Selda Avcı

SANAL ÂLEM

Selda Avcı

Sözlük anlamıyla sanal, gerçekte yeri olmayan, var olmayan fakat zihinde tasarlanan anlamına gelmektedir. Matematiksel terimiyle ise, negatif bir sayı üzerinde alınan ve ikinci kuvvette bir kök taşıyan cebirsel ifade anlamını taşımaktadır. Günümüzde sanal ifadesi, yanına konulan kelimelere göre anlam kazanmaktadır.

Sanal ortam, fiziki olarak insanların yüz yüze olmadığı durumdur. Gerçek olmayan ortamdır. İnternet ortamı için sıkça kullanılır. İnternet ağlarıyla oluşan, gözle görülebilen, hissedilebilir, duyulabilir fakat elle tutulamaz. Sanal ortam internet ağları vasıtasıyla elektronik ortamda iletişim kurmayı veya istenilen bilgiye ulaşmayı amaçlar.

İnsanlar sanal ortam vasıtasıyla her türlü bilgiye hızlı, güvenilir ve ucuz bir şekilde ulaşabilmektedir. Sanal ortamın bulunduğumuz teknoloji çağında hayatımızın vazgeçilmezi olduğu bir gerçektir. Sanal ortamın bizlere sınırsız bilgi, kolay iletişim, hayatımızı kolaylaştıran çevrim içi uygulamalar, kolay alışveriş imkânı gibi birçok fayda sağlamaktadır. Bütün bunlar doğru ve güvenli bir şekilde kullanıldığında zaman emek ve paradan tasarruf ederiz. Ancak bunca faydasının yanında kötü niyetli kişilerce geliştirilmiş olumsuzluklar da bulunmaktadır.

İnternetin faydalarını inkâr edemeyiz.
Ancak bu kadar faydalı olduğu kadar bu sanal âlemin zararları da oldukça fazla.
Hatta psikolojik ve sosyolojik açıdan toplumlara çok ciddi zararlar vermeye de başladı sanki.

Sanal âleme varlık payesi verirseniz yarın bir gün varlığın sanallığını konuşuyor oluruz. Son bilimsel çalışmalar bu bağlama doğru gidiyor. Varlığı sanal olarak kabul ederseniz ölmenin, öldürmenin, üzülmenin ve sevinmenin ne anlamı var. Dolayısı ile sanal olana nasıl müdahalede bulunuyorsa insan varlığı sanallaştırdığında var olan her şeye müdahale hadsizliğini kendinde bulur. Bu durum ise insanlığın yok oluşuna doğru attığı koca bir adımı ifade eder. İdris Cevahir

Bu haftaki yazımızı da sanatçı Lara’ya ait ‘’Sanal Âlem’’ isimli şarkının sözleri ile noktalayalım.

Sanal Âlem (Lara)

Bakıyorum Arada Profiline Bir Şeyler Olmuş Sana

Değişmişsin İyiden İyiye Burnun Kaf Dağında

Düşüyorsun Ana Sayfama Yalan Ve Dolanlarla

Bazıları Adam Sansa Da Sen İçi Boşsun Aslında

Bir Çift Lafım Olacak Sana

Senin O Havalı Afran Tafran Anca Geçer Sanal Âlemde

Yutturamazsın Gerçekte Şeytansın Tabiri Caizse…

 

Yazarın Diğer Yazıları