Ünlü Paleosismolog Hürmetçi'de fokurdayan sıcak suyu yorumladı

Kayseri'de Hürmetçi Sazlığı'nda sıcak su fokurdamasıyla ilgili sosyal medyada paylaşılan görüntüleri ünlü Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, yorumladı.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Ünlü Paleosismolog Hürmetçi'de fokurdayan sıcak suyu yorumladı
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’de Hürmetçi Sazlığı’nda sıcak su fokurdamasıyla ilgili sosyal medyada paylaşılan görüntüleri ünlü Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, yorumladı.
Demirtaş sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı değerlendirmede şunları ifade etti:
“Erkilet Fay Zonu'nda 28 Şubat-10 Mart 2023 arasında olmuş 4.3 ile 4.9 aralığında 5 #deprem ve birçok küçük depremler sonrası Hürmetçi Sazlığında bu tür sıcak su çıkması ve Erciyes yanardağının etrafında sıcak su çıkışlarının olması son derece normaldir.
Yukarıdaki depremler sonrası jeotermal potansiyeli yüksel Erciyes sönmüş yanardağının etrafında, faylar-açılma çatlakları boyunca sıcak su çıkışları, Erciyes yanardağının patlayacağı anlamını kesinlikle taşımamaktadır.
Erciyes yanardağı çevresi morfotektonik haritalarında açıkça görüldüğü üzere, depremler sonrası Erkilet fay zonu ve Erciyes açılma çatlağı boyunca gelişen yüzeysel deformasyonlar sonrası bu tür yeni sıcak su kaynakların çıkması ve bazılarının kaybolması beklenen bir durumdur.
Bu tür çıkışlar her deprem sonrası, tıpkı sıvılaşma, yanal yayılma, tetiklenmiş heyelan, kaya düşmeleri gibi benzer şekilde deprem merkezlerine yakın ya da çok uzak bölgelerde faylar boyunca sıcak su çıkışlarının olması o fayların harekete geçtiği-büyük depremin işareti-habercisi ya da Erciyes yanardağının patlayacağı ile hiç mi hiç ilgisi yoktur.
Çünkü bu tür çıkışlar depremlerin ikinci etkileri olup, yüzeyseldir ve derindeki fayların harekete geçmesi ile  yakından uzaktan alakası yoktur
Erciyes yanardağının yeniden patlayacağı ile neden ilişkilendirilemez?


Çünkü öyle bir şey olmuş olsa, kısa bir zaman dilimi içinde binlerce-on binlerce mikrodepremler şeklinde deprem fırtınası olurdu.
Sıcak suların çıkması fayların harekete geçmesi ya da bir depremin habercisi ile de ilgisi yoktur. Sıcak su çıkışları fay zonları ile ilgili olmakla birlikte, oluşum mekanizmaları farklıdır.
Her sıcak su çıkışı sonrası büyük depremler olsaydı, ülkemizin Batı Anadolu olmak üzere, JES, Sera ve kaplıca bölgelerinde, her çıkışlarda sürekli büyük depremler olurdu.
Her deprem sonrası bu tür sıcak su çıkışları olur, konunun uzmanı olmayanlar bu çıkışları hemen büyük deprem ile ilişkilendirmeye kalkarak kirli bilgi akıtmaya devam eder. Bu tür kirli bilgiler çok fazladır.
-Bu tür kirli bilgiler ile ilgili aşağıda birkaç örnek vereceğim:
30 Ekim 2020 Sisam depremi sonrası, 30 km kuzeyde Tuzla Fay Zonu boyunca bu tür sıcak su çıkışları oldu.. Birileri Tuzla Fay Zonu boyunca her an 7.2 #deprem olabilir gibi kirli bilgi akıttı.
06-12 Şubat 2017 Yukarıköy-Tuzla (Ayvacık-Çanakkale) depremleri (5 adet 5.0 < Mw < 5.3) sonrası, Ayvacık Tuzla kaplıcaları civarında da yeni sıcak su kaynakları çıkmıştır.
6 Şubat 2023 depremi sonrası Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesi bağlı bulunan  Ayaklı kırsal mahallesinde benzer sıcak su çıkışı olmuştur. Yani büyük #deprem işaretçisi ile alakası yoktur.
Kısacası bilimsel somut veriye dayanmayan kirli bilgilerden uzak durun.. Uzmanlık alanı deprem / fay olmayan konularda kirli bilgi akıtanlar her kim olursa olsun, lütfen sorgulayın..
Deprem bilimi bu kadar ucuz olsaydı, bu konularda araştırmalar yapılmaya gerek kalmazdı.”