CHP'den Kayseri Şeker'e vergi suçlaması

Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri İl Başkanı Feyzullah Keskin, il binasında düzenlediği basın toplantısında Kayseri Şeker Fabrikası'yla ilgili iddialara gündeme taşıdı. Keskin, fabrikanın zarar ettirildiğini ve kuşkulu satışlarla vergi kaçırıldığını ileri sürdü. Ayrıntılar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız haber bülteninde…

CHP'den Kayseri Şeker'e vergi suçlaması
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri İl Başkanı Feyzullah Keskin, il binasında düzenlediği basın toplantısında Kayseri Şeker Fabrikasıyla ilgili iddiaları gündeme taşıdı. Basın toplantısına Avrupa Şampiyonu olan kadın voleybol milli takımını kutlayarak başlayan Keskin, farklı gerekçelerle kadın voleybol milli takımının oyuncularını eleştirenlere tepki göstererek, “Kızlarımızı kutluyorum. Onları kınayanları da daha fazlasıyla kınıyorum” dedi. 
CHP olarak vatana ve şehre katkı sağlamaya çalıştıklarını ve katkı sağlayanların yanında olduklarını ifade eden Keskin, “Kayseri'ye katkı sağlayabileceğimiz ne varsa hep birlikte yapalım. Hiç kimse siyasi düşüncesinden dolayı, etnik yapısından dolayı, mezhebinden dolayı ayrıştırmaya veya ötekileştirmeye kalkışmasın” dedi. 

CHP'den Kayseri Şeker'e vergi suçlaması
BİZ BU YAPIYI BOZACAĞIZ
Kayseri'yi ilgilendiren bütün konularda Cumhuriyet Halk Partisi olarak uzlaşı içinde katkı sağlamaya hazır olduklarını ve kim zarar verirse onu da dile getireceklerini belirten Keskin, Kayseri Şeker Fabrikası’nda yaşanan olayları da bu nedenle kamuoyunun gündemine taşıdıklarını ifade etti. Gerekirse konunun muhatabları ile de görüşeceklerini belirten Keskin; “Kayseri’de öyle bir yapı oluşmuş ki, belirli gruplar, sanki şehri kendileri idare ediyor, başka hiç kimse yokmuş, her şeye kendileri karar veriyormuş gibi bir yapı oluşmuş. Biz bu yapıyı bozarız. Burada yüzde 17,5 oy almış, ana muhalefet partisinin il başkanlığı var. Kayseri’de yapılmış, Kayseri’nin lehine olan her şeyde bizim de imzamız olmalı. Biz de işin içinde olmalıyız. Hiçbir siyasi parti dışlanmamalı” diye konuştu. 
Kayseri Şeker Fabrikası ile ilgili olarak daha önce fabrikanın kendi bünyesinde canlı hayvan alımı yaparken 2017 yılında alınan bir kararla bu işin 100 bin lira sermaye ile kurulan 18 günlük bir firmaya devredildiğini belirten Keskin, “Neden direkt alım yaparken bir komisyon verme ihtiyacı hissettiniz. Tabii bazı yöneticiler, ‘Büyük sermayesi olan bir kuruluşta 15-16 milyonun ne önemi var’ diyebilirler. Ama usulsüzlüğün biri de bir 1 milyonu da birdir. Niye, çünkü zihniyet önemlidir… Hırsızlığın, çalmanın küçüğü büyüğü olmaz”

CHP'den Kayseri Şeker'e vergi suçlaması
VERGİ KAÇIRILIYOR
Kayseri Şeker Fabrikası ile ilgili iddiaların canlı hayvan alımı ile sınırlı kalmadığı ifade eden Keskin, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Kayseri Şeker Fabrikası 2019 yılında şekerin kilosu 3,5 TL iken iki firmaya 4,20 TL’den 120 bin ton şeker satmış görünüyor. Ama satılan şekerler firmaların depolarına girmiyor. Satılan şeker yine Şeker Fabrikası’nın depolarında kalıyor. Satış müdürü, ‘Emanet satış yapılmış’ diyor. Emanet satış ise Kayseri Şeker’in yan kuruluşları var. Şekerde C kotası var. Belli bir tarihe kadar satamadığınız zaman fiyatı yurt dışı fiyata göre belirleneceği için zarar edebilir. O yüzden yan kuruluşlara satış yapılmış gibi gösterilir, C kotasından kurtarır. Ama bu satış yapılan firmalar Kayseri Şeker Fabrikası’nın yan kuruluşları değil, özel kuruluşlar. Daha sonra bu 120 bin ton şeker ulusal içecek firmasına 3,5 TL’den satılıyor. Kiloya vurduğunuz zaman 35 milyon gibi bir zarar var. Görüntüde zarar var ama bu kurumun diğer faaliyetlerinden elde ettiği bir kar var ve kurumlar vergisi ödeyecek. Ama zarar ettiği için 7.7 milyon TL kurumlar vergisi yanına kalıyor. Ama zarar 35 milyondu. 120 bin ton şeker o ünlü içecek firmasına peşin satış yapıyor ama Kayseri Şeker Fabrikası’na aylarca ödeme yapılmıyor. Enflasyonla yaşadığımız bir ülkede bana 500 milyon verin ben size bir yıl sonra 200-350 milyon faiz vereyim. Zekayı görüyor musunuz? Peşin satıyor ama fabrikaya peşin ödemiyor. Zarar etti gibi görünüyor ama o paranın faiz getirisini alıyor”
Kayseri Şeker Fabrikası’nın bilançosunda açıkladığı karın bir yanılsama olduğunu da söyleyen Keskin, bilançoda gösterilen karın Kayseri Şeker Fabrikası’nın arazilerinin bilançoda yer almasından kaynaklandığını ifade etti. Keskin, Kayseri Şeker Fabrikası’nın bilançosunda görülen kara rağmen bankalardan faizle para almasının da bu durumdan kaynaklandığını ifade etti. Keskin Kayseri Şeker Fabrikası’nın gerçek anlamda kar etmesi için bu konuları dile getirdiklerini belirterek, fabrikanın bilançosunun denetçiler tarafından tamamen değiştirildiğini de sözlerine ekledi.