MUSTAFA AYDOĞAN

VİCDANINIZ RAHAT MI?

MUSTAFA AYDOĞAN

Bir  zamanlar bir zam haberi geldiği zaman bu şarkılara, türkülere dökülürdü. Hatta liderlerin her biri için de yazılmış olan şarkıları genç kuşak bilmez ama,orta kuşak ve daha yaşlı kesim çok iyi bilir.

Mesela bunlardan birisi rahmetli Ecevit için söylenen Adnan-Nurhan Varveren ikilisinin şarkısı vardı şöyle:

 Bütün engelleri sollayıp geçtin,

Ortanın solunu yol diye seçtin,

Fakirin rüyası, ümidi sensin

Haydi bastır Karaoğlan bastır.

Daha sonra Ecevit’in iktidara gelmesinin ardından peş, peşe gelen zamlardan sonra ise Ali Şan’ın söylediği şarkı şu idi:

Umudumuz sen diye taç ettik başımıza,

Ak günleri beklerken zam çıktı karşımıza,

Su koydun aşımıza, olur mu bu Karaoğlan,

Kurtar bizi Süleyman.

Milletçe sevinmiştik, Hep el ele vermiştik, Sözlerine kanmıştık, Haksız mıyız Karaoğlan?'

Sivaslı Âşık Ali Sultan, 'Seçim İstiyoruz'da şöyle diyor:

'Bu düzen böyle yürümez,

Millet acından ölemez,

Keller başbakan olamaz..

Sanatçı, 2. MC (Milliyetçi cephe) zamanında da boş durmuyor ve ikinci plağını çıkarıyor.

Kel tarlada ekin bitmez

Sulasan da ürün vermez,

Hocalardan hayır gelmez,

Karaoğlan'ı istiyoruz...

70’li yıllarda sanatçılar adeta birbirleri ile yarışır, her biri bir liderin lehine ve aleyhine plaklar çıkarırlardı. Hiç bir lider de bu plakların dinlenmesini yasaklamazlardı. Sanatçılara karşı büyük bir hoşgörü hakimdi.

Aradan geçen bunca zamanda değişmeyen tek şey zamlar oldu. Eskiden hemen, hemen her gün zamlarla uyanırken, şimdi de eskiyi yapılan zamlarla aratmıyorlar.

Günümüzde liderler hakkında hiçbir sanatçı da buna benzer şarkılar, türküler söyleyemiyorlar. Hele bir söylesinler bakın neler olur neler?

AL SANA YİNE  ZAM!

Makina Mühendisleri Odası (MMO) 2019 Temmuz ayı elektrik ve doğal gaz fiyatları raporunu açıkladı. Rapora göre, Temmuz ayında yapılan zamla birlikte elektrik fiyatları son 1,5 yılda yüzde 50-98,2 oranında arttı.

 MMO Başkanı Yunus Yener, "Siyasal iktidarın izlediği toplum çıkarlarını değil, özel şirketleri kollayan politikalar nedeniyle elektrik ve doğal gaz fiyatlarında yeni zamlar gündemdedir" diyor.

Demesine de gerek yok, alıştık artık. İstediğiniz kadar zam yapın gıkımız çıkmaz.

Niçin?

Niçin i yok vatandaşta gıkını çıkaracak hal kalmadı.

SAVAŞA MI GİDİYORSUNUZ?

Geçtiğimiz günlerde Zabıta ekiplerinin Simit satıcısının Simit Tezgahına el koymasına tanıklık etmiştik. Ağlayarak,”Eve ekmek götürmem lazım” demesine aldırış etmeden. Tepki gösteren vatandaşlara zabıta memurlarından birinin, “Bu Simitçi Balon’da satıyor” diye karşılık verdiğine herkes şahit olmuştu. Balon dediği, sanki Bomba…

Önceki gün de yine Zabıtanın bir Karpuzcunun bir Kamyon Karpuzuna el koymasını ibretle izledik. Görevleridir, belki de ancak savaşa gider gibi çok sayıda Zabıta ve Polis ekipleriyle gidilmesi de hiç hoş olmadı. Kaldı ki ortada Karpuzcunun parasını ödeyerek faturasını kestirip aldığı Karpuzu imha etmek yerine uyarıp, orada satmasına engel olunabilirdi. Helalinden para kazanmanın derdinde olan insanın sermayesini yok ederseniz buna Allah da razı olmaz kulu da. Sadece şunu sormak istiyorum: “VİCDANINIZ RAHAT MI, BAŞINIZI YASTIĞA KOYUNCA RAHAT UYUYABİLDİNİZ Mİ EY ZABITALAR?”

Yazarın Diğer Yazıları