Selda Avcı

ÖYLE UZAKTAN

Selda Avcı

Kayseri’de sıkça kullanılan bir söz vardır; Kuru kuru kurban olayım. Takır takır gadanı alayım derler.

Oysa sevmek, kuru kuruya 'seni seviyorum' demek değildir ki. O yokken de, varmış gibi yaşayabilmektir. O bunu duysa, görse üzülür diyebilmek, eylemlerimizi onun penceresinden okuyabilmektir. Sevmek yaptığı her hatayı defalarca affedebilmektir. O Türk filmlerindeki izlediğimiz klişeler sonuna kadar haklı aslında, emek aşktan daima büyüktür...

Sevgi kadar, saygıda önemlidir ikili ilişkilerde. Çünkü bir ilişkide saygı koparsa, sevgi zaten tutunamaz.

“Sevginin yalnızca bir duygu olmadığını, bilgi de gerektirdiğini kendimden biliyorum. Sevgi savurganlığım yüzünden habire su vererek çürüttüğüm kaktüsler hâlâ aklımda.” diyor ya Tomris Uyar.

Sevgi, tek başına bazen hiçbir şeydir. Bazen sadece sevmek de yetmez. Bilmek de gerekir, İyi bilmek.

“Ben isterdim ki insanlar biraz sevgi görünce uzaklaşmasın, değer verildiğini hissedince bunu suistimal etmesin. Samimiyet karşısında kendini aşıp hadsizleşmesin. Biraz olsun elindekinin kıymetini bilsin, bu zaten elimde rahatlığıyla değersizleştirmesin. Ama ne yazık ki insanoğlu, çiğ süt emmiş.”

Sevdiklerinizin kıymetini elinizdeyken bilin, yarın geç olması ile meşhurdur.

İnat edip arayıp sormadığınız, iki kelime yazmadığınız insanın saniyeler sonra hayatını kaybettiğini düşünün ne kadar acı olur değil mi? Bu inat neticesinde size kalan koskocaman bir pişmanlık olur. Yarına bırakma bugün ara, sor, yaz, onu düşündüğünü hissettir. Sevdiğini göster, belli et. Emin ol hiçbir şey kaybetmezsin aksine bir gönlü kazanmanın huzurunu yaşarsın.

“Soğuk söz duymuş gönül,Kırk yaz görse ısınmazmış.” (Alıntı)

Sevgi sözcükleri, şiir denince aklıma gelen ilk isimlerden biridir ‘’Cemal Süreya’’ kalbi o kadar naif ki bunu tüm şiirlerinde, sözlerinde adeta yaşatıyor. O güzel yüreğinden kadın ruhunu okşayan sözcükleri inci taneleri gibi dökülüyor.

Her insan aşk denen bu duyguyu yaşamıştır. Ama Cemal Süreya sözleri ile bir başka yaşadığını hissediyor. Her daim sevdasını düşünmüş onu karalamış bir parça kâğıda. Kalbinden dökülen her bir cümle, dev bir aşkı anlatmış. Sevdasını hüzünle, tutkuyla yaşamış. Cemal Süreya yalnızca bir aşk şairi değil, o gerçekten bir sevdalı. Şairden o kadar bahsetmişken onun güzel bir şiiri ile yazımızı noktalayalım…

Öyle uzaktan seviyorum seni
kırmadan
dökmeden
parçalamadan
üzmeden
ağlatmadan uzaktan seviyorum
öyle uzaktan seviyorum seni;
sana söylemek istediğim her kelimeyi
dilimde parçalayarak seviyorum
damla damla dökülürken kelimelerim
masum beyaz bir kâğıtta seviyorum… Sevgiyle…

 

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları