Selda Avcı

ÖLÜM

Selda Avcı

Ölüm güzel şey; budur perde ardından haber...

Hiç güzel olmasaydı ölür müydü Peygamber?Necip Fazıl Kısakürek

Mademki dünya hayatı, ölümden sonra başlayacak olan ahiret hayatımızı şekillendiriyor, o halde insan, Peygamberimiz tarafından ahiretin tarlası olarak ifade edilen dünya hayatında, Allah’ın istediği gibi bir kul olmaya gayret etmeli, emir ve yasaklara dikkat etmeli, fâni hayatı sonlandıracak olan ölüm anı için de daima hazırlıklı olmalıdır. Peygamber Efendimizin ifadesiyle; “Dünya zevklerine son veren, ağızların tadını kaçıran ölümü çokça hatırlayalım. Dünyanın süsüne, zevkine kapılmadan, kalp kırmadan, Rabbimize mahcup olmadan, O’nun rızasına uygun güzel davranışlarla, imtihanı en iyi şekilde vermeye çalışalım.

İnsanları bulundukları konumuna, eğitim durumuna, zengin yâda fakirliğine, güzel veya çirkinliğine göre sınıflandıran, değerlendiren, kendini büyük görüp böbürlenen, kibirlenen insanlara gerçekten hem çok üzülüyorum, hem de acıyorum. Yahu dünyanın en zengini, en güzeli, en bilgili insanı sen olsan ne yazar. Çok şükür ki hepimiz statü farkı olmadan, birimiz birbirimizden ayırt edilmeden, aynı şartlarda, aynı koşullarda, aynı toprağın altında yatacağız. Fani âlemden baki âleme göç edildiği vakit orada kimsenin, kimseye torpili geçmediği gibi adam kayırma vs. gibi şeylerde olmayacak. Ayrıca bu dünyadan giderken de sadece götürebileceğimiz bir top kefen, oda nasip, kısmet olursa.

Peki, hal böyle iken ey insan sen neyin peşindesin, neyin telaşındasın? Şimdi soruyorum, sana kalmayacak olan malının mülkünün mü? Konumunun mu? Güzelliğinin mi? Değer mi kırıp, dökmeye, türlü oyunlar oynamaya, kalbi kırmaya, üzmeye!Ne diyordu şarkının sözlerinde? Kaç çiçek soldu, hani bu sondu, hani bir sarı fırtına koptu zamansız. Kaç tohum filiz dondu, hani bir acı yel savurdu
Yürekler son defa vurdu. Bu dünya ne sana, ne de bana kalmaz. Sultan Süleyman'a kalmadı, böyle hiçbir kitap yazmaz.

Kısacası kimseye kalmayacak bir dünya için kötü olmaya gerek yok ki. Ayrıca kötü olmak kolaydır, mühim olan iyi insan olmayı başarabilmektir. Ben istesem anında herkesin kalbini kırarım, ama ya onarmaya gücüm yetmez, zamanım kalmazsa ve hesap ahirete kalırsa o zaman vay halime diye kara kara düşünmekten başka ne gelir ki elimden. Onun için boş işlerle uğraşmayı bir kenara bırakın ve kendi işinize gücünüze bakın. İnsanın en kıymetlisi zamanıdır, elinizde fırsat var iken zamanınızın kıymetini bilin, boş işlerle zaman öldürmeyin. Şeytanlıkla kimse bir yere gelemez. Kötüler kazanıyor, iyiler kaybediyor gibi görünse de haklı olan, iyi olan eninde sonunda hep kazanan taraf olur. Bu dünya gelip geçici sizi, bizi, onu, bunu, şunu kandırmasın. Ölüm hepimiz için var ve ölüm her şeyi, herkesi eşit yapar.

Geri döndüren gördünmü geçmişi 
Boşa soldurdun o nazlı gençliği 
Bir avuç toprak için yor kendini 
Dünyada ölümden başkası yalan 


Zaman kendine benzetmez herkesi 
Hesapsız açar baharlar pembeyi 
Açmadığın dalda sözün geçermi 
Dünyada ölümden başkası yalan 

Yazarın Diğer Yazıları