MUSTAFA AYDOĞAN

YOK ARTIK DAHA NELER!

MUSTAFA AYDOĞAN

Üzerinde Belediyelerin isimlerinin bulunduğu evsel atık kutularına vatandaşların ihtiyaç sahiplerine verilecek düşüncesi ile attığı giyecekler meğer birilerinin cebine para dönüşü sağlıyormuş da haberimiz yokmuş.

Buna,“Yuh artık” mı diyelim,”Yok artık daha neler” mi diyelim bilmiyorum.

Sizler seçin birini…

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin gerçeği açıklayana kadar ben de bilmiyordum işin aslını. Hatta birkaç defa da buraya giyecek de attım.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, evsel atık kutuları ile ilgili yaptığı basın açıklamasında "Yapılan yardım kutularını belediyelerin kendi  işleri gibi göstermesi aslında büyük bir gaftır" diyor ki çok doğru resmen kandırıldık.

Meğer  vatandaşların ihtiyaç sahiplerine ulaşması için kıyafetlerini attığı ve aralarında ilimizin de bulunduğu Türkiye genelinde 48 ildeki evsel atık kutularının, işletmelere kiraya verilerek ticari amaçlı kullanılıyormuş ve üzerinde buna dair ibareler yerine belediyelerin reklamlarının yer almasından dolayı vatandaşların iyi niyetleri suistimal ediliyormuş.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, "Burada bulunan evsel atık kutusu Türkiye'nin 48 ilinde özellikle ilçe belediyeleri tarafından şehrin çeşitli yerlerine yerleştirilmiş kutular. Burada da görüyorsunuz ki belediyenin ismi ve adresi var. Çöplerinizi boşa atmayın geri dönüşüm olsun, çevreye duyarlı olalım sloganlarıyla vatandaşlar aslında iyi bir şeye teşvik ediliyor. Bu da şu demek, fazla eşyalarınız varsa çöpe atmayın, heder olmasın buraya atın demek. Doğal olarak vatandaşlarımız da buradaki niyet ve algısı şu şekilde, biz kıyafetlerimizi eski ya da yeni fark etmez bu kutulara atacağız ve belediyeler de bunu fakire dağıtacak. Hatta bu niyetle yeni kıyafetlerini atarak daha fazla sevap kazanayım, daha fazla yardımcı olayım diyen vatandaşlarımız da var. Hep o niyetle buralara atılıyor ama işin gerçeği böyle mi derseniz değil maalesef. Burada üzerinde belediyelerin isminin yazması ve bu işi belediyelerin organize ediyormuş gibi gösterilmesi, aslında belediyelerin büyük bir gafı" diyor.

Mahmut Şahin, atılan yeni kıyafetlerin paketlenerek Afrika ülkelerine satıldığını, eski kıyafetlerin de keçe olarak dönüştürüldüğünü ileri sürüyor.

Şahin, açıklamasında şu ifadelere yer veriyor: "Bu hizmet belediyenin yaptığı algısıyla vatandaştan kıyafetler alınıyor ama bu tamamen ticari bir olay. Belediyelerin buradaki menfaati sadece kira ücreti. Bir ticari işletme buraya kiralayarak belediyeye kira ödüyor ve karşılığında atılan bütün kıyafetleri, yenilerini paketleyip Afrika ülkelerine satıyorlar ve eğer çok kötüyse keçe yapımında kullanıyorlar. Buradan da tamamen ticari bir rant elde ediliyor, bundan da hiçbir vatandaşın haberi yok. Olaya tüketici açısından baktığımızda buraya bir bilgi yazılması gerekiyor. Bir ürünün içerisindeki muhtevanın üzerine yazılması bir kanundur. Burada da bir ticari işletme varsa, bu kutunun ait olduğu şirket ve belediyeye kira ödediği şeklinde bir yazı yazılmalıdır. Baktığınız zaman da belediyenin telefonu ve bütün adresler belediyenin adresleri var. Türkiye'nin 48 ilinde bu şekilde bütün belediye bilgileri yazılarak, vatandaşın iyi niyetini suistimal ederek kıyafetler ve diğer atıklar toplanıyor ve bir şirketin kar etmesi sağlanıyor."

Şahin, ayrıca vatandaşların bu durumda tüketici hakemlerine başvurarak belediyelerden attıkları ürünlerin paralarını isteyebileceğini de belirtiyor.

İyi güzel söylüyor da o kutulara giyecek attığını nasıl ispat edecek.

Buna ‘GEÇTİ BORUN PAZARI’ demek daha doğru olur. Bundan sonra vatandaş bu kutulara bir daha giyecek atar mı asla atmaz. Haberi olmayanlar belki.

Yazarın Diğer Yazıları