Projelerin Akıbetini Sordu

Projelerin Akıbetini Sordu
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)  Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Kayseri’de kamu ihale sözleşmeleri kapsamında tasfiye veya devir talebinde bulunan yüklenici sayısını sordu. Bu konuda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sorular yönelten Mansur, “Kayseri’de 4735 sayılı Kamu ihale Sözleşmeleri Kanununa eklenen geçici 4’üncü madde kapsamında tasfiye talebi kabul edilen projeler, sözleşmeler hangileridir? Bu projelerin akıbeti nedir?” diye sordu ve cevap istedi.

 Diğer yandan ilgini kanunun geçici 4’üncü maddesi, sözleşmelerin imalat girdilerinde meydana gelen beklenmeyen fiyat artışları dolayısıyla önemli, büyük projelerin ve kamu hizmetlerinin aksamamasını,  oluşan mağduriyetlerin giderilmesini teminen yüklenicilere idare onayına bağlı olarak fesih ya da devir hakkı verilmesin amaçlıyor. Bu çerçeve de Kayseri’de hangi projeler de bu maddenin uygulandığı ise merak konusu oldu.

 

 

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, yapıla bazı kamu ihaleleri sonrasında yüklenici firmaların yaşadığı ekonomik sıkıntıları ve bu çerçevede tasfiye veya devir talebinde bulunan yüklenici firma sayısını sordu.

“TASFİYE TALEBİ KABUL EDİLEN PROJELER, SÖZLEŞMELER HANGİLERİDİR?”

Diğer illerin yanı sıra Kayseri’yi de mercek altına alan CHP’li vekil, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sorular yönelterek, cevap istedi. Milletvekili Güzelmansur, “Kayseri’de, 18.012019 tarih ve 7161 sayılı Vergi Kanunları ile Bazın Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 32’nci maddesi ile 05.01.2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu ihale Sözleşmeleri Kanununa eklenen geçici 4’üncü madde kapsamında tasfiye veya devir talebinde bulunan yüklenici sayısı nedir?  Bu taleplerden kaçı kabul edilmiş, kaç tanesi reddedilmiştir?  Kayseri ilinde bahsedilen madde kapsamında tasfiye talebi kabul edilen projeler, sözleşmeler hangileridir? Bu projelerin akıbeti nedir?”

 

PEKİ GÜNDEME TAŞINAN  İLGİLİ 4’ÜNCÜ EK MADDE NEYİ KAPSIYOR?

“31/8/2018 tarihinden önce 4734 sayılı Kanuna göre ihalesi yapılan (3 üncü maddesindeki istisnalar dahil) ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla devam eden sözleşmeler, imalat girdilerinin fiyatlarında beklenmeyen artışlar meydana gelmesi nedeniyle, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki 60 gün içinde yüklenicinin idareye yazılı olarak başvurması kaydıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü  alınarak  idarenin onayına bağlı olarak feshedilip tasfiye edilebilir veya devredilebilir. Bu durumda devir alacaklarda ilk ihaledeki şartlar, devir tarihi itibarıyla aranacak olup devirden veya fesihten kaynaklanan kısıtlama ve yaptırımlar uygulanmaz. Yüklenimi ortak girişim tarafından yürütülen sözleşmelerde ortaklar arasında devir veya hisse devirlerinde ilk ihaledeki yeterlik şartları aranmaz. Sözleşmesi feshedilen veya sözleşmeyi devreden yüklenicinin teminatı iade edilir. Bu fıkra kapsamında devredilen sözleşmeler ile bu fıkra kapsamına girmekle birlikte devredilmeyen sözleşmelerde, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki 60 gün içinde yüklenicinin idareye yazılı olarak başvurması kaydıyla süre uzatımına ilişkin kısıtlama ve şartlara tabi olunmaksızın Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınarak idare tarafından süre uzatılabilir. Sözleşmenin bu madde kapsamında feshedilerek tasfiye edilmesi veya devredilmesi durumunda yüklenici, fesih veya devir tarihine kadar gerçekleştirdiği imalatlar dışında idareden herhangi bir hak talebinde bulunamaz. Yüklenici tarafından, işin idarece uygun görülecek can ve mal güvenliği ile yapı güvenliğine yönelik tedbirlerin alınması şarttır. Bu kapsamda düzenlenecek fesihnamelerden ve devredilecek sözleşmelerden damga vergisi alınmaz.”

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞININ GÖRÜŞ ALINIYOR

4735 sayılı kanuna eklenen geçici 4. madde ile sözleşmelerin tasfiyesi veya devri hakkında düzenleme yapıldı. Yapılan düzenleme çerçevesinde Hazine ve Maliye Bakanlığından  görüş talep ediliyor. Bu konuda Maliye Bakanlığı bir süre önce ilgili yazıyı, yayımladı ve kamu kurumlarını bilgilendirdi. Madde gerekçesinde ise, sözleşmelerin imalat girdilerinde meydana gelen beklenmeyen fiyat artışları dolayısıyla çok önemli olan büyük projelerin ve kamu hizmetlerinin aksamamasını ve oluşan mağduriyetlerin giderilmesini teminen yüklenicilere idare onayına bağlı olarak fesih ya da devir hakkı verilmesi amaçlandığı, tasfiye veya devir ile ilgili karar alma sürecinin daha etkin bir şekilde uygulanabilmesi amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşünün alınması ve madde kapsamına giren sözleşmelere ilişkin  idarelere süre uzatımı konusunda yetki verilmesi amaçlanıyor.  Haber: Cafer ZENGİN