Levent ÇİL

PAZAR TEZGAHLARI…

Levent ÇİL

Korkmayın… Pazar tezgahlarında satılan ürünlerden bahsetmeyeceğim. Biliyorum bu konular çok yazılıp çiziliyor. Belki rahatsız oluyorsunuz! Lakin ürünlerin neden pahalı olduğunun bir başka göstergesini de sizlerle paylaşacağım. Aslında bu tuhaf bir konu. Yine, Zeki Karahüseyin ortayaçıkardı. Her zaman “resmin bütününe bakmak gerekir” dediği için ben şaşırmadım bu konuyu yakalamasına.

Gelelim konunun özüne. Bildiğiniz gibi bazı ilan siteleri var. Hangi konularda, hengi sektörle ilgili ne ararsanız bulursunuz. İşte, öyle sitelerden birinde Pazar tezgahları ile ilgili ilanlar var.

 “Şu kadar Pazar tezgahı, şu fiyata satılık” diye.

Ülkenin bir çok bölgesinden satılık tezgahlar olduğu gibi, çok yüksek rakamlara “WC” ler bile var. Ama bizim konumuz Pazar tezgahları. Küçük bir not düşmek isterim. İyi ki; Kayseri’de tuvaletler ücretsiz. İyi ki, böyle bir geleneğimiz var!….Çünkü, Özellikle İstanbul’da çok yüksek fiyatlara yapıyorlar tuvalet devirlerini.

Kıymetini bilelim.

Aylardır, Türkiye’de sebze meyve fiyatlarının yüksekliğinden bahsedip bu artışların nedenini araştırıyoruz.

Kimine göre stokçular.

Kimine göre komisyoncular.

Kimine göre ise satıcılar.

Herkes bir sebeple birilerini suçlayıp duruyor. Aslında konunun tüm yönlerini ele alıp, hepsine birlikte köklü bir çözüm üretmek aklımıza gelmiyor veya zahmet edip bakmıyoruz. Herkes bu işi bir çeşit propaganda amacına dönüştürdük. Dün, Zeki abi (Karahüseyin) araştırmış. Türkiye’de özellikle İstanbul’da Pazar yerleri ile ilgili fiyatlara. Pazar tezgahlarını bilirsiniz. 3-5 metrekarelik alanlar. Buralarda tezgah açılır. Pazarcı esnafıbutezgahlarda ürünlerini Yaptığı paylaşıma baktığımda ki manzra açıkçası beni korkuttu. 400 bin liraya kadar çıkan rakamlara bu tezgahlar satılıyor.

Sanki,AVM’den dükkan alınıyor.

Sanki, lüks daire alınıyor.

Sanki, KOBİ niteliği taşıyan işletme kuruluyor.

Eğer siz bu rakamlara Pazar yerlerinin satılmasına müsaade ederseniz, buna göz yumar, görmezden gelirseniz, pazarcıda sana ürününü çok yüksek rakamlara satar. Çünkü, küçücük tezgah için verdiği parayı bir yerlerden çıkarmak isteyecektir. Biz sadece arada ki komisyoncuları kötülerken, “Vay arkadaş, tarladan 1 kuruşa alıyor, bize 10 kuruşa satıyor” diye yüklenirken gözümüzden başka meseleleri kaçırıyoruz. Bu konu da o meselelerden sadece biri. Bana, bu rakamlar çok yüksek geldi ve bu rakamların tüketiciye ürün zammı olarak yansıdığına yüzde yüz eminim.

Kayseri’de durumun bundan farklı olduğunu sanmıyorum ama ortada bir denetimsizlik var gibi. Şimdi bu yazıyı okuyup, pazarcı esnafına yüklenmek yanlışlığına düşmeyelim. Bu iş sadece bir tarafın işlediği suç değil. İşte bu nedenle olaylara bakarken tüm yönleri ile değerlendirmek gerekir.

Fiyatlar yükselirken sadece komisyoncuları suçlayarak bu iş çözülmez. Suçlu olan sadece komisyoncu da değildir. Herkesin katkısı vardır vesselam…

Yazarın Diğer Yazıları