Selda Avcı

ÖLMEK İSTEMİYORUM!

Selda Avcı

Bir kadının, bir annenin, bir insanın ‘’Ölmek İstemiyorum!’’ feryatları, günlerce yürekleri dağladı. Bir çocuğun ‘’Anne Ölme!’’ sözleri tüm Türkiye’yi gözyaşlarına boğdu, tüm insanların hafızalarına kazındı. Ben bir anne olarak en çokta bu kız çocuğunun yaşadığı travmayı nasıl atlatacağı yönünde endişe duyuyorum. Gözlerinin önünde babası olacak şahıs annesini öldürme teşebbüsünde bulunuyor. Anne o can havli ile ölmek istemiyorum feryatları ile kızına doğru yürüyor ve kızı o an anne ölme diyerek çaresizliklerini dile getiriyorlar. Sonuç olarak anne hayatını kaybediyor. Oysaki bizim dinimizde “Kim bir cana kıymamış veya yeryüzünde fesat çıkarmamış birisini öldürürse, bütün insanları öldürmüş gibidir” (MâideSûresi, 5:32.) diyordu.Son yılda 2337 kadın şiddet görerek hayatını kaybederken, en çok boşanmak istedikleri ve kendi hayatlarına dair karar almak istedikleri için öldürülüyorlar. Son 10 (on) yıl içerisinde kadın cinayetlerinde oldukça fazla artık yaşandığı verilerde ve yapılan istatistik çalışmalarında görülebiliyor.

Peki, şimdi soruyorum size böyle bir vahşet hangi insanlığa, hangi adamlığa, hangi erkekliğe sığar? Konuşunca mangalda kül bırakmayanlar, konuşmaları ile uyguladıkları birbirini tutmayan insanları gördükçe oyunculukları önünde alkış tutuyorum. Gelelim bu insan müsveddesi mahlûka, hangi hakla bir insanın canına kast etme cesaretini buluyor anlamış değilim doğrusu. Allah kimseye böylesi olayları yaşatmasın. Yaşayanlara da bol sabırlar versin. O kız çocuğu için şu aşamada bir an evvel yaşadığı bu üzücü olayın etkisinden çıkarak, normal hayatına döner diye dua etmekten başka elimizden ne yazık ki bir şey gelmiyor.

Şimdi naçizane ufak, tefek bazı görüşlerimi sizlerle paylaşarak, özellikle buradan erkek okurlarımıza seslenmek istiyorum. Evinizde eşiniz çoluk çocuğunuz var ise lütfen gözünüz dışarıda olmasın. Başkasının namusuna baktığınızda başkası da sizin namusunuza bakar, siz kendinizin hazmedemediği bu çirkin şeyleri başkasına yaşatmaktan vazgeçin. Namus kadın için ne ise erkek içinde odur.Ahlak ve namus deyince sadece kadından konuşmaya başlayan herkes, ahlaksız ve namussuzdur.-FridaKahlo

Biz toplum olarak ne ara bu hale geldik, eskiden diye başlayarak devam edeceğim ama gerçekten eskiden kimse kimseye bakmaz, konu komşu birbirlerini korur kollardı. Şimdilerde baktığımızda ise kimin eli kimin cebinde haline gelinmiş. Akraba içinde yaşanan uygunsuz ilişkiler, konu komşu arasında yaşananlar, arkadaş dediğiniz insanların, kardeş dediği insanların farklı gözle yaklaşması artık ayyuka çıktı. Evli yâda bekâr bir kadına, kıza bakarken onun hakkında kötü düşüncelere doğru yönlenirken elinizi vicdanınıza koyarak hareket edin. Çocuğunuz yaşındaki kızlara kadar sarkıntılık yaparken sizin de kızınızın, bacınızın, karınızın, annenizin bir kadın olduğunu unutmadan hareket edin. Yarı yolda bırakıp, ölümüne sebep olmaya hiç hakkınız yok. Aynı şeyler kadın içinde geçerli elbette ki namus ile oyun olmaz.Bu olayların önüne nasıl geçilebilir bu konuda bir fikrim yok ama en azından bizler birey olarak doğru olan davranışlara yönelir isek tüm toplumda yavaş yavaş düzelme olur diye düşünüyorum.

Her yaşanan kötü yâda yanlış olayda artık kadınların katledilmesinden inanın o kadar üzüntü yaşıyorum ki! Erkek suçlu olsa da fatura her zaman kadına kesiliyor. Kadın cinayetleri her geçen yıl, bir önceki yıllara göre afaki şekilde artış göstermekte. Bu duruma nasıl mani olunur onu bilemiyorum ama artık suçlu yâda suçsuz ne olursa olsun. Bir annenin, bir insanın, bir kadının vahşice gözü dönmüş erkekler tarafından öldürülmesini esefle kınıyorum ve artık bu ölümlerin yaşanmaması için birey olarak, toplum olarak üzerimize ne düşerse yaparak bu ölümlerin önüne geçilmesini istiyorum.

Yazarın Diğer Yazıları