MUSTAFA AYDOĞAN

TARİHİ GERÇEKLER

MUSTAFA AYDOĞAN

Türkiye bir yandan Suriye’de Rejim güçleri ile karşı, karşıya gelirken, diğer yandan bunu fırsat bilen Yunanistan Ege Denizindeki Sikiros adasında Fransız ve ABD birliklerinin katılımı ile ‘’Büyük İskender’’ tatbikatı gerçekleştirdi.

Bu tatbikatta Yunan adasının düşmandan geri alınması ile ilgili hareket denendi. Yani tatbikat açıkça Türkiye’yi hedef alıyor.

Yunanistan yetkilileri açıklamalarında, bu tatbikatla Doğu Akdeniz adalarının silahsızlandırılmasını talep edenlere (Türkiye’ye) karşı açık ve doğrudan bir mesaj verildiğini belirtiyorlar.

Yunanistan’ın adaları silahlandırma çabaları karşısında Türkiye ise 1923’te imzalanan Lozan antlaşmasını gösteriyor ve hem Lozan hem de 1947 Paris Antlaşması gereğince adaların silahlandırılamayacağını haklı olarak talep ediyor.

Aslında Yunanistan Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de sondaj çalışması yapmasını bir türlü içine sindiremiyor.

Yunanistan’ın yanında yer alan ABD’nin yanı sıra Fransa’da görülen o ki Türkiye’ye karşı zihniyetini bir türlü değiştiremiyor. İçlerinde bence hala Napolyon’un ordusunu yenen Osmanlı Nizamıcedit askerlerinin acısı var.

Osmanlı – Fransız Savaşı Napolyon Bonapart komutasındaki Fransız donanmasının Mısır’a asker çıkartarak 1798’de Kahire’yi ele geçirmesiyle başladı.

Bu durum İngiltere ve Rusya’nın tepkisine yol açtı. Çünkü Fransa’nın Mısır’a yerleşmesi her iki devletin de çıkarlarını tehdit ediyordu. Bu nedenle Osmanlı Devleti’ni desteklediler. İlk defa bir Rus donanması Boğazları geçerek Akdeniz’e indi. İngiltere ise donanmasını bölgeye gönderdi.

İngiliz donanması, Fransız donanmasını Ebûkır önlerinde yaktı. Donanmasını kaybeden Napolyon, Osmanlı Devleti’ni barışa zorlamak amacıyla Suriye üzerine yürüdü. Akka Kalesi’ni kuşattı. Cezzar Ahmet Paşa komutasındaki Nizamıcedit askerleri karşısında ilk yenilgisini aldı. Fransa 1801’de Elariş Antlaşması ile Fransa Mısır’dan çekildi.

17 Aralık 1918′de Fransızlar bu kez de Ermenilerle birlikte Adana’yı işgal ettiler. Türk aileler kenti terk edip, dağlara çıkmaya başladı. Sayıları 150 Bin’e ulaşan Ermeniler katliamlara başladılar. İlk katliam Abidinpaşa Caddesi’nde oturan Vanlı Ahmet Efendi’nin eşi ve çocuklarının boğazları kesilerek yapıldı. Türklerin protesto gösterisi üzerine baskı arttı.

Baskıya dayanamayan Adanalılar örgütlenerek Kilikya Milli Kuvvetler Teşkilatı’nı kurup, Milli Direnme Mücadele Teşkilatı ile birlikte harekete geçti. Sonraki çete savaşları ile yerli halk Adana’yı kurtardı. 20 Ekim 1921′de Fransızlarla Ankara Anlaşması imzalandı. Anlaşmaya göre Fransızlar 5 Ocak 1922′de Çukurova’dan ayrıldı.

Her zaman fırsat kollayan Haçlı zihniyeti Doğu Akdeniz’de Türk varlığını hazmedemeyerek yeniden sinsi planlar yapma peşindeler.

Her ne şartlarda olursa olsun Türk Milleti ve devleti asla oyunlara gelmeyecek ve oyunları bozmaya devam edecektir. Suriye’de rejim güçlerinin yaptığı saldırı sonucu şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet, yaralı askerlerimize de acil şifalar diliyorum. Türk Milletinin başı sağ olsun.

Saldırılara misli ile karşılık verilirken unutulmasın ki: TÜRK BALASI KURT OLUR, BASTIĞI YER YURT OLUR.

Yazarın Diğer Yazıları