Büyükşehir ile Şeker Fabrikası arasında Keykubat anlaşması!

Büyükşehir ile Şeker Fabrikası arasında Keykubat anlaşması!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak olan Keykubat Kent Park projesi için Kayseri Şeker Fabrikasıyla arsa tahsisi protokolü imza altına alındı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, protokolle imza altına alınan arsanın hiçbir şeklide imara açılmayacağını belirtti.  Pancar Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay ise Kayseri Şeker 63 yıldır faaliyette ama 63 yıldır çözümlenemeyen sorunları var.

Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı Keykubat Kent Park projesi için Kayseri Şeker Fabrikası arazisinin tahsisi için protokol imza altına alındı.Düzenlenen imza törenine Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hüseyin Beyhan, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turan Özer, çiftçiler ve belediye çalışanları katıldı.

 

İmza töreninde ilk olarak konuşan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker arazisi ile ilgili protokol için Şeker Fabrikası’nın tüm ortaklarının görüş birliğinin alındığını söyledi.Şeker Fabrikası’nın 63 yıldır süren imar sorunlarının olduğunu dile getiren Akay: “ Bilindiği gibi Kayseri Şeker Fabrikası büyük hissesi Pancar ekicileri Kooperatifi’ne ait olan bir kuruluş. Kayseri Pancar Kooperatifi’nin Kayseri Şeker Pancarı uhdesinde yüzde 56 hissesi var. Tabi Kayseri Şeker Fabrikası’nın başka kurumsal ortakları da var. Dolayısıyla Kayseri Şeker fabrikası ile ilgili oluşacak bütün kararlar bu kurumsal ortaklarla birlikte değerlendirilerek alınıyor. Bilindiği gibi Kayseri Şeker Fabrikası’nın Özelleştirme İdaresi’nde bulunan yüzde 11’lik hissesinin yüzde 10’u Varlık Fonu’na devredilmişti. Dolayısıyla bu konuda Varlık Fonu başkanıyla ve yönetimiyle de görüşmeler gerçekleştirildi. Bu konu geçmişi aşağı yukarı 2 buçuk yıla dayanıyor. 2 buçuk yıl öncesinden yapılan bir değerlendirme söz konusu. 2 buçuk senedir devam eden süreç artık bugün son noktasına geldi. Kayseri Şeker Fabrikası 63 yıldır faaliyet gösteren bir kuruluş.”dedi. Kayseri Şeker Fabrikası ekonominin lokomotifi olduğunu ve 1 buçuk milyar ciroya ulaştığını dile getiren Akay, fabrikanın geleceği için önemli görüşmelerde yaptıklarını söyledi.

Akay şunları söyledi: “ Şuanda gelmiş olduğu durum itibariyle Kayseri’nin gerçekten önemli bir ekonomik lokomotifi haline geldi. 1 buçuk milyar TL gibi bir ciroyu gerçekleştiriyoruz. Sadece Kayseri değil Nevşehir, Yozgat ve Sivas’ın bir kısmını kapsayacak coğrafyada 10 bin çiftçiyle sözleşme yapılıyor, 3 bin 500 çalışanı olan bir kuruluş. 63 yıldır faaliyette ama 63 yıldır çözümlenemeyen sorunları var. Özellikle imar ile ilgili sorunları var. Biz 2 buçuk yıl önce başlamış olduğumuz bu görüşmelerde fabrikanın 63 yılda çözülememiş olan sorunlarını da çözecek şekilde bir anlayış ortaya koyduk. Gerek geçmişe dair sorunlar gerekse bugüne ait çözülmesi gereken hususlar bir de bu fabrikanın geleceğinin kurtarılması adına önemli değerlendirmeler yapıldı. İmzalanacak protokol istedik ki kamuoyuna tamamen açık bir şekilde olsun. Çünkü gerek Büyükşehir Belediye Başkanlığımız gerekse Kayseri Şeker Fabrikası kamu kuruluşu. Kayseri Şeker Fabrikası özel bir kuruluş olmakla birlikte kamu hizmeti yapan, çiftçilerin direk ortak olduğu bir kuruluş. Bu protokolle sadece Kayseri Şeker Fabrikası’nın sorunlarını halletmiyoruz, Kayseri gibi liderlik vasfı taşıyan bir kente de bir değer katmaya çalışıyoruz. İnşallah bugün gerek Kayseri için gerekse Kayseri Şeker Fabrikası ve çiftçisi için ayrı bir durum ortaya çıkacak. Kayseri Şeker Fabrikası’nın aslında belki de tartışılan durumu bu protokol ile ortadan kalkacak ve Kayseri Şeker Fabrikası onlarca yıl daha güçlü bir şekilde bu şehre, Türk çiftçisine hizmet etmeye devam edecek" dedi.Daha sonra konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ise, arsanın 450 bin metrekaresinin Kayseri şekere ait olduğunu dile getirdi.

Keykubat Kent Park Projesini Kocasinan Belediye Başkan adayı olduğu dönemde açıkladığını ve henüz seçimler yapılmadan Kayseri Şeker Fabrikası arazisi ile ilgili görüşme yaptığını hatırlattı. Sadece yeşil alan yapma şartıyla Kayseri Şeker Fabrikası’nın arsasını vermesi halinde devredilecek arsadaki imar hakkının diğer arsalara kaydırılması teklifini ilettiğini dile getiren Başkan Çelik, Kent Park yapacakları 1 milyon 100 bin metrekare arsanın 450 bin metrekaresinin Kayseri Şeker Fabrikası’na ait olduğunu belirtti. Keykubat’ta yapacakları projenin detayları hakkında da bilgi veren Başkan Çelik, parka füniküler’de yapacaklarını dile getirdi. Çelik: “ 19 kilometre gezi, koşu ve bisiklet yolumuz var. Bin 500 araçlık otoparkımız olacak. Yenidoğan Mahallesi tarafında tepeye çıkış için 1,2 kilometrelik füniküler (yapay asansör) yapacağız. Keykubat Kent Park’ta çok büyük bir etkinlik çayırı, seyir terasları, oturma alanları, amfi tiyatro, tematik meydanlar, çocuk oyun alanları, Türkiye’nin en güzel adrenalin parkı, biyolojik gölet, izci kampı, çim kayağı, piknik alanları, kafeteryalar, hobi bahçesi, tematik bahçe, adeta açık hava meyve müzesi şeklinde meyve bahçeleri, spor alanları ve kıdemli yaşam merkezi olacak. Kendi kendine yetebilen yaşlılarımıza yönelik yapacağımız içerisinde sağlık birimlerinin de olacağı kıdemli yaşam merkezi Türkiye’ye örnek gösterilecek” dedi. İmarlı olan 68 bin metrekare inşaat hakkını aldıklarını dile getiren Çelik, “82 bin metrekare ile yol üzerindeki arsasına transfer ediyoruz. “dedi. Kayseri Şeker Fabrikası ile imzalayacakları protokolün her iki tarafın kazancına olduğunu dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, “Kayseri Şeker Fabrikası’nın proje içerisinde kalan 450 bin metrekare arsasının 68 bin metrekare inşaat yapabileceği imar hakkı var. Protokolle bu hakkı 82 bin metrekare ile yol üzerindeki arsasına transfer ediyoruz. Ayrıca Şeker Fabrikasının kampanya döneminde ürettiği ve tepeye döktüğü atık toprak ve çamurların süresiz ve bedelsiz nakliyesini biz yapacağız. Yine bu protokolle fabrika arazisinin imar düzenlemelerini Kocasinan Belediyemizle birlikte gerçekleştireceğiz. Ayrıca Şeker Fabrikası’nın pancar naklinin Çevre Yol’dan yapılması için 12 metre genişliğinde fabrika içerisine yol yapacağız” diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından arazi tahsis protokolü Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turan Özer ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hüseyin Beyhan tarafından imzalandı.