Selda Avcı

HAYATI ERTELEMEYİN

Selda Avcı

 

Tedbir bizden, takdir Allah’ın teslimiyeti ile hareket etmek ne kadar güzel bir duygu değil mi? Yaşadığımız şu sıkıntılı süreçte hepimiz evde kalarak, hijyenimize dikkat ederek, sosyal mesafemizi koruyarak tedbirlerimizi alıp, takdiri Allah’a bıraktık. ‘’Nasip kadar güzel bir kelime var mı? Ne eminsin, ne de ümitsiz. Ama senin adına en iyisini bilene teslimsin.’’

Hepimizin sayılı nefesi var ve ne zaman nerede, nasıl öleceğimizi bilmeden her gün yeni umutlarla uyanıyoruz yeni güne. Geçtiğimiz günlerde haberlerde birçoğunuz izlemişsinizdir, 87 yaşında bir teyze bu virüsü yenmiş ve kendisi ile röportaj yapan habercilere çok şükür yaşayacak ömrümüz varmış, bu hastalığı yendik diye konuşmuştu. Çok değil bu röportajın üzerinden 5 gün geçmişti ki bu teyzeden üzücü haber geldi. Teyze virüsü yenmişti ama maalesef yüksek tansiyona bağlı, geçirdiği beyin kanaması sonucunda hayata veda etmişti. Demek ki onun vadesi yetmiş, sayılı nefesi tükenmiş. O şekilde ölmedi ama başka bir vesile ile vefat etti. Yani ölümün ertelemesi yok, öyle yâda böyle hepimiz bir şekilde farklı sebeplerle bu fani âlemden baki âleme eninde sonunda göçüp gideceğiz. Allah hayırlı huzurlu ömürler, ölümler nasip etsin hepimize inşallah.

Ölümün gününün, saatinin, dakikasının ne zaman bizi gelip bulacağını bilmediğimiz bu yalan dünyada gelin hayatı ertelemeyin! Çünkü hayat ertelenmeyecek kadar kısa deyim yerinde ise kaş ile göz arasında derler ya öyle işte. Gelin bu gün kendinize bir güzellik yapın, dargın, küs olduklarınız varsa arayın yâda bir mesaj atın bitirin bu dargınlığı, küskünlüğü. Sevdiğiniz insanlara korkmadan, çekinmeden, onları sevdiğinizi haykırarak söyleyin. Giymeye kıyamadığınız kıyafetlerinizi, ayakkabılarınızı giyin. Yemek istediğiniz ve sevdiğiniz her şeyi yiyin. Sadaka niyetine bolca gülün; çünkü ÖLÜM var! En başta öncelikli amacımız Allah’ın rızasını kazanmak olsun.

‘’Ve başkalarını değil, kendinizi yargılamaya çalışın…’’ Lev Tolstoy

Bukowski diyor ki; ‘’Başkalarını çözmeye çalıştıkça kendimi düğümlemişim, haberim yok…’’ Bırakın kim ne yaparsa yapsın. Herkes ne yaparsa kendine yapar, ne ekerse onu biçer. Dünyanın kanunu bu şekilde işler.  İyilik yapan iyilik bulurken, kötülük yapan kişinin cezasız kalacağını kimse aklından bile geçirmesin. Kimseyi yarı yolda bırakmayın. Yapılan iyiliği unutmayın, kötülüğü unutun. İnsanların size ihtiyacı olduğu zamanlarda onların yanında olun. Ama yeri geldiği zamanda vazgeçmeyi bilin. Kendinizi sürekli hatırlattığınız kadar insanların hayatında olacaksanız da zorlamayın ve çıkmanız gereken hayatlardan da sessiz, sedasız çıkıp gitmeyi de bilin. 

‘Seni ‘’olduğun gibi seven’’ insan için, iyi gün kötü gün yoktur. Ne zaman yanında olması gerekiyorsa, o zaman yanında olur.’ Cemal Süreya

Ne güzel duadır: ‘’Muhakkak ki bana zor olan sana kolaydır Rabbim, hayallerimi yaşamayı nasip et.’’ Amin… Saygılarımla… 

Yazarın Diğer Yazıları