Karamustafa: Mesleki ve teknik eğitimi sanayiye taşıyabiliriz

Karamustafa: Mesleki ve teknik eğitimi sanayiye taşıyabiliriz
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Kurtuluş Karamustafa  Kayseri Olay Gazetesi’ne üniversitenin geleceği ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Erciyes Üniversitesinin nitelikli ve araştırma üniversitesi olduğunu dile getiren Karamustafa, “ Bütün üniversiteler bilgi üretecek, araştırma üniversitesi olacak diye bir şey yok.”dedi.  Karamustafa: “ Erciyes Üniversitesi’nin de ismi önceden Kayseri’ydi demek istedim. Siz de onu samimiyetle attınız ama bir cümleyi okuyunca insanlar sanki enaniyetle bunu söyledik gibi de anlaşılmasın. Ondan da ben açıkçası endişe ettim. Bizim öyle bir niyetimiz olamaz.  Dolayısıyla Erciyes Üniversitesi ülkemizin nitelikli üniversite, araştırma üniversitesi. Uzun yılların bilgi birikimiyle, emeğiyle oluşmuştur. Burada çok emek var. Halkın, şehrin, hayırseverin, hocalarımızın emeği var. O zaman bu bütünü tamamlamak için formatımıza da baktığımız zaman, meslek yüksek okuluna falan filan,  biz de acaba uygulama odaklı, girişimci bir üniversite mi olmalıyız. Bütün üniversiteler bilgi üretecek, araştırma üniversitesi olacak diye bir şey yok. “dedi.

 “Mesleki ve teknik eğitimi sanayiye taşıyabiliriz.”diyen Karamustafa, “Mesleki ve teknik eğitimde ileriye gider, nitelikli insan yetiştirebiliriz.”dedi. Karamustafa: “ Biz de aslında mesleki ve teknik eğitimde daha ileriye gitmek, ülkemizin sanayisiyle, üniversiteyi birleştirebilirse.  Teknoparklar, şunlar, bunlar yapılıyor. Belki biz bunu fiiliyatla birleştirebiliriz. Onun için bizim projelerimiz içerisinde, bunu Tahir Bey’le de görüştük. Daha çok olgunlaşmamış projeler bunlar ama inşallah olgunlaştıracağız. Mesela mesleki ve teknik eğitimi sanayiye taşıyabiliriz. Benim sloganım şu; Sanayici üniversitenin içinde olsun, mühendis üniversitenin içinde olsun, ustabaşı üniversitenin içinde olsun, hoca da öğrenci de sanayinin içinde olsun. Biz bunu yaparsak, kaynakları etkin ve verimli kullanmış oluruz. Türkiye genelinde pek de başaramadığımız mesleki ve teknik eğitimde ileriye gider, nitelikli insan yetiştirebiliriz. Hedefimiz bu bizim. Kayseri Üniversitesi illa devasa büyük kampüs üniversitesi. Bir de şu var 40-50 yıl sonrasını şimdiden göremiyorsunuz. Her şey evriliyor. Ama bugünkü formatta yapmamız gereken, okullarımıza baktığımızda biz yüzde 91 MYO ağırlıklı bir okuluz. Hep ilçelerde, ilçelerin kalkınmasına odaklanmış.”dedi.Sanayici ve iş dünyası ile entegre olmuş üniversitenin hızlı büyüyeceğini belirten Karamustafa,“Biz uygulama odaklı, girişimci üniversite sloganını şu anda benimsedik.”diye konuştu.

Karamustafa Kayseri Olay Gazetesi’ne yaptığı açıklamada “ Yine aynı zamanda sanayiyle, iş dünyasıyla entegre olmuş bir üniversitenin, hem örnek bir üniversite olacağını hem hızla büyüyeceğini hem de hızlı çıktılar oluşturacağını, çıktı nedir, nitelikli insan kaynağı, o anlamda daha iyi misyon üstleneceğini düşünüyorum. O yüzden biz uygulama odaklı, girişimci üniversite sloganını şu anda benimsedik, o yolda hareket etmek istiyoruz. ERÜ’den doğuş formatımıza baktığımızda, meslek yüksek okulu ağırlıklı, uygulamalı bilimler fakültesi, mühendislik fakültesi değil mühendislik, mimarlık ve tasarım fakültesi, bu oluşuma bir baktığınız zaman, zaten orada da bize bu misyonun yüklendiği de görülüyor. Bu yolda hareket edersek, kaynakları daha etkin ve verimli kullanırız. Daha çabuk ve hızlı çıktı elde ederiz diye düşünüyorum.” İfadelerini de kullandı.

Haber:Emre POLAT