Levent ÇİL

İSO LİSTESİ VE KAYSERİ SANAYİSİ.

Levent ÇİL

İstanbul Sanayi Odası 1993 yılından itibaren Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşunu açıklıyor. Sonrasında da 2’nci 500 büyük firmasını açıklıyor. Yani en büyük 1000 firmasını açıklıyor. Bu listeler açıklanmaya başladığı 1993 yılından bugüne bazı firmalarımız hep ilk 100 içerisinde oluyordu. İlk yüz firma arasında Orta Anadolu ilk kez 1994 yılında yer almıştır. Daha sonra bu sayı her geçen gün arttı.

İstanbul Sanayi Odası’nın listeleri açıklamaya başladığı tarihten bugüne kadar 25 yıl geçti. 1993 yılı hariç ilk kez bu listenin ilk yüz firması içerisinde Kayseri’den firmalar yer almadı. Bu firmalar arasında Kayseri Şeker ve Boydak Holding’e ait şirketlerin olmaması dikkat çekiyor tabi.

Çünkü; bu firmalar Kayseri için önemliler.

Bu firmalar Kayseri’nin gözbebeği.

Bu firmalar bizim istihdam kaynağımız.

Yılardır bu firmalar öyle olmuştur.

BOYDAK holding, artık devlet tarafından yönetildiği için her hareketi Kayseri için önemlidir. İlerlemesi bizi mutlu ederken başarısız olması bizleri, Kayserilileri üzer. Ama son zamanlarda hem Kayseri Şeker Fabrikası, hem de Boydak Holding’in bazı şirketklerinde bir gerileme yaşanmakta.

İSo ilk 500 listesi bunu açıkça ortaya koymaktadır.

Listede 18 tane Kayseri firması yer almakta.

Bu elbette bizi mutlu eder. Geçen yılda 18 firma vardı. Keşke bu sayı daha da artmış olsaydı. Lakin Göstergeler Kayseri firmalarının biraz daha gerilemede olduğunu ortaya koymaktadır. Burada küçük bir ayrıntıya dikkat çekmek isterim. Her ne kadar ülkemizde ki ekonomik sıkıntılar konusunda yöneticiler gerçek anlamda uyarıda bulunmasa da, biliyoruz ki ülke büyük bir ekonomik kriz ile boğuşuyor. Elbette bu krizden Kayseri firmaları da etkilendi.

Gerilemelerin bu yüzden olduğunu söyleyebiliriz.

Ama ekonomik sıkıntılar sadece bizim Kayseri’yi değil tüm ülkeyi etkiledi. Gerileme olurken “ekonomik sıkıntı var” diyecekler olacaktır ama keşke bu rakamlar açıklanmadan önce deselerdi.

Bu konuda yazacak o kadar çok analiz var ki.

Ekonomik sıkıntılar sadece bir bölümü. Konuyu açık net biliyoruz. Herkes biliyor. Bu nedenle fazla uzatmayacağım. Siz meseleyi biliyorsunuz…

Yazarın Diğer Yazıları