Rektör Çalış'tan çarpıcı tespitler

Rektör Çalış'tan çarpıcı tespitler
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Çalış, Olay Gazetesi’ne teknopark, yerli ilaç ve savunma sanayi konusunda çarpıcı açıklamalar yaptı. Organizeye Teknoparka ait bir yer açacaklarını dile getiren Çalış, Kayseri’de savunma sanayisi ve yerli ilaç üretimi yapılması için adım atılması gerektiğini dile getirdi.

“ORGANİZEDE TEKNOPARKA AİT BİR YER AÇACAĞIZ”

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Çalış 38 Kent TV ve Kayseri Olay Gazetesi ekibinin ziyaretinde dikkat çeken açıklamalarda bulundu.  “Üniversite-sanayi iş birliği çok önemli” diyen Rektör Çalış, “Organizede Teknoparka ait bir yer açacağız. Biz hocalarımızın sahada olmasını istiyoruz.”dedi. Çalış şunları söyledi: “ Sanayi de bizim için çok önemli. Üniversite-sanayi iş birliği çok önemli. Teknopark burada çok önemli vazife görecek. Sağ olsun KTO, KAYSO, OSB Başkanları yanımızda. Daha doğrusu beraber iş yapmak için yanımızda. Biz de onlara her türlü desteği vereceğiz. Organizede Teknoparka ait bir yer açacağız, Başkandan da söz aldık. Biz hocalarımızın sahada olmasını istiyoruz. Tabi ki buradaki Teknopark ofisi çalışacak. Ama orada da sanayicilerimiz ile hocalarımız iç içe olursa, onlar isteklerini veya beklentilerini bize bildirebilir, hocalarımıza. Veya proje yapma konusunda yardımcı olabilir. Hocalarımızda aynı zamanda sanayiyi gezerek orada ne eksik var, hangi katkıyı sağlayabiliriz bu konuda onlara yardımcı olabilir. Ortak projeler geliştirme açısından bizim için çok önemli. Araştırma üniversitesinin gelişmesi açısından, Kayseri için, Türkiye, vatanımız için çok önemli. “dedi.Yerli ilaç konusunda sanayi ve üniversite ortak bir proje yapması gerektiğini dile getiren Çalış, “Kanser ve bazı iltihaplı romatizmalarda kullanılan, biyo eş değeri olan ilaçların üretimini yapabiliriz.”dedi.

Türkiye’nin geleceği İla ve savunma sanayinde diyen Rektör Prof. Dr. Çalış şöyle konuştu: “ Hatta sabah bir grup geldi, ben şunu söyledim, Gelecek savunma ve ilaç sanayiinde. Ben de tıp kökenli olduğum için. Hatta arkadaşlara dedim ki; neden burada yerli ilaç sanayi gelişmesi konusunda üniversite ile sanayicilerimiz iş birliği yapmıyor? Bu çok önemli gerçekten. Tek bir hedefe yönelmeyelim. Hep mobilya, hep şu diye. Mesela ilaç sanayide ne yapmalıyız? Burada bir başlangıç yapmamız lazım. Mesela şimdi bir aşçı geliştirme çalışmamız var. Faz 2, faz 3’e geçmek üzereyiz. Rutin üretime geçmek açısından sanayicilerimiz bize destek sağlayacaklar. Bazı ilaçların, kanserde kullanılan, bazı iltihaplı romatizmalarda kullanılan, biyo eş değeri çalışmaları niye burada yapılmasın. Niye burada yeni ilaç ürünleri elde edilmesin veya yeni çalışmalar yapılmasın. Bu çok önemli. “dedi.

 “Artık işi uygulamaya dökmemiz lazım”diyen Rektör Çalış, “Hep birlikte hem üniversitemizi hem Kayseri sanayisini geliştirmek istiyoruz.”şeklinde konuştu.

Rektör Prof Dr. Çalış olanaklarını sanayicilerle paylaşmak istediklerine dikkat çekerek  şunları söyledi: “ Bizim olanaklarımız güzel. İlaç geliştirme merkezlerimiz var, aşı merkezimiz var. Tüm bunları sanayicimizle de paylaşarak, sanayicimiz gelip burayı gezsin, bizim hocalarımız gitsin sanayiyi gezsin ve ortak olarak ne yapabiliriz buna bir karar vermemiz lazım. Artık işi uygulamaya dökmemiz lazım. Teorikten pratiğe geçmemiz lazım. Bu konuda tüm sanayicilerimiz arkamızda, yanımızda. Biz de onların yanındayız, arkasındayız. Hep birlikte hem üniversitemizi hem Kayseri sanayisini geliştirmek için elimizden geleni yapmak istiyoruz. Bu daha başlangıç, bunun meyvelerini zamanla göreceğiz. En azından bizim niyetimiz böyle. “dedi.

“TEKNOPARK İÇİN OSB’DE 10 BİN METREKARE ALAN SÖZ VERİLDİ”

Organize’ye yapılacak olan Teknopark’ın arazisi konusunda da açıklamalarda bulunan  Rektör Prof. Dr. Çalış, OSB Başkanı Tahir Nursaçan’ın 10 bin metrekare bir alan için söz verdiğini belirterek ;  “ Biz OSB Başkanı’ndan rica ettik, o da hemen 10 bin metre söz verdi. İnşallah onu faaliyete geçireceğiz. Sözünün arkasında duracağına eminim ben Başkanımın. Bu şöyle, Teknoparkın bir yeri olacak, sonuçta hem sanayicimizin yeri hem üniversitenin yeri. Bizim hocalarımızdan temsilciler olacak belki orada. Sanayicilerin temsilcileri olacak. OSB’deki fabrikaları gezecekler, o fabrikalarda hangi tür yeni gelişmeler olabilir, aynı türden dikey gelişme nasıl olur veya yatay olarak başka ne tür faaliyetlerde bulunulabilir. Özellikle ben şu konuyu çok önemsiyorum; hem ilaç hem savunma sanayi. Kayserimize kazandırmamız lazım. En azından başlangıcını yapmamız lazım. Çünkü şu anda trend orada ve gelecekte de trend orada olacak. Bunun başlangıç tohumlarını burada atmamız lazım. Bu konuda biz üniversite olarak elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız, sanayicilerimizle birlikte. Burada Teknoparkı, tüm üniversite kuruluşlarını hizmetlerine açmaya hazırız. Bu şekilde onları da simule etmek, motive etmek istiyoruz. Hep birlikte daha ileriye nasıl gideriz, bunun çabası içinde olacağız.”dedi. (Haber Merkezi)