Selda Avcı

RENGÂRENK YALANLAR!

Selda Avcı

Yemek gibi, su gibi, hava gibi gün içinde olmazsa olmazlardan biri de artık mecburiyetten veya keyfiyetten söylediğimiz rengârenk yalanlar vardır. Yalanların gerçeği boğduğu bir dünyada yaşamak gerçekten zordur. Her ne kadar "yılandan korkmam yalandan korktuğum kadar" diyen insan sayısı çok olsa da bakın renk renk ne yalanlar söyleniyor.

Mor yalan: Söylediğimiz yalanlar yakalandığı zaman gözümüzde, yüzümüzde mor mor kendini gösteren yalanlardır.Örneğin; lokantada hesap geldiği zaman cüzdanı evde unuttuğumuzu söylememiz, eşlerimize ve sevgililerimize yanımızdaki samimi olduğumuz kişiyi açıklayamazken düştüğümüz durumdaki yalanların rengi mordur!

Beyaz yalan: Özellikle bayanlar birbirlerinin yüzlerine karşı bir süre beyaz yalanla iltifat ettikten sonra arkalarından söylenen onca acımasız gerçek acaba yalanda beyaz bırakıyor mu?

Ya pembe yalanlarımız: Çoğu zaman söyleyen kişinin dudaklarındaki o gülüş, kendisinin bile inanmadığını belli etmesine rağmen yine de güya mecburen söylenmiyor mu? Hepimiz zaman zaman bu renkli yalanlara başvura biliyoruz.

Kara yalan:En korkunç yalandır. Bildiğiniz iftiradır. Karşı tarafı sindirmek yok etmek için kullanılır. Öyle etkilidir ki düşman kim olursa olsun hışmından kendini kurtaramaz. Çamur at izi kalsındır.

Kızıl yalan:Bu bir savaş çağrısıdır. Karşıdakini tahrik eder. O kişi hakkında dedikodu yapanlar buna başvurur. Özeller kirli çamaşırlar dökülür. Sır dostluk kalmaz artık. Bu en acı yalanlardır.

Sarı yalan:Bu fitne amaçlı çıkartılan yalandır. Tamamen ortalığı karıştırmak birbirine yakın dostların insanların arasını açmak amaçlıdır. Genelde bunu yapan kişiler kendilerini geri planda tutarlar. Laf taşıyıcılar bu işin sorumlusudur. Felakete yol açabilir. En yakınları ayırır. Hasta ruhlu kişiliksiz insanlar bu fitneyi yaptıklarında birbirine giren insanları izlemekten zevk alır. Ömürleri boyunca bu huydan vazgeçmezler.

Mavi yalan:Kişinin sevdiğine ailesine karşı kurduğu hayalleri sanki olacakmış gibi anlatmasıdır. Öyle bir anlatırlar ki dinleyenler keşke olsaydı diye iç geçirirler. Ama onlar kendilerini farklı göstermeyi sevdikleri için gerçek hayat şartları umurlarında değildir. Sanalda yaşıyor gibidirler. Fakir ama zengin gibi davranırlar.Oysa kral çıplaktır. Herkes her şeyin farkındadır.

Yeşil yalan:Bildiğiniz savunma sistemimizdir. Doktorun hastanın moralini yükseltmek için verdiği umutlardır. Savaş zamanı bize kötülüğü dokunmasından çekindiğimiz kötü insanlara kendimizi daha farklı daha güçlü daha değişik gösterdiğimiz yalanlardır. Bunu yapmaktan hiç bir insan hoşlanmaz çünkü tehlike anında bu türden davranmaya zorlanır.

Gri yalan: Bunu yapanların amacı tamamen menfaatleridir. Çok az tanısanız bile sanki 40 yıllık dostunuz gibi yaklaşırlar. İşlerini gördükten sonra yüzünüze bile bakmazlar. Ne yazık ki böyle insanlar artık her yerde var.

Yazarın Diğer Yazıları