Levent ÇİL

FUAR VE OSB…

Levent ÇİL

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’ne yapılan fuar alanı dün kapılarını açtı. İlk kez, Tarım ve hayvancılık fuarı ile aslında Dünya’ya kapılarını açtı. Dünyanın bir çok ülkesinden, ülkemizin bir çok bölgesinden sanayiciler, tarımla uğraşanlar Kayserimize geldiler. Bu sene hedeflenen ziyaretçi sayısının 350-400 bin olması bekleniyor. Bu rakamın Kayseri için ne kadar önemli olduğunu sanırım anlatmaya gerek yok.

Bu kadar insan Kayseri’ye geldiklerinde bir lira harcasa 400 bin lira para demek. Bir lira harcadıklarında bırakacakları paradan bahsediyorum. Alacakları sucuktan, akrabalarına götürecekleri pastırmadan, lokantalarda yedikleri yemeklerden, içtikleri çaydan, yaptıkları konaklamadan, kullandıkları yakıttan….bahsetmiyorum bile. Her bir ziyaretçi, Kayseri sokaklarında bir lira kaybetse şehrin ekonomisine katkısını siz düşünün.

Şehrimizin dışardan gelecek her bir kuruşa ihtiyacı olduğunu düşünürsek, fuarların, tarım fuarının neler kazandıracağını sanırım daha iyi kavramış oluruz. Fuarlardan zarar gelmez. Yapılan fuarların katkısı çok fazla olur bunu bilesiniz.

OSB yönetimi fuar ve kongre merkezini yaparken ne kadar olumsuz eleştiri aldığını, her önüne gelenin “ne gerek vardı? Neden bu kadar para harcandı? Bizim boş yere harcayacak paramız yok” dediğin iyi biliyorum.

Ama dün yapılan açılıştan sonra gördük ki, Kayseri’nin fuar alanına çok ihtiyacı varmış. Kayseri bu fuarlardan çok ekmek yiyecek. Kayseri esnafı, tüccarı ve sanayicisi bu fuarlardan çok gelir elde edecek. Burada esnaflarımıza önemli görevler düşüyor. Bir kere gelen insanları Kayseri’den kaçıracak tutum ve davranışlardan uzak durmalılar. Bir kerelik kar değil sürekli kar etmenin hesabını yapmalılar.

Fuardan bahsetmişken….

Kayseri’de biliyorsunuz birkaç ay önce yöresel ürünler fuarı gerçekleştirildi. Bu fuar gerçekleştirilirken Kayseri’de tuhaf bir tartışma yaşandı. Birileri fuarı yapmak için çalışırken birileri de engel olmak için çalıştı.

Bunlar siyasi çekişmelerden kaynaklanabilir.

Ben işin vatandaş ve esnaf tarafına kısaca değineceğim. Yöresel ürünler fuarı açılırken bir kısım esnaf “Yöresel ürünler fuarı Kayseri’yi ve Kayseri ticaretini baltalayacak” dedi. O zaman yazmıştık,  yineleyelim. “Hiçbir zararı olmaz. Hatta faydası bile olur. Hatta eğer siz de cesaret edebiliyorsanız başka illere gidin. Orada düzenlenen fuarlara katılın. Hem ticaretinizi geliştirin. Hem Kayseriyi tanıtın” dedik.

Yöresel ürünler fuarının bir benzeri Van’da gerçekleştirildi. Söylediğimiz gibi, en çok ilgiyi Kayseri Pastırma ve sucuğu gördü. Türkiye’nin bir ucunda Kayseri pastırması Vanlılarla buluştu. O fuara katılan Kayserili firmayı kutluyorum.

Dükkanda oturup müşteri beklemek yerine müşterinin ayağına gitti.

Birşeylere karşı çıkarak ayakta kalamazsınız. Çağa ayak uyduracaksınız. Nasıl, OSB’de yapılan fuara karşı çıkanlar dün koşa koşa gittilerse sizde müşterinin ayağına gideceksiniz.

Yazarın Diğer Yazıları