Selda Avcı

CAN YAKTINSA, CANININ YANMASINA RAZI OLACAKSIN!

Selda Avcı

“Canı yanan sabretsin; can yakan da  yanacağı günü beklesin.”

Yani, haksızlığa uğramış olan mağdur ve mazlum kimse canı yandığı için sabretsin, mükâfatını düşünsün ve kıyamet gününde hakkının alınacağını bilsin, fazla üzülmesin, hayatını kendine zehir etmesin.Adaleti yüce Mevla yapılan hiçbir haksızlığı yapan kişinin yanına bırakmaz.

Can yakan zalim ise, her insan için ölümün yakın olduğunu, mazlumun ahının yerde kalmayacağını, başkasının canını yaktığı kadar canının da yanacağını düşünsün, zulümden vazgeçsin, Allah’ın huzuruna varacağı gündeki adaletin tecellisinden korksun. Mazlumun ahı indirir şahı. Çünkü Allah adildir kulunun ahını kimseye bırakmaz.

Zengin, fakir, kadın, erkek, yaşlı, genç her kim olursa olsun canı yanan her insan gözünü kırpmadan can yakmaya meyilli hale gelir. Bunun adına etme bulma dünyası da denir. En sakin insan bile olsa canı yanınca her insan can yakar.Yaşanan bir olay karşısında ön yargılar ile hareket edilerek anlamadan, dinlemeden tek tarafı dinlemekle verilen karar ne derece adaletli olabilir ki? Adalet her iki tarafı da objektif ve tarafsız bir şekilde dinleyerek sağlanır. Birilerine kötülük yaparken iki kere düşünmeli insan!Kimsesizlerin, kimsesi Allah’tır.

Örneğin; Bir insanın ekmeği ile oynamaya teşebbüs eden, namusuna göz diken, malına hainlik eden,  evine götüreceği ekmeği kesmeye çalışan kişiye her kim olursa olsun,pençelerini çıkarır hakkını arar. Bunu kendi nefsimize vurarak ta yorumlar isek daha adil düşünceye sahip olabiliriz. Böylesi bir hal ve hareket her kime yapılırsa yapılsın elbette ki haksızlığa uğrayan kişinin tavrı, üslubu ister istemez sert olur. Çünkü bir insana yapılabilecek en kötü hasletlerdir yukarıda saydıklarım.

Ne diyordu Ayet-i Kerime’de “Sen, o zalimlerin işlediklerinden, sakın Rabbinin habersiz olduğunu zannetme! O, sadece onları, dehşetinden gözlerinin donup kalacağı bir güne ertelemektedir.” (İbrahim, 14/42) Hiçbir zalimin, zulmedenin yaptığını Allah (C.C) yanına kar olarak bırakmaz. Meryem Suresi 64. Ayette Senin Rabbin hiçbir şeyi unutmaz diyerek yüreklere nasılda su serpiveriyor bu ayetin güzelliğiyle.

Eden bulur. Kişi, kurum, topluluk ülke fark etmez. Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste denmiştir. Kimsenin yaptığı yanına kalmayacak. Polisten, savcıdan, mahkemeden bir yolunu bulup yakanızı kurtarabilirsiniz. Unutmayın ki, bir de mahkeme-i Kübra var. (Abdurrahman Dilipak) Gelin kendi nefsinize ağır gelen şeyleri bir başkasına yaşatmaktan vazgeçelim, bu dünyanın yalancı, göz boyayan hevesleri için kimsenin canını yakmayalım. Bu yalan dünyanınbirde gerçek olanı var. Burada herkes herkesi kandırır, gözünü boyar bir şekilde bir işleyiş sağlarsınız da ya hesabın çetin olduğu ahiret hayatı onu neden hiç düşünmeden hareket edersiniz inanın anlamış değilim. Saygıyla…

Yazarın Diğer Yazıları