Selda Avcı

HAYATA KARŞI DİK DURUŞ

Selda Avcı

Kan kusup, kızılcık şerbeti içmek diye halk arasında sıkça kullanılan bir sözümüz vardır. Anlamı ise eziyet ve sıkıntı içinde olduğu halde bunu belli etmemek, yine de durumunu iyi göstermek. İşte güçlü insanların en çok yaptığı davranışlardan bir tanesi de budur. Güçlü insanlar çok acı çekmiş olsa da bunu etrafındaki insanlara hiçbir şekilde belli etmezler. Güçlü insanlar, biri yâda birilerine ihtiyaç duymazlar. Kimseyi umursamadan boyun eğmeden yaşarlar. Her zaman olumlu bir yönleri, amaç ve gayeleri vardır. Hayatlarının her aşamasında boş durmaz, her zaman hayatlarına yön vermeye uğraşırlar. Birilerini kafalarında önemli yerlere değil, olması gerektiği yerlere koyarlar. Güçlü insanlar hayatlarındaki insanlara çok değer verirler. Karşısındaki insanlardan verdiği değeri alamayınca hemen kendilerini savunmaya alarak o kişilerden uzaklaşma gereği hissederler.

Güçlü insan, hiçbir şeyin eksikliğini duymayan, kendisine güvenen ve gelecekten korkmayan kişidir. Onun dışındaki gelişmeler ne olursa olsun, o bu gelişmelerden etkilenmez. Başkalarını yıkıma uğratan olaylar onun moralini bile bozmaz. En büyük sorunlar karşısında bile bir çıkış yolu olabileceği bilincindedir. Yere her düştüğünde ayağa daha dik ve onurlu bir şekilde kalkmayı bilirler.(Kaynak; Öğüt Sayfaları)

 Zayıf insan ise her zaman güçlü görünmeye çalışır. Bu şekilde zayıflıklarının üstünü örtmek ister ve övülmekten hoşlanır. Zayıf insanların hiç dayanamayacakları şey eleştiridir. Çünkü çevrelerinde hep iyi tanınmak isterler ve kendilerine önem vermeyen kişileri de her yerde küçük düşürmeye çalışırlar.Güçsüz insanlara hatalarını kabul ettirmek imkânsızdır. Güçsüz insanlar her şeye hâkim olmak, herkes tarafından takdir edilmek ve başkalarından sürekli iyi yönlerini duymak isterler. Sürekli huzursuzluk içinde yaşadıklarından, her yerde huzursuzluk kaynağı olurlar. Çünkü kıskançtırlar. Güçlü insan öfkesini yener. Zayıf insan ise sık sık öfkeye kapılarak itibarını kaybeder ve kendini küçük düşürür. Herkesi ve her olayı kişiliğine yönelik bir tehlike olarak görür. Güçlü insan sevgi dolu, mutlu ve başarılıdır. Zayıf insan ise Don Kişot'vari hayali düşmanlarla mücadele ederek ömrünü mutsuz bir şekilde tüketir.

Güç, hayatı algılama tarzındadır.

Hayatınızda her zaman güzel hedef ve amaçlar olmalı. Böylesi hedefler olmalı ki kimseleri üzmek için yaşamazsınız, kendi hayatınızın tadını çıkarırsınız. Tebessüm sadaka diye tabir ediliyorsa neden size bedava olan bu sadakayı etrafınıza yaymayı tercih etmiyorsunuz? Neşeli ve güler yüzlü insanlar olun, üç günlük hayatınızda güzel hikâyeler ve güzel insanlar biriktirin hayat kumbaranızda. Kendinize önce siz değer vereceksiniz ki, karşınızdaki insan size o şekli ile değer versin. Herkesin birine ihtiyaç duyması, çaresizlikten, yalnızlıktan ve hayattan asla mutluluk duyamamasından kaynaklanıyordur. Önemli olan her yere düştüğümüz zaman, ayağa daha güçlü kalkmasını bilerek hayata tutunup, yılmadan, bıkmadan mücadele etmektir. Karakterin güçlenmesine vesile olan en önemli etkenlerden bir tanesi de yaşanan sıkıntılar karşısında dimdik ayakta kalabilmektir. Güçsüz olduğunuzu anlayan insanlar size kötülük yapmaktan çekinmeyecekleri için onlara bu fırsatı vermemek en doğru tercih olacaktır.

Amacınız zarar vermekse güce ihtiyacınız vardır. Diğer her şey için sadece sevgi yeterlidir.Charlie Chaplin 

Yazarın Diğer Yazıları