Selda Avcı

BAZI HAKLAR HELAL EDİLMEZ!

Selda Avcı

Kul Hakkı:Bir kulun başka bir kul üzerinde olduğu haktır. Kul hakkının vebali yüce Allah katında oldukça fazladır. Cenab-ı Hak kul hakkı için "Benim yanıma her şey ile gelin affederim. Fakat kul hakkı ile gelmeyin, onu ben değil, kulum affeder. " demiştir. Allah'ın bu günahı bağışlayabilmesi için hakkı yenen kula danışacağı bilinmektedir. Eğer hakkı yenen hak sahibi kişiyi bağışlamazsa Allah bu günahı affetmeyecektir. Cenab-ı Hak her insana bir takım haklar tanımıştır. İnsanların birbirleri üzerinde hakları bulunmaktadır. Bir kimse bir kimsenin hakkını yer, malını çalar, hırsızlık yapar, canını yakar ise büyük vebali olan kul hakkını işlemiş olur.Kul hakkı pek çok sebebe bağlı olarak işlenebilir. Dolayısıyla bir kişinin istenmediği bir şey yapması, onunla alay etmek, küçük düşürmek, başkasının yanında aşağılamak, rencide etmekte bir kul hakkıdır. Bunun helalliği ise hakkı yenen ve hak yiyen kişi arasında olacaktır. Başka biri bu günahı bağışlayamaz. Helallik alma şartı aranmaktadır.

"Kim birinin hakkını yediyse ahirette zor duruma düşmemek için o kişinin gönlünü alın, helalleşin. Borcu olan bir kişi cennete giremez." Hadis-i Şerif

Dedikodu yapmak, gıybet etmek, haksızlık yapmak, üzmek, kırmak, canını yakmak hepsi kul hakkına giren davranışlardır. Bir insana kötülük yaparken, üzerken iki kere, üç kere düşünün çünkü kalp Allah’a en yakın organdır. Kalbi kırdığınız zaman onarmak bazen mümkün olmaz. Bunun için bazı haklar da bu dünyada helal edilmez, mahşere kalır. Bu dünyada iken hesaplarımızı görmek bizim için en doğrusu olur ki Allah muhafaza ahirette hesap dünyadakinden daha çetindir!

Bazı haklar helal edilmez, mahşere kalır! (Peki, size göre hangi haklar helal edilmez? Bir kişi size hangi kötülüğü yapınca ona bu sözü söylersiniz?)verdiğiniz cevapları isimleriniz ile birlikte ‘’Kayseri Olay’’ gazetesinde yayınlanan köşe yazım için kullanacağım. Makul ve mantıklı cevaplar almalıyım!...İşte şimdi sosyal medya üzerinden yöneltmiş olduğum bu soruya sizden gelen cevaplarınızı noktasına, virgülüne dokunmadan yazdığınız şekli ile yayınlıyorum…

Emel Gökoğlan: Beni yok sayan, bile isteye canımı acıtmak için tavır alan insanlara haklarımı helal etmeyip Allah'a havale ediyorum. O benden daha iyisini bilir. Bu dünyada cezalarını çeksinler de istemem ben görmesem de olur, ahirette sorulsun hesapları orası sonsuz burası yalan.

Sevgi Sevgi:Yaşın geçince tam her şey yoluna girdi deyip defalarca affettiğin kişi tekrar yarı yolda bırakınca…

Tuğba Demirel:Herkese hakkımı helal ederim ama Allah'a havale ettiklerim ayrı!

Âdem Dere:Masum insanların sırtından geçinen zengin iş adamlarının yediyi kul halkından…

Nevin Yüksek:Hak edene ederim, etmeyenlere de Allah’a havale ederim yüce Rabbim kim ne hak ediyor bilir o her şeyi görür canımı çok yakanları da Allah affetse ben affetmem!

Birsen Kaygısız Payas:Sadece kendini düşünüp senin bütün emeğini yok sayanlara, değer, saygı, sevgi vermeyip değer bekleyenlere (bu dünyada 3 kişi hariç)herkese hakkım helal hoş olsun!

Seyit Koçyiğit:Dünyalık akla gelebilecek her şeyi helâl ederim lakin verdiğim sevgi ve değer karşılığı ihanet olursa asla helâl etmem hayırlı günler dilerim.

Münevver Yıldız:Kul hakkı helal edilmez ve mahşerde hesaplaşılır ne yaparsınız yapın ama kul hakkına girmeyin.

Burcu Yılmaz:Maddi ve manevi her konuda hakkımızın yendiğinde her konuda evde dışarda alışveriş sırasında çok o renklendirilebilir masum insanların hakkını yemeyelim.

Deniz Hasdıraz Postacı: Her hakkım helal olsun derim. Benimde üzerimdebirçokkişinin hakkıvardır mutlaka! Hele ki bu dünyadanayrılmışkişiiçin yerden göğe kadar helal olsun.

Ahiret suali vermek çok zordur Rabbim hiç bir kula sorgu sual sormadan cennetine koysun.

Zaten kul hakkımahşerekalmıyor elbet bir şekildeçekiyorgörebilirsen…

Sultan Öztürk: Benim canımı aşırı derecede yakan, yaptığı haksızlık aklıma geldikçe ciğerimi yakan kişiyi kesinlikle affetmiyorum ve onunla hakkımı mahşere bırakıyorum. Bakalım dünyada bana yaptığı kötülüğün cezasına orada nasıl karşılık bulacak. En ağır cezayı çekmesini çok istiyorum.

Hepinize güzel yorumlarınız için ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Son olarak ta naçizane bu dünyada iken helalleşmek için uğraşın öteye kapanmayan hesaplarla gitmeyin önerisi ile köşe yazımı noktalıyorum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları