmazsa ayakkabı olmaz. Haftanın 6 günü 12 saat çalışıyoruz. Sosyal çevrede para kazanamadığın zaman değer bile vermiyorlar. Cumartesi günü parasız dükkan kapatanlar var ya da sadece 200 TL ile gidenler var. 1404 TL’nin gözünü seveyim, bizim yanımızda onlar evliya. Eğer benim devletimse bana sahip çıksın.  Patronlar hiç mi vicdanınız yok yıllardır sizin sayanızı diken biziz.  Sağlık açısından da sorunlarımız var. Kullandığımız yapıştırıcılar kimyasal, kimse koklamak istemez’

‘ONLAR OLMAZSA BİZ DE OLMAYIZ’

İş bırakma eylemine destek veren kunduracı esnafı Mahmut Şahin de yaşananlara tepki göstererek, ‘Biz sayacı arkadaşları destekliyoruz. Onlar olmazsa biz de olmayız’ dedi. Şahin, ‘Biz de sayacı arkadaşların tamamlayıcısıyız, imalatta taban bölümünü çekip yapıştırıyoruz. Biz sayacı arkadaşları destekliyoruz. Onlar olmazsa biz de olmayız, biz olmazsak da onlar olmaz. Aynı şekilde biz de çok ucuza işler yapıyoruz, fason çalışıyoruz. Gerekirse biz de aynı derneği kurup birlikte hareket edeceğiz. İşverenler bunu duysun. Ne işçi geliyor ne çırak ne de usta yetişiyor. Hiç kimse gelmiyor. Bundan sonrası da zaten meçhul kimse gelmediği için’ şeklinde konuştu.
SAYACI: Doğal ya da suni deriler ile tekstil ürünlerinden kesilmiş parçaları makinelerle işleyerek ayakkabı modeline uygun hale getiren meslek sahibi.