Selda Avcı

HOŞGELDİN YA ŞEHR-İ RAMAZAN

Selda Avcı

Ramazan ayının başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennem ateşinden kurtuluştur...

Evet efendim bu gün ''On Bir Ayın Sultanı Ramazan'' ayının ilk günü, Ramazan ayına bizleri ulaştıran Rabbimize hesapsız şükürler olsun. Bu ayı layıkıyla yaşamayı, yaşatmayı hepimize nasip etsin inşallah.

 Ramazan, İslam'ın temel esaslarından olan oruç tutmakla emredildiğimiz, her yılın bir ayına özel ibadet mevsimidir. Oruç, kul olduğumuzun farkına varma, nimetlerin değerini anlama, nefsi terbiye etme, toplumdaki muhtaç insanların durumlarını daha iyi anlama ve beden için bir perhiz olması gibi pek çok faydaları sayılabilecek bir ibadettir. Hadis- i Şerif'te  "Oruç tutunuz ki, sıhhat bulasınız" buyrulmuştur.

En önemli ibadetlerimizden biridir ''Oruç İbadeti'' nefsimizi terbiye ettiğimiz, aç olanların halinden anladığımız, pişirdiğimiz yemeklerimizi konu, komşu ile paylaştığımız, bereketine birebir şahit olduğumuz bir aydır.  On Bir Ayın Sultanı Ramazan ayı ne güzel bir aydır bu ay böyle, insanların manevi duygularının yoğunlaştığı, dargınların barıştığı, nefis ve vicdan muhasebesinin aynı anda yapıldığı.

 Bu yıl biraz buruk bir Ramazan geçireceğiz, teravih namazının olmadığı , toplu iftar yemeklerinin yenmediği, aile efradı ile bir araya gelinerek kocaman sofralar kurulup yenilen yemeklerin olmadığı.

 Buruk olmaya buruk bir Ramazan ama birde şu yönünden bakalım dilerseniz. En  azından aynı isimlerin o yemekten, diğerine koşma telaşlarına şahit olmayacağız. Gösterişli ve şatafatlı toplu iftar yemeklerindeki çöpe giden,israf edilen ekmekler olmayacak. Belki de o ekmekler ve yemekler gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşacak.

  Benim şahsi düşüncem geçtiğimiz Ramazan aylarında iftar daveti yapan isimlerin bu Ramazan çabalarını fakir, fukaraya yöneltmesidir. Ramazan ayı paylaşmak demektir, çünkü bizim dinimizde Hadis-i Şerif'te ''Komşusu açken, tok yatan bizden değildir'' buyrulmuştur. Bu hadisi kendimize örnek alarak, çevremize daha duyarlı gözlerle bakarak, açın halinden anlayarak, paylaşarak Ramazan'ın güzelliğine güzellik katalım! Bugün sokaklar sessiz sedasız, herkes toplum ve kendi sağlığı için evde kal çağrılarını dinleyerek evlerine çekildiler.

 Ramazan eğlenceleri, Ramazan  sokakları yok, teravih namazları yok, özlediğimiz, hasretle beklediğimiz bir çok şey yok ama Allah var, gam yok! Allah ol dediği anda herşey eskisinden daha güzel olur. Gelecek güzel günler çok yakında, ihtiyacımız olan tek şey sadece biraz daha sabır. Emin ol Türkiye'm biz bu süreci birlikte atlattıktan sonra, daha güçlü ve daha emin adımlarla ayağa kalkacağız. Ben buna canı gönülden inanıyorum. Ümitsizliğe yer vermeyeceğiz. Biz bu günleri de birlikte atlatacağız. 23 Nisan 2020 saatler:21.00 gösterdiğinde hep bir ağızdan okunan ''İstiklal Marşını'' o coşkuyu görünce inanın kalbim sevinçle oldu göz yaşlarıma hakim olamadım. Biz birlikte Türkiyeyiz. Başka hiç bir ülkede böyle bir tutkunluk, böyle bir ''Vatan Sevdası'' görülmedi! Ne Mutlu Türkü'm Diyene!

Ramazan ayının hayırlı, huzurlu, sağlıklı bir şekilde geçmesi dileği ve duası ile hepinize hayırlı Ramazanlar diliyorum...

Yazarın Diğer Yazıları