Kayseri'nin eşsiz lezzeti tescilleniyor! O listede artık Kayseri'de olacak

Kayseri'nin meşhur lezzeti pastırma ile ilgili beklenen oldu. O listede artık Kayseri pastırmasının da adı yer alacak. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Kayseri'nin eşsiz lezzeti tescilleniyor! O listede artık Kayseri'de olacak
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili alan yeni ürün belli oldu. Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren ad veya işaretler anlamına gelen Coğrafi İşaret ile tescilli ürünler taklit ve çağrıştırmaya karşı Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından koruma altına alınıyor.

Avrupa Birliği’nin listesinde ise şuan Türkiye’den 20 ürün bulunuyor. 21. ürün ise o listeye Kayseri’den girecek. Kayseri deyince ilk akla gelen lezzetlerin başında gelen ve bir yiyenin bir daha istediği efsane lezzet pastırma da o listeye girmeye hazırlanıyor. CHP Kayseri eski Milletvekili Çetin Arık, dün yaptığı paylaşım ile Kayseri pastırmasının coğrafi işaret tescili için başvuruda bulunduğunu açıklamıştı. Arık, "Kayseri Pastırması 3 ay sonra Avrupa Birliği coğrafi işaret tescilli ürün olacak." ifadelerini kullandı. 

Kayseri'nin eşsiz lezzeti tescilleniyor! O listede artık Kayseri'de olacak

Detaylar ise bugün Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç'tan geldi. Başkan Büyükkılıç, pastırmanın AB tarafından mahreç işareti olarak tescillenmesi için önemli bir adım atıldığını söyledi. 

Kayseri'nin eşsiz lezzeti tescilleniyor

Gerekli girişimler Kayseri Ticaret Odası tarafından yapılırken AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanan başvuru ile tamamlanma aşamasına geldi. 

 


AB’den Coğrafi İşaret Tescili Alan Ürünler:

1- Gaziantep Baklavası
2- Aydın İnciri
3- Malatya Kayısısı
4- Aydın Kestanesi 
5- Milas Zeytinyağı
6- Bayramiç Beyazı
7- Taşköprü Sarımsağı
8- Giresun Tombul Fındığı
9- Antakya Künefesi
10- Suruç Narı
11- Çağlayancerit Cevizi
12- Gemlik Zeytini
13- Edremit Zeytinyağı
14- Milas Yağlı Zeytini
15- Ayaş Domatesi
16- Maraş Tarhanası
17- Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytinyağı
18- Ezine Peyniri
19- Safranbolu Safranı
20- Aydın Memecik Zeytini

AB’ye Kayseri’den aday diğer lezzetler ise şunlar; “Kayseri Mantısı, Kayseri Sucuğu”