Dikkat çeken açıklama: Çin aşısı oldu da bitti Maşallah'a getirildi, ama…

Dikkat çeken açıklama: Çin aşısı oldu da bitti Maşallah'a getirildi, ama…
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Çin aşısının biraz da ‘Oldu da bitti Maşallah’a getirildiğini belirten Prof. Dr. Orhan Yıldız, Faz süreçlerinin hızlı ilerlemesinin kamuoyunda endişeleri beraberinde getirdiğini belirterek, “Aşıyı üreten Çinli firma güvenilir bir firma. Aralık ayı sonuna kadar da Faz 3 sonuçları da şeffaf bir şekilde paylaşılmalıdır” dedi.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız, Çin Aşısı ile ilgili konuştu. Yıldız, kamuoyunda Çin malı konusunda bazı endişelerin olduğunu ifade ederek, “Çin malına kamuoyunda algı, güvensiz, kalitesiz şeklinde, ancak bu işte güvenli malda var, güvensiz mal da var. Şu an aşıyı üreten firma sağlam bir firma. Buradaki ana endişe aşının Faz çalışmalarının hızlı ilerlemesi. Çünkü biz en az 2 yıllık bir süre ön görüyorduk” dedi. Çin aşısında “Faz 3” sürecinin henüz tamamlanmadığına dikkat çeken Prof Dr Orhan Yıldız, “Süreç sanki, biraz da oldu da bitti maşallaha getirildi.  Burada şimdi gözler Faz 3 sürecinde. Aralık ayı sonuna kadar bununla ilgili de bilgilerin açıklanması bekleniyor. Süreç kesinlikle şeffaf ilerlemeli ve bu bilimsel verilerde şeffaf şekilde paylaşılmalıdır” dedi.

FAZ ÇALIŞMALARI HIZLI İLERLEDİ

 Türkiye’nin henüz sürecin tamamlanmamış ve güvenilir olup olmadığı netleşmemiş bir aşıdan 50 milyon aşı alıyor olmasının da toplumda bazı endişeleri beraberinde getirdiğini dile getiren Yıldız, “Çin’in nüfusu belli. Henüz Çin’de 50 milyon kişiye bu aşı yapılmadı. Bu nedenle bazı endişeler de ortaya çıktı. Çünkü Faz çalışmaları çık hızlı ilerliyor” diye konuştu.

ASIL ÖNEMLİ OLAN SÜREÇTE VERİLERİN GÜVENİRLİĞİ, ŞEFFAF VE AÇIK OLMASI

Çin aşısının İnaktif yöntemle üretildiğine dikkat çeken Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız, “Bu aşılar daha güvenli olduğunu düşüncesi doğru. Çünkü 50-60 yıllık bir birikimi olan yöntemle üretiliyor. Bu teknoloji nispeten daha güvenli. Burada asıl sorun diğer aşı üretim örnekleri göz önüne alındığında Faz çalışmalarının olağandan daha fazla ilerlemesi. Bu konuya da değerlendirdiğimiz de sürecin hızlı ilerlemesi de doğal. Çünkü virüsün tehlikesi ortada ve çalışmaların da hızlı bir şekilde ortaya konması bekleniyor. Asıl önemli olan süreçte verilerin güvenirliği, şeffaf ve açık olması. Bizler de bilim çevreleri olarak Aralık ayın sonunda aşının Faz 3 sonuçlarının da bu anlayış içerisinde şeffaf bir şekilde paylaşılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.