Bugün Kayserililerin günü

Kayserililer, yılın 38. gününe denk gelen 7 Şubat'ta 'Dünya Kayserililer Günü'nü kutluyor. Bünyan Belediye Başkanı Özkan Altun'dan da bu özel günde dikkat çeken bir paylaşım geldi. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Bugün Kayserililerin günü
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

İç Anadolu’nun en büyük üçüncü şehri olan Kayseri, ticareti, mimarisi, doğası ve yemekleri ile göz kamaştırıyor. Bugün ise adından sıkça söz ettiren Kayserililerin günü. Her yıl şehrin plaka kodu olan 38'inci güne denk gelen 7 Şubat günü, Kayserilileri bir araya getiren ve şehrin kültürünü, değerlerini ve tarihini kutlamak için özel bir gün olarak belirlendi.

Bugün Kayserililerin günü

Bu özel günde, Kayserililer dünyanın dört bir yanından bir araya gelerek şehirlerine olan sevgilerini ve bağlılıklarını dile getiriyor. Kutlamalar kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Kayseri mutfağının da lezzeti bu özel günde daha da ön plana çıkıyor. 
Dünya Kayserililer Günü'nün amacı, Kayserilileri bir araya getirmenin yanı sıra şehrin tanıtımına katkıda bulunmak ve Kayseri'nin tarihi ve kültürel değerlerini gelecek nesillere aktarmak. Bu özel gün, Kayserililerin ortak bir kimlik bilinci oluşturmalarına ve şehirlerine olan bağlılıklarını güçlendirmelerine de vesile oluyor.

Bugün Kayserililerin günü

Bünyan Belediye Başkanı Özkan Altun da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile 7 Şubat Dünya Kayserililer Günü’nü kutladı. Altun, “Medeniyetler beşiği, tarihin, turizmin ve ticaretin şehri Kayseri...  Yılın 38. gününe denk gelen 7 Şubat Dünya Kayserililer Günü tüm kıymetli hemşehrilerimize kutlu olsun...” dedi.

 


Kayseri hakkında

Türkiye'nin kültür, sanat, bilim ve turizm merkezlerinden biri olan Kayseri, tarihin en eski zamanlarından beri pek çok uygarlığa beşiklik etmiş ve her dönemde önemini korumuştur. Şehrin en eski adı olan Mazaka, Roma devrine kadar devam etmiş; Roma devrinde şehre imparator şehri anlamında Kaisareia adı verilmiş; bu isim Araplarca Kaysariya şeklinde kullanılmıştır. Türkler Anadolu'yu fethettikten sonra Şehre Kayseriye adını vermişler ve bu ad, Cumhuriyet dönemiyle birlikte Kayseri şeklini almıştır.
Kayseri, her köşesi değişik uygarlıkların kalıntılarının birbiriyle kucaklaştığı Anadolu'nun en köklü ve en eski yerleşim alanlarından biridir. M.Ö. IV.binden, yani Kalkolotik (Bakırtaş) çağlardan başlayarak Asur, Hitit, Frig dönemlerinde ve Roma devri sonuna kadar bir yerleşim alanı olan Kültepe; bu uygarlıkların kalıntılarını barındıran bir açık hava müzesidir. Kayseri, bu önemli merkezin yakınında yer alan bir bölge olarak bu uygarlıkların hepsinden derin izler taşımaktadır.

Bugün Kayserililerin günü


1067'de Selçuklu komutanı Afşin ile Türk hakimiyetine giren Kayseri; Selçuklu Devleti, Eratna Beyliği, Dulkadiroğulları, Kadı Burhanettin, Karamanoğulları ve Osmanlı Devleti dönemlerini yaşamış, başta Selçuklular olmak üzere her dönemde önemli bir Türk kültür merkezi olmuştur.

Bugün Kayserililerin günü

Cumhuriyet döneminde 1924 Anayasası ile il yapılan Kayseri, Ülkemizin ilk uçak fabrikasının kurulması ve ardından gelen demiryolları bağlantıları hattı, 1953'te kurulan Sümer Bez Fabrikası ve 1950'lilerde başlayan sanayi sitesi ile Türkiye'nin ilk büyük sanayi ve ticaret hamlelerine öncülük etmiştir. Günümüzde ise Kayseri ekonomik, kültürel, sağlık, eğitim, spor ve şehircilik alanında yakaladığı ivme ile Türkiye'nin en hızlı gelişen ve dikkat çeken şehirlerinin başında geliyor.

Bugün Kayserililerin günü