Selda Avcı

RIZKIN SAHİBİ ALLAH'TIR

Selda Avcı

Rabbimiz ayetinde şöyle buyurur: “Birçok canlı rızkını kendi elde edemez. Sizin de onların da rızkını Allah verir” (Ankebut. 60,9)

“Rabbim rızkı dilediğini bol verir dilediğini daraltır” (İsra.30) Kişi ne kadar çaba gösterirse göstersin rızkının ne olacağını Allah bilir. Çünkü rızkın sahibi odur.

Geçtiğimiz günler de bir arkadaşım sosyal medya hesabı üzerinden tilki ve kedi fotoğrafı paylaşarak ‘’ hain tilki, gelip kedinin rızkını yedi, kedi aç kaldı’’ şeklinde bir paylaşım yapmış. Bu paylaşımı görür görmez kendisine yorum yazdım. Bence bugün kedinin kısmeti değilmiş o yemeği yemek ki, kedi yiyemedi tilki yedi, kısmeti olsa tilki gelip onun yemeğini yiyemezdi dedim. Çünkü herkese belirlenen bir rızık vardır, kimsede kimsenin kısmetini yiyemez. Aramızda böyle küçük bir diyalog geçti bunu sizlerle paylaşmak ve bu konu üzerinden köşe yazımı devam ettirmek istiyorum.

Aslında ‘’Rızkı veren hüdadır, kula minnet eylemem’’ sözleri ile Şair Kul Nesimi durumu ne kadar güzel bir dille özetlemiş. Bir işe girmek, bir yerde ekmek parası kazanmak size nasip olacak ise şayet o kadar güzel kapılar birbiri ardına açılır ki şaşkınlıkla izlersiniz. Olmaz dediğiniz her şey kısmet olursa birde bakmışsınız oluvermiş. Kısmet olmayacak olursa da isterse en yetkili kişi size referans olsun yine de işiniz olmaz. ''Allah size bir yol açarsa, onu kimse kapatamaz.'' Diyor Hz. Ebubekir (r.a) Ekmeğinizle oynamak isteyenlerin çabaları da böylelikle boşa çıkmış olur.

Hayallerinizi ne kadar yüksek tutarsanız, varacağınız yer o kadar yüksek olacaktır. Sınırlandırmadan içinizden geldiği gibi büyük hayaller kurmaktan korkmayın.Hz. Ömer der ki; Ben duanın kabul edilmemesi kaygısı taşımam, içimde dua etme isteğinin olmaması kaygısı taşırım. Çünkü kişiye dua etme isteği verilmişse kabul onunla beraberdir. Rabbim duasız, hayalsiz bırakmasın hiçbirimizi. Hayal kurmak, güzel işler yapmak, kendinizi güzel yerlerde görmek istemek kadar güzel bir duygu daha olamaz diye düşünüyorum.

Değil mi ki hiçbir şeyin, hiçbir şeye yetmediği yerde, Allah her şeye yeter! Hz. Mevlana

Bazı insanların yaptıkları rızık ile oynama teşebbüslerini duyunca adeta içim ürperiyor. Bu uğraştığınız kişi evli ise ev geçindiriyor ise dişi ile tırnağı ile çabalayarak bir işe girmişse onun ekmeği ile oynamak istemek kadar bir basitlik olamaz. Sen bir çocuğun ekmeğini nasıl elinden almaya teşebbüs edebilirsin ki. Sen kimsin? Bu yetkiyi kendinde nasıl görebiliyorsun? Elinizde muz kabuğu ile ortalarda çok dolaşmayın, elinizden düştüğü anda sizin ayağınızı da kaydırabilir. Birine kötülük düşünürken dikkat edin de kendi başınızda bulmayın. Bazen senin hiçbir şey yapmana gerek kalmaz. Allah senin intikamını sessizce alır. Kötülük yapanların yaptıkları hiçbir şekilde yanına kar olarak kalmaz. Bugün ölsen yarın kabirdesin. Daha neyin peşindesin? Can yanar, canan bilmezse, canların sahibindedir medet.

‘’El fitnetüeşeddüminelkatl’’ Fitne öldürmekten daha beterdir. Bakara Suresi 191. Ayeti Kerime

‘’Kader deyip geçme sakın! Bak ne diyor sırların sahibi? ‘’Biz her insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık’’! Kader gayrete âşıktır, siz çabalayacaksınız, dua edeceksiniz, takdiri Allah’a bırakıp bakacaksınız. Allah ol deyince her şey olur, umutsuzluk yok.Şampiyon olmak demek, bir gün kaybedeceğini bildiğin halde koşmaya devam etmektir.

 

Rızık konusunda hiçbir zaman endişelenmeyin! Sabaha uyandıran Allah, rızkınızı da hazırlamış demektir… Saygıyla…

Yazarın Diğer Yazıları