Selda Avcı

EN MÜKEMMEL ADALET VİCDANDIR

Selda Avcı

Vicdanımızın sesini kıstığımız, görmezden gelip, kulaklarımızı tıkadığımız, haklıyı haksızı, doğruyu yanlışı değil, güçlüyü güçsüzü ayırt ettiğimiz bir dönem yaşıyoruz. Sahi neydi ki vicdan? Kişiyi kendi davranışlarıyla ilgili olarak bir yargıda bulunmaya yönelten, kişinin kendi ahlak değerleri üzerinde dolaysız ve kendiliğinden yargılama yapmasını sağlayan, kişiye doğruyu ve iyiyi yapma yükümünü de yükleyen içsel güç diyor sözlük vicdan için. Vicdan insan ruhunun en ileri bilgi kaynağı.

Körelmeye başlamış, artık sesi iyice kısılmış vicdanlarımızın sesine neden kulak vermemiz gerektiğini bir kez daha düşünsek mi acaba?

 İyi bir vicdan, en rahat yastıktır. C. Brentana

O kaybolan vicdanımızı sızlatacak ufak bir hikâye paylaşalım. Efendim, ateş, su, rüzgâr ve vicdan sıkı arkadaş olmuşlar.
Eh, “bir insan” olmadıkları için de çok iyi anlaşmış, çok sevişmişler.
Çekememezlik, dedikodu, ihtiras filan girmemiş aralarına...
Bir gün içlerinden birisi kaygıya kapılmış:
“Ya ne kadar iyi arkadaşız, hep birlikteyiz. Ama bir gün kaybolursak, nasıl bulacağız birbirimizi...”
Ateş, “Dert değil” demiş, “Ben nereye gidersem gideyim, dumanımı görüp o yöne gelir beni bulursunuz”...
Su da rahat konuşmuş:
“Beni kaybedersiniz, su sesini dinleyin neredeyse ben de oradayım.”
Rüzgâr ise, şöyle bir esip, gülümsemiş; “Beni kaybetmezsiniz merak etmeyin...”
Vicdan ise arkadaşlarına bakıp, düşünmüş bir süre:“İyisi mi siz hiç beni kaybetmeyin, biz bir kez kaybolursam, bir daha kolay kolay bulunmam...”

Huzur dolu bir kalple bir parça ekmek, vicdan azabı ile beraber oIan zenginlikten, bin kere daha iyidir. Amenemope

Hikâyede bahsedildiği üzere bu vicdan kaybedildiğinde, kolay bulunmuyor doğrusu.Vicdan yiterse, yanında etik, hoşgörü, empati, dürüstlük, şefkat gibi bir çok şeyi de beraberinde götürüyor.Hatta sevgi gibi birçok duygunun altını oyuyor, içini boşaltıyor. Ateşi dumanından, suyu şırıltısından, rüzgârı esintisinden kolayca bulduğumuz gibi, kaybolan vicdanın yarattığı eksikliğin, boşluğun belirtilerini de görüyoruz, duyuyoruz, hissediyoruz artık her gün.
Sakın unutma; bir umut öldürür insanı, bir de vicdan.

Kaybolan vicdan insana her şeyi yaptırır insan yaptığı yanlış bir davranıştan dolayı kalben rahatsız olmuyor, vicdanı sızlamıyorsa üzgünüm ama o insan zaten insanlığını kaybetmek üzeredir geçmiş olsun…

Yazarın Diğer Yazıları