Selda Avcı

KALBİN HAKKI, KAMU DAVASIDIR!

Selda Avcı

Bu günlerde insanın en çok unutamadıkları geliyor aklına, unutulmaz olanlar, yapıp edilenler, dili ile kırdıkları, eli ile döktükleri, kalbine kalbine işledikleri geliyor!

Ve siz siz olun hangi nefesi nerde vereceğimizi bilemediğimiz şu dünyada geriye hesap bırakmayın!
Hele de kul hakkı, hele hele de kalbin hakkını hiç bırakmayın, çünkü o kamu davasıdır! Fatih Akbaba
Bakın ne diyor Yunus Emre; Bir kez gönül yıktın ise bu kıldığın namaz değil!
Yetmiş iki millet dahi elin yüzün yumaz değil!
"Her günah, imanı tehlikeye sokmaya sebep olabilir ama şu üç günahın tesiri daha kuvvetlidir:
1-) İman nimetine şükretmemek.
2-) İmanın gitmesinden korkmamak.
3-) Mü'minleri incitmek, kalplerini kırmak.
Hadis-i Şerifte; Kalp kırmak Kabe'yi yetmiş defa yıkmaktan daha kötüdür buyurulmaktadır. İyi olsun kötü olsun hiç bir insanın kalbini incitmemelidir.
Kalp kırmak Allahü tealayı incitmek demektir. Gıybet, suizan ve kalp kırmak kul hakkıdır.
Eziyetlere katlanmak, kızmamak, güler yüzlü ve tatlı sözlü olmak, güzel ahlaktandır!
Alemlere rahmet iki cihan serveri Efendimiz s.a.v bize sadakayı çok vermemizi telkin etmektedir. "Verecek  bir şeyimiz yok Ya Rasüallah" diyenlere de "İnsanlara tebessüm etmeniz de bir sadakadır" buyurmuşlardır.
Farid Farjad diyor ki: Güzel insan aramak ile, insandaki güzelliği aramak arasında derin bir fark var. İnsan nasıl bakarsa öyle görür. Hakikati esas alarak, elimizi vicdanımıza koyarak bakmalıyız etrafımıza. 
"Bir gün herkesi aynı anda terk edip gideceğiz, insanlar bunun adına ölüm derler" Kimseye kalmayacak bir dünyada kalbimizi kirletmeye gerek yok diye düşünüyorum.
İnsan kalbi naiftir, zariftir, Kabe diyorum azizim kırmasan iyiydi!
Kırık kalp, zor kendine gelir. Goethe
Bir insan senin kalbini kırıyor diye üzülme ey can belki de hak etmediği yerden çıkmaya çalışıyordur.
Ne kadar okursan oku, bilgine yakışır şekilde davranmıyorsan cahilsin demektir diyor Şadi Şirazi ve başka biri ekliyor "Hangi okulu bitirdiğinin ne önemi var ki, insanlığın hangi sınıfta sen ondan haber ver" diye...
Günümüzde okulun, eğitimin geliştirmediği hala cahil kalan, kırıp döken, kırdığının farkında bile olmayan tehlikeli bir nesil var ne yazık ki! 
Okumuş ama önyargılı, okumuş ama alanından bilgisi yok, okumuş ama insanlıkla alakası yok! 
İnsan okumakla adam olmaz, insanlık duyguları doğuştan var olan bir özelliktir, zamanla insanlar bunun üzerine güzellikler ekleyerek, aileden aldığı eğitimle tamamlayarak iyi insan olma yolunda ilerler!
Burada sakın yanlış anlaşılmasın elbette ki okuyacağız eğitimli, kültürlü bireyler olacağız ama okurken de insanlığımızı kaybetmeyeceğiz! 
Sözün özüne gelecek olursak, ölümün olduğunu kendimize sıkça hatırlatır isek insanlara karşı davranışlarımız konusunda kendimize daha iyi çeki düzen veririz diye düşünüyorum. Neyin derdindeyiz ki bugün varız, yarın birde bakmışız yokuz. Değer mi kötü insan olmaya iyilik dururken? Sevgiyle kalın... 

Yazarın Diğer Yazıları